Kordialne
Lwów Ukraina - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: PASJA (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Sport/ turystyka/ pojazdy (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=188)
+--- Wątek: Lwów Ukraina (/showthread.php?tid=3046)

Strony: 1 2

Lwów Ukraina - bonaparte - 24-03-2017

Był ktoś z was na Ukrainie? Polski Bus uruchomił trasy do Lwowa i odrazu wpadłem na pomysł żeby się wybrać  :ubawa: najlepiej w tą przerwę majową.
Tylko nie wiem jak sonie poradzę np. nie znając cyrylicy ani rosyjskiego. I czy teraz tam jest bezpiecznie?

Ten hotel mi się podoba i ta recepcjonistka.
http://www.booking.com/hotel/ua/vintage-boutique.pl.html

RE: Lwów Ukraina - mysz - 24-03-2017

Nie byłam na Ukrainie, ale z ciekawości trochę śledzę  sytuację, co w sąsiednim kraju słychać...we Lwowie jest bezpiecznie, wojna toczy się na wschodzie Ukrainy...we Lwowie turyści raczej są oczekiwani, wiadomo - zarobek...są tam nawet hotele i restauracje prowadzone przez Polaków, Polacy są też przewodnikami, tam każdy stara się zarobić...do obszarów objętych wojną  ze Lwowa daleko.

RE: Lwów Ukraina - hogan - 24-03-2017

Z Ukraińcami miałam do czynienia ale na Ukrainie nie byłam, Moja jedna babcia urodziła się we Lwowie.
Jadąc na Ukrainę, nie potrzebujesz języka rosyjskiego bo swobodnie można porozumieć się po polsku, bo
język ukraiński jest dość mocno podobny do języka polskiego ale dla bezpieczeństwa aby Ukrainiec nie zrozumiał
czegoś źle, to lepiej pytać się pojedynczymi wyrazami, podając przy tym inne nazwy spokrewnione. ubawa

RE: Lwów Ukraina - karbon - 25-03-2017

Bonaparte ogólnie kraj jest bezpieczny ale jednak na Twoim miejscu zadbałbym o bezpieczeństwo.
Ukraińcy nas kochają za miejsca pracy w wysokiej stawce za godzinę. W sumie nic nie potrafią zrobić profesjonalnie ale zawsze jak zapytasz to wszystko potrafią... Nawet rakietę NASA z księżyca poprowadzą jak po sznurku do stodoły. A tak naprawdę nic nie potrafią zrobić i zatrudnianie ich to głupota. Spierdzielą robotę i potem są dodatkowe koszty żeby usunąć błędy. Branie ukraińców do prac stanowczo odradzam. A jak komuś się jeszcze chce i ma czas to zalecam poczytanie historii i wtedy będzie jasne że ukraińcy nigdy nie byli przyjacielem Polaków.

RE: Lwów Ukraina - bonaparte - 25-03-2017

Czy ja wiem. Z Niemcami mamy jeszcze gorszą historię, a nie wpływa to już na wzajemne relację, podobnie powinno być z Ukrainą.
Ja myślę, że Ukraina to byłby dobry kierunek na wakację tylko szkoda że tam ciągle jakieś zamieszanie, ale podobnie jest we Francji na ten przykład. Takie są dzisiaj czasy.
Teraz myślę jechać do Lwowa, pobyć trochę w Lwowie a stamtąd do Odessy.
Teraz oglądam plaże w Oddesie normalnie szok ubawa2

RE: Lwów Ukraina - hogan - 25-03-2017

Oglądaj i jedź i potem sam będziesz mógł nam napisać jak było, czy rzeczywiście aż tak strasznie slecausuuski

RE: Lwów Ukraina - karbon - 25-03-2017

I co? myślisz że co kilka metrów będzie siedziała taka "cycasta" Ukrainka czekając na Ciebie? Ochłoń trochę i oceniaj kierunek turystyczny realnie a nie na podstawie spotów reklamowych.

RE: Lwów Ukraina - ro_bot - 29-03-2017

Na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku zahaczyłem o kawałek Ukrainy.
Nie wiem jak teraz sytuacja przedstawia się z wizami.
Trochę tęsknię za budkami z kwasem chlebowym,sympatycznymi ludkami,drewnianymi słupami elektrycznymi i.
Milicja kazała mi się natychmiast zwrócić ku granicy i wynosic się.
A przecież tylko chciałem sobie tam pozwiedzać.

RE: Lwów Ukraina - bonaparte - 31-03-2017

W sumie to przemyślałem, i wolę jechać do Wilna, też historyczne miasto polskie, a jest w UE i bezpieczniej, ale i drożej. oczko

Ale i tak nigdzie nie pojadę, bo mi nie chcą dać urlopu. oczko To znaczy by dali, ale marudza mi w pracy.

RE: Lwów Ukraina - hogan - 01-04-2017

Urlopowy limit wyczerpałeś?   :ubawa:

Wilno kiedyś było Polskie, teraz to Litwa a ja nie cierpię Litwinów, tzn. omijam ich szerokim łukiem.