RE: Wierzący ateista -
Traf - 20-08-2023
(20-08-2023, 21:16 )uii napisał(a): (20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a): Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...
E przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.
Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .
Same pojęcia sie zmieniły , taki wąż
wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.
Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat... w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...
Tak wiem, że są interpretacje o dynastiach zamiast poszczególnych władców, jednak nie ma jednej takiej dynastii, która trwałaby 900 lat, a co dopiero bodaj z osiem...
Fakty, o których piszesz są potwierdzone jedynie z czasów, kiedy żyli ludzie piszący Biblię, a ona ma nie więcej niż 3500 lat...
Jest też sprawa ogólnoświatowego potopu, którego żadne badania naukowe nie potwierdzają, ale nie muszą,
bo przecież gdyby taki potop przetrwała jedynie jedna grupa ludzi, to nie da się wyjaśnić skąd po tym potopie wzięły się tak różne odmiany ludzi... Biblia coś pierniczy o wieży Babel, że to niby była jakaś konstrukcja sięgająca nieba i tak się Bogu nie podobała, ze ją zburzył... Noż kuźwa rura, teraz Mu pod nosem satelity latają, a On nic, nie rozpierdziela sputników?
Wieża Babel mieszająca języki jest taką lipą, że wystarczy pokazać średniowieczne zapiski polskich kronikarzy, które to zapiski są dzisiaj niezbyt zrozumiałe i żadna wieża Babel się nie pojawiła w międzyczasie, po prostu języki ulegają zmianie, bo człowiek jest istotą ułomną, którą zawodzi pamięć i to nasza niedoskonała pamięć połączona z izolacją, była źródłem coraz to nowych języków. To się skończyło, kiedy człowiek zaczął swoje myśli nagrywać- odtwarzając czyjeś słowa, ciężko je przekręcić...
Tego wszystkiego jest cała masa, więc Biblia to jedynie historia życia starożytnych Żydów plus zagadnienia z ich mitologii.
Nie rozumiem, czemu miałbym wierzyć, że świat powstał w siedem dni, skoro już dzisiaj mamy teleskopy odbierające światło z odległych galaktyk, które to światło leciało do Ziemi przez miliony, jeśli nie miliardy lat. Światło jest świadectwem tego, że Biblia opisuje stan wiedzy starożytnych, a ten stan nie był zbyt powalający, bo światło nie bierze się znikąd, ono jest produktem ubocznym reakcji jądrowych zachodzących w gwiazdach i oznacza to ni mniej ni więcej, że w momencie emitowania fali świetlnej gwiazda musiała po prostu istnieć.
piotr - 20-08-2023
(20-08-2023, 23:38 )Traf napisał(a): Nie rozumiem, czemu miałbym wierzyć, że świat powstał w siedem dni, skoro już dzisiaj mamy teleskopy odbierające światło z odległych galaktyk, które to światło leciało do Ziemi przez miliony, jeśli nie miliardy lat. Światło jest świadectwem tego, że Biblia opisuje stan wiedzy starożytnych, a ten stan nie był zbyt powalający, bo światło nie bierze się znikąd, ono jest produktem ubocznym reakcji jądrowych zachodzących w gwiazdach i oznacza to ni mniej ni więcej, że w momencie emitowania fali świetlnej gwiazda musiała po prostu istnieć.
Ja też nie mogę tego zrozumieć.
Kiedyś jakiś świadek Jehowy tłumaczył mi że jeden dzień to tysiąc lat..
Zapytałem, czy Mojżesz żył jeden dzień? Poszedł.
I dobrze myślisz, ze to opis wypierdów wizjonerów na temat jakiegoś boga.
Człowiek tworzy boga, na podobieństwo swoje i dla własnego interesu.
Jak reklamy marketów.. Kup to a damy ci zniżkę.. o jakość towaru nikt nie pyta.
Szybciej uwierzę w starożytnych kosmitów (chociaż mi to lotto), niż w jakiegoś buska z misją
Traf - 21-08-2023
(20-08-2023, 23:53 )piotr napisał(a): Szybciej uwierzę w starożytnych kosmitów (chociaż mi to lotto), niż w jakiegoś buska z misją
No tu mam taki sam problem, jak ze światłem...
Najpierw statek obcych musiałby mieć możliwość pokonania prędkości światła, by jego lot nie trwał tysiące, czy miliony lat...
piotr - 21-08-2023
(21-08-2023, 0:02 )Traf napisał(a): (20-08-2023, 23:53 )piotr napisał(a): Szybciej uwierzę w starożytnych kosmitów (chociaż mi to lotto), niż w jakiegoś buska z misją
No tu mam taki sam problem, jak ze światłem...
Najpierw statek obcych musiałby mieć możliwość pokonania prędkości światła, by jego lot nie trwał tysiące, czy miliony lat...

ugięcie przestrzenni.. etc.
Po co lecieć miliard kilometrów jesli mozna te miliardy kilometrów zrobić puktem w przestrzeni..
(luźna teoria)
uii - 21-08-2023
znów muszę odnieść do najnowszej historii i promowaniu stworzenia Solidarnosci przez jarkacza kurdupla
Jarkacza kurdupla mi sie podoba

nie bardzo lubiłem kaczyńskich obu .
Ale widzisz ja tam byłem, w MKZ i jaka by nie była chmsko propagandowa ta historia
Nie jest całkiem z dupy. 3 małe kurduple 2 kaczki i Borusewicz ,
reszta śniła o potędze i była deko zbłądzona.
Za duzy numer wyszedł na małe głowy.
Ale ty nimozesz uwierzyć bo....
pisior wisior zawsze be
nima wzrostu no i łze
miast żony ma kota
zoofil idiota
i tyran.
I z wyra.
Jak wstanie z rana... -już !
jest gotów z Polski zrobić radioaktywny busz,
wytracić pedałów, ateistów, i psy
Bo kot

, na psy.... -bardzo jest zly .
Ja się marnuje w tym pisio grodzie! Jaki poeta ! Się we mnie marnuje !
Ale bym dokladal w kaczy :-P ale reszta to , jak granat wrzucić w sracz .
Dużo bedzie i nierówno , ale Wszystko jakieś ... nieładne.
pisior wipisior wisior zawsze be
bardzo jest zly
uii - 21-08-2023
Ojtam z religiami , rozśmieszacie mnie

pozorni ateiści.
Jak byście tak całkie nie wierzyli , to po kiego tyle o tym?
Tony argumentów.
Wątpliwości żrą. Dobrego księdza na was nasłać i raz dwa polecicie do komuni.
:-P
Traf - 21-08-2023
@
piotr wiem że światło się ugina pod wpływem grawitacji, ale czy istniej obiekt z tak olbrzymią grawitacją, że zawraca światło, które miałoby wrócić do puntu początkowego? Nie sądzę, by taki obiekt istniał, ale mogę się mylić...
@
uii nie łapię sensu
Traf - 21-08-2023
(21-08-2023, 0:27 )uii napisał(a): Wątpliwości żrą. Dobrego księdza na was nasłać i raz dwa polecicie do komuni.
Mogę jeść codziennie opłatki, wiary mi od tego nie przybędzie
uii - 21-08-2023
(21-08-2023, 0:28 )Traf napisał(a): @piotr wiem że światło się ugina pod wpływem grawitacji, ale czy istniej obiekt z tak olbrzymią grawitacją, że zawraca światło, które miałoby wrócić do puntu początkowego? Nie sądzę, by taki obiekt istniał, ale mogę się mylić...
@uii nie łapię sensu 
Sensu w ktorej wypowiedzi?
A światło... no przecie , z brzega 1sza czarna dziura. Światło wlata i nie wylata taaka siła.

To jak foton nadleci po stycznej to sobie zakręci o dowolny kąt, zależnie od odległośco od srodka masy.
Jak sondy, które przydpieszają mijając jowisza .
Fotonów jest kupa w świetle , to , któreś muszą zakrecac o 180 stopni
piotr - 21-08-2023
(21-08-2023, 0:15 )uii napisał(a): znów muszę odnieść do najnowszej historii i promowaniu stworzenia Solidarnosci przez jarkacza kurdupla
Jarkacza kurdupla mi sie podoba
nie bardzo lubiłem kaczyńskich obu .
Ale widzisz ja tam byłem, w MKZ i jaka by nie była chmsko propagandowa ta historia
Nie jest całkiem z dupy. 3 małe kurduple 2 kaczki i Borusewicz ,
reszta śniła o potędze i była deko zbłądzona.
Za duzy numer wyszedł na małe głowy.
Ale ty nimozesz uwierzyć bo....
pisior wisior zawsze be
nima wzrostu no i łze
miast żony ma kota
zoofil idiota
i tyran.
I z wyra.
Jak wstanie z rana... -już !
jest gotów z Polski zrobić radioaktywny busz,
wytracić pedałów, ateistów, i psy
Bo kot
, na psy.... -bardzo jest zly .
Ja się marnuje w tym pisio grodzie! Jaki poeta ! Się we mnie marnuje ! 
Ale bym dokladal w kaczy :-P ale reszta to , jak granat wrzucić w sracz .
Dużo bedzie i nierówno , ale Wszystko jakieś ... nieładne.
no.. aż się uśmiechnąłem z rana.
Moze trzeba wyrównać podziały, ale jakiś kabaret już by na tym zarabiał..
Dzieki
Lech był doradcą prawnym. Jarkacz bratem doradcy.. tyle ich wkładu