RE: Rowerek pierwszy ulubiony -
jozekkg - 18-06-2020
No raczej z lat 70-tych. W 80-tych miałem już wigry3.
hogan - 18-06-2020
Poczytałam trochę na ten temat i wydaje mi się, że opisywany przez Was rower, miał hamulec. Tzw. torpedowy, czyli hamowanie
pedałem do tyłu.
Bo ogólnie hamulec w rowerze był już od roku 1817.
jozekkg - 18-06-2020
Tak. W dużych rowerach dla dorosłych były hamulce i torpedowe i ręczny, na przednim kole, taki o oponę.
Nie zapominaj jednak, że lata 70-te to czas komuny i planowania centralnego, kiedy oszczędzano na wszystkim co się da.
Możliwe, że jakiś kacyk pomyślał, że niby po co kilkulatkowi hamulec w rowerze, więc można zaoszczędzić i uprościć rowerek.
Pewnie jeszcze za to jakąś premię dostał. Wiem, że były takie rowerki, bo na takim jeździłem ja osobiście, później jeszcze moje rodzeństwo.
hogan - 18-06-2020
Być może masz rację, jednakże to jest zastanawiające, że w rowerze, tym bardziej dla dzieci, nie ma hamulca.
Jeszcze innym razem poszukam na ten temat informacji. Dowiedziałam się też, że ten powyższy rower był
z Rosji.
A dokładnie: Rower Romet Johnny, dziecięcy z 1977 roku.
Chyba nie pomyliłam się pisząc że z lat 80- 90, bo w roku 77 dopiero ruszyła produkcja a więc w Polsce
mógł być dopiero za trzy lata albo i nie ale nie znaczy, że każdy musiał od razu kupić.
Dezyderiusz - 18-06-2020
A takiego samego rowerka jak miałem i większość dzieciaków nie ma w necie.Podobny był do tego co wstawiłem i miał hamulec taki na kierownicy.Lecz jakiś wynalazca brzydki kawał zrobił dzieciom bo przy nagłym hamowaniu leciało się przez kierownicę twarzą na asfalt ;-)
P.S.
A jednak znalazłem :
hogan - 18-06-2020
A to jest już Polska firma PREDOM
hogan - 18-06-2020
A ten wcześniejszy to był rower Romet- Jasia
east - 18-06-2020
(18-06-2020, 15:32 )hogan napisał(a): A to jest już Polska firma PREDOM 
Gwoli wyjaśnienia, PREDOM to było zrzeszenie kilku firm, taka firma-matka i ROMET był jego częścią, podobnie jak kilka innych firm. Można więc powiedzieć, że PREDOM produkował rowery, pralki, maszyny do szycia itp.
hogan - 18-06-2020
Tak, zgadza się.
Izydor hrabia Psinka - 19-06-2020
Pierwszy był podobno 3 kolowiec, ale ten który pamiętam to Reksio