Mosiądz i srebro -
Dezyderiusz - 15-07-2020
Pytanie raczej do kobiet ponieważ mają lepsze wyczucie kolorów i estetyki.
W pomieszczeniu gdzie są nowoczesne meble ze srebrnymi dodatkami(uchwyty do mebli...)
Jest dużo dodatków (zegary,ramy obrazów,rzeźby..),które mają elementy koloru mosiądzu.
-:Czy to można łączyć ze sobą??? bo nie wiem.
Meble-jasne drewno.
Dodatki-ciemne drewno.
Help..!
RE: Mosiądz i srebro -
hogan - 15-07-2020
A nie mógłbyś jakiegoś zdjęcia zrobić? Chociaż częściowo, tak aby było widać te wszystkie dodatki razem.
Ogólnie, od lat już panuje moda, że można drewno jasne z ciemnym mieszać i złoto ze srebrem ale tu chodzi
o mosiądz a więc sprawa wygląda trochę inaczej. Pomogę na pewno ale muszę to widzieć.
Dużo zależy od tego, jak jedno z drugim będzie harmonizowało a resztę można uzupełnić dodatkami i światłem.
Na przykład, gdy masz zegar z ciemnego drewna i szafę z jasnego drewna, do tego tace z mosiądzu i klosze
w kolorze srebra, to tu ciepła dodałyby na przykład, odcienie matowego niebieskiego i różu ale dymnego.
Można też iść na łatwiznę i wymienić uchwyty na takie aby pasowały do całości. Możliwości jest tyle, ile ludzi
na świecie.
hogan - 15-07-2020
Spójrz na przykład na te wnętrze. Tu po dobrym dobraniu dodatków, nie widać ani mosiądzu, ani srebra ani kolorów drewna.
Wszystko zlewa się w całość.
Inna opcja jest jeszcze taka, że ładniej wygląda połączenie ciemnego drewna z kolorami złota ale wtedy pomieszczenie staje się bardziej ciężkie, przytłaczające ale wytwornie bogate, mimo że wcale takie być nie musi(bogate), mniej z kolorami srebra.
Natomiast jasne drewno, będzie kontrastowało się też ze złotem, mniej ze srebrem. Ale taka opcja także może być lecz wtedy trzeba właśnie, pomieszczenie bardziej "obciążyć".
hogan - 15-07-2020
Mi to też się podoba. Mamy drewno pomiędzy jasnym i ciemnym, mamy mosiądz a zamiast srebra szarości.
Tu z kolei masz srebro i odcienie beżu. Można w takim zestawieniu, swobodnie część wymienić na mosiądz. Choćby klosz.
hogan - 15-07-2020
A tu masz mosiądz i ciemne brązy i takie zestawienie jest właśnie tzw. ciężkie ale pozornie wyglądające bogato.
Dezyderiusz - 15-07-2020
Dzięki.
..No to teraz już wiem wszystko.Te srebrne dodatki to mam takie zmatowione i połączę je z niewielką ilością tego mosiądzu.Oczywiście trochę odgracę aby za dużo nie było przedmiotów niepotrzebnych.
hogan - 19-07-2020
Zrób fotkę, doradziłabym Ci więcej. Jak nie chcesz publicznie to na fejsie, bo tu link nie przejdzie.
Dezyderiusz - 19-07-2020
(19-07-2020, 20:07 )hogan napisał(a): Zrób fotkę, doradziłabym Ci więcej. Jak nie chcesz publicznie to na fejsie, bo tu link nie przejdzie. 
Za bardzo prywatny jestem.Nie będę się ujawniał.Ale już wiem o co chodzi.
hogan - 19-07-2020
Ok, jak wolisz