Soczewki czy okulary? -
FigGa - 30-05-2015
Na pewno wśród forumowiczów znajdują sie osoby z wadą wzroku. Ja osobiście w jednym oku mam dość duzą wadę wzroku a w drugim mniejszą. Kiedyś nosiłam okulary, ale bolała mnie głowa, bo jedno szkło miałam dużo mocniejsze od drugiego. W ogóle miałam niską samoocenę i złe samopoczucie. Strasznie nie podobałam się sobie w okularach.
W końcu moja pani okulistka poradziła mi, ze na te moją wadę najlepsze były by soczewki. Na początku sie obawiałam, ze nie bede umiała założyć, zdjąć i w ogóle.
Wiadomo początki były trudne ale gdy tylko weszłam do wprawy nie wyobrażam sobie życie bez soczewek!
O wiele lepiej widzę, bo soczewki można lepiej dopasować nawet do dużej wady wzroku niz okulary. Mogę uprawiać każdy sport, nie parują gdy wchodzę do pomieszczenia z zimna. Moge zrobić każdy makijaż, mogę nosić okulary przeciw słoneczne.
A wy co nosicie? okulary czy soczewki?
Co wolicie i dlaczego?
RE: Soczewki czy okulary? -
hogan - 30-05-2015
Akurat należę do tych co nigdy nie używały soczewek ani też nie nosiły okularów... no chyba że od słońca

Ale mam jedną koleżankę, co uważa że soczewki są o wiele wygodniejsze niż okulary, mimo że to ciało obce w oku.
FigGa - 30-05-2015
no ale właśnie o to chodzi, że ich w ogóle nie czuć i tak jak by się miało swoje oczy! ja bardzo często zapominam, że mam je na sobie i np. kładę się w nich spać a nie powinnam.
Siwy - 30-05-2015
Ja żeby dobrze widzieć musze nosić twarde soczewki. Typowo twarde są jednak mało komfortowe przez to noszę takie hybrydy twarde z miękkim obrzeżem. Nieraz w tym zasypiam, po dwie trzy doby noszę. Ale przedawkowanie tego typu potem kończą się bolesnym podrażnieniem rogówki, do zapalenia włącznie.
W zasadzie to głównie w soczewkach hodzę, no chyba że rano jak jeszcze nie rozbudzony za bardzo to wiadomo okulary. Też mam różnice w qwielkości wady między jednym a drugim okiem. W tych soczewkach praktycznie można robić wszystko, z pływaniem i podobnymi.
Są jeszcze następnej generacji, ale musze poczytać lub w Krakowie u Vojgta się dowiedzieć, bo jedynie u niego dopasowuje. No teraz to po prostu przesyła mi pocztą i tyle. Okres czekania jest spory, ze dwa miesiące lub więcej. Dlatego lepiek mieć zapas jakiś.
hogan - 30-05-2015
(30-05-2015, 10:38 )FigGa91 napisał(a): no ale właśnie o to chodzi, że ich w ogóle nie czuć i tak jak by się miało swoje oczy!
Tak, z pewnością lecz sama świadomość, że masz coś włożone czyni, iż się o nich myśli, to miałam na myśli
FigGa - 31-05-2015
Hogan to chyba kwestia przyzwyczajenia, bo ja już nie myślę o nich. Również nieraz w nich śpię, bo zwyczajnie zapominam, że mam coś na oczach. Ale tak jak Siwy napisał, lepiej zdejmować je na noc. Ja na szczęście nosze miękkie soczewki i czas oczekiwania na nie mam ok. tygodnia a też mam robione na zamówienie.
hogan - 31-05-2015
Być może, nie jestem w stanie tego ocenić i piszę włącznie na doświadczeniach koleżanki.
compfin - 12-08-2015
Według mnie warto mieć i jedno i drugie
jozekkg - 11-09-2015
Ja noszę okulary.
Teoretycznie wchodząc na wysokości powyżej 3m, zgodnie z przepisami BHB powinienem zakładać soczewki, ale w domu chodzę w ogóle bez okularów mimo niemałej (-3) wady.
Siwy - 11-09-2015
(11-09-2015, 22:01 )jozekkg napisał(a): Ja noszę okulary.
Teoretycznie wchodząc na wysokości powyżej 3m, zgodnie z przepisami BHB powinienem zakładać soczewki, ale w domu chodzę w ogóle bez okularów mimo niemałej (-3) wady. 
No właśnie, w soczewkach możesz być dopuszczony do prac wysokościowych.