Kordialne
Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Teizm (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=162)
+--- Wątek: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów (/showthread.php?tid=4872)

Strony: 1 2 3 4

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - martin - 07-12-2018

(06-12-2018, 19:25 )hogan napisał(a):  
(06-12-2018, 18:41 )martin napisał(a):  czy warto ośmieszać innych i ich wiarę ? czy to naprawdę w porządku ???

Innych, czyli kogo?
I gdzie widzisz ośmieszanie?

Każdy naukowiec czy każdy racjonalista będzie miał takie podejście. Czy to oznacza, ze wszyscy Twoim zdaniem mają ślepo wierzyć w coś, co
nie istniało? No wybacz ale ja nie dam się zmanipulować przez tych co wierzą mimo braku dowodów.

Bóg- istota, która może dokonać wszystkiego, stworzyła atomy, komórki, człowieka, czyli wybitnie uzdolniona naukowo, nie
zadbała o poparcie swoich najpotężniejszych dzieł w historii świata?
Przykro mi ale po powyższym pytaniu, nie jestem w stanie ślepo wierzyć w jakiegokolwiek boga, oczekuję namacalnych dowodów.
A ich nie ma a skoro nie ma, to nie ma dla mnie żadnego boga.
Nie każe nikomu w nic wierzyć , nie wierz w Boga , bożka , wierz w co chcesz lecz pozwól aby inni mieli swe zdanie i mogli je wypowiedzieć nie obawiając się ze będą za to krytykowani i obrażani , a już wmawianie innym ze Jezus był wymysłem rzymian to dopiero niedorzeczny pomysł .
tolerowanie innych i ich poglądów świadczy o poszanowani oraz tolerancji ludzi , ich wierzeń , nawyków , poglądów.

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - hogan - 07-12-2018

Właśnie o tym wyżej napisałam. Nie każę nikomu lubić Żydów, możesz lubić kogo chcesz ale pozwól aby inni mieli swe zdanie
i mogli je wypowiadać nie obawiając się że będą krytykowani i obrażani.  A  wmawianie, że Jezus Żyd nie jest kochany
przez wiernych, to świadczy o braku tolerancji i braku poszanowania cudzych poglądów.
Czy widzisz teraz, że zwracasz komuś uwagę, mając belkę w oku? slecausuuski

Ja nie wiem czy to jest niedorzecznym pomysłem a Ty skąd wiesz? Bo rozważać należy każdą tezę, skoro wiemy, że nie było tak, jak jest
wszystko opisane w biblii.

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - uii - 08-12-2018

(07-12-2018, 1:20 )bonaparte napisał(a):  Sam nie lubię satyry na religię, ale takie coś jak np. Żywot Brayana akceptuję. Ważne żeby zachować jakiś poziom.

Co od tego, czy Jezus był wymysłem Rzymian to bardzo naciągana teoria.
Żywot Bryana, nie jest satyrą na religię , raczej na jej komercyjne, wykorzystanie patrz : ' Jesus Christ Superstar' , na kołtuństwo itp.
Nie na religię jako taką .

Panowie nie kumają zdaje się, co to jest 'sprowadzenie ad absurdum'

Pomysł na wymyślenie Jezusa przez Rzymian jest tak idiotyczny , że nie ma sensu  o tym dyskutować , ktoś kto bierze to choć odrobinę poważnie, troszkę się sam ośmiesza , bo to czysty naturalny kabaret.

I chamska komercyjna metoda by być zauważonym .  Wystarczy 'kopnąć w religie , w jezusa i jest szum , stopień idiotyzmu się nie liczy. 

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - martin - 09-12-2018

Nie kop w "jezusa i religie "" bo może odkopnąć i będziesz miał problemy .
a cóż można oczekiwać od "artystów ""pijaczków , ćpunów ??? to sfrustrowani osobnicy zagubieni w rzeczywistości , to co prezentują jest tylko dowodem ze nie maja sposobu na życie i szacunek dla innych .
ośmieszanie religii katolickiej i postaci biblijnych uchodzi im na sucho , wiedza ze ich nikt nie pogoni albo gardła nie poderznie , są to tchórzliwi zaprzańcy , wiemy co się dzieje i jak działają islamiści, za probe ośmieszania lub poniżania religii islamskich i ich proroków.

większość z tych zaprzańców na starość i krotko przed śmiercią prosi o wybaczenie i wola księdza.

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - hogan - 09-12-2018

Nie jestem ćpunką, pijączką, zagubiona w rzeczewistości, ani nikim z tych co wymieniłeś Martinie. Czy to oznacza wedle Twego posta, że ja mogę pisać co chcę o Jezusie czy religiach, bo tak zrozumiałam Twój post, że masz jakoby pretensje jeśli to tacy w/w piszą źle o religii?

Mam szacunek dla każdego, nawet dla ćpunów, jak więc osoba nie mająca szacunku dla wszystkich, może pouczać innych w kwestiach religijnych? Proszę więc abyś skupił się na temacie a nie na tym kto i co robi, bo to nie jest związane z dyskusją w tym wątku.

Nikt mi jeszcze nie udowodnił, że był kiedykolwiek na ziemi Jezus, który pochodził z nieba i był synem boga zamieszkującego w niebie. A więc nie ma tu mowy o obrażaniu kogokolwiek pod względem naukowym.

(09-12-2018, 11:37 )hogan napisał(a):  Nie jestem ćpunką, pijączką, zagubiona w rzeczewistości, ani nikim z tych co wymieniłeś Martinie. Czy to oznacza wedle Twego posta, że ja mogę pisać co chcę o Jezusie czy religiach, bo tak zrozumiałam Twój post, że masz jakoby pretensje jeśli to tacy w/w piszą źle o religii?

Mam szacunek dla każdego, nawet dla ćpunów, jak więc osoba nie mająca szacunku dla wszystkich, może pouczać innych w kwestiach religijnych? Proszę więc abyś skupił się na temacie a nie na tym kto i co robi, bo to nie jest związane z dyskusją w tym wątku.

Nikt mi jeszcze nie udowodnił, że był kiedykolwiek na ziemi Jezus, który pochodził z nieba i był synem boga zamieszkującego w niebie. A więc nie ma tu mowy o obrażaniu kogokolwiek pod względem naukowym.

Hogan , nie pisałem o Tobie i Ty dobrze wiesz o tym wiec po co ta aluzja , a ze artyści w ogólnym słowa tego znaczeni to pijaczki , cpuny , to jest udowodnione , nie będę wymieniał który "artysta- artystka " sie zapiła czy zaćpała na śmierć , albo postradała zmysły ,  nie piszan o ich zyciu osobistym które daleko odchodzi od norm miedzy ludzkich , pisałem ogólnie , oczywiście znajdzie sie perła w tym towarzystwie ale tych jest jak na lekarstwo , ludzie tolerują tych "artystów " i nie biorą im za złe ich zboczeń , występków , podłości , zdrad , wielu hołduje im i uważna za bożyszcza.

Dlaczego ktokolwiek ma Ci udowadniać ze Jezus istniał w tamtych czasach ??? albo ze pochodzi z nieba ( on się urodził na ziemi , nie przyszedl z nieba ) ,Bóg wybiera sobie ludzi do swych zamierzeń i swego planu  , wybierał ludzi do głoszenia proroctw , a ci nawet życie tracili głosząc wole Boza . 
Nie wierzysz w istnienie Jezusa , no i dobrze , masz swe zdanie i nie mam zamiaru je podważać lub Cie przekonywać ze jest inaczej , dobrze ze czasy polowania na czarownice się już skończyły i nie pala sie ludzie na stosach .
Taka tolerancja jest tylko w Polsce , bo w krajach islamski jest kamienowanie i inne okrutne zbrodnie z podwazanie religii lub slow proroków , islamiści którzy najechali Europe pokazują swa moc wiary , bijać dzieci i zrywają im łańcuszki z krzyżykami , zresztą o takich przypadkach i nie tylko takich pisały media zachodnie gdy były jeszcze wolne, obecnie nie można pisać źle o najeźdźcach islamskich i ich przestępczości , o gwałtach na kobietach czy pobiciach ludzi i bandytyzmie jaki stosują w stosunku do europejczyków , do tych co dali im dach nad głową i wyżywienie .
ćpun jest dla mnie cpunem i nie mam dla takiego żadnego wyrozumienia czy pobłażania , tacy narobili wiele nieszczęść w swej rodzinie i innym , nie tolerowanie pijaństwa czy ćpuństwa nie ma nic wspólnego z moja wiara , wiem ile tacy ludzie mogą narobić nieszczęść , przeżyłem to na własnej skórze , największym błędem bylo dawanie wiary ze sie poprawi i nie będzie juz brał i pil , to byly tylko puste i zakłamane slowa , aby stok się mógł uchlać lub naćpać inni chodzili głodni i klepali biedę 

Tak jak sam stwierdziłeś, pisałeś ogólnie a ja, tak jak wielu innych należy do tego ogółu.
Jezus wedle biblii nie jest bogiem, tylko synem boga i żył w niebie zanim narodził się na ziemi. O tym jest w biblii. Tak samo Jezus nauczał kochać wszystkich bez wyjątku, tylko że mi do takiego postępowania, nie jest potrzebny żaden Jezus czy bóg. Lecz wielu wyznaje wiarę ale boga w sercu nie mają. Kto wtedy jest gorszy? Ten bez wiary co wszystkich kocha, czy wierzący ale nie wszystkich kochający?

(09-12-2018, 17:01 )hogan napisał(a):  Tak jak sam stwierdziłeś, pisałeś ogólnie a ja, tak jak wielu innych należy do tego ogółu.
Jezus wedle biblii nie jest bogiem, tylko synem boga i żył w niebie zanim narodził się na ziemi. O tym jest w biblii. Tak samo Jezus nauczał kochać wszystkich bez wyjątku, tylko że mi do takiego postępowania, nie jest potrzebny żaden Jezus czy bóg. Lecz wielu wyznaje wiarę ale boga w sercu nie mają. Kto wtedy jest gorszy? Ten bez wiary co wszystkich kocha, czy wierzący ale nie wszystkich kochający?

Nigdy nie twierdziłem ze Jezus był , jest bogiem , Jezus sam twierdził ze jest tylko synem bożym , w kazdym razie nie czytalem aby to On powiedział , to ludzie wymyślili aby sie bogu przypodobać .
 Piszesz ze Jezus nauczał aby kochać innych - wszystkich , wiec co znaczą jego słowa :
Cytat:Mateusza 10-34-39

34 Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. 35 Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową1736 i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy1837 Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. 38 Kto nie bierze swego krzyża19, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien. 39 Kto chce znaleźć swe życie, straci je. a kto straci swe życie z mego powodu, znajdzie je. 

tu nawet nakazuje aby Go kocha bardziej jak Ojca i Matkę .
wiec ta cala nauka o miłości bliźniego jest nic nie warta ,mało tego tu można odczytać ze Jezus był zazdrosny o miłość dzieci do rodziców .

Tak do "kochania " innych nie jest potrzeby Jezus czy Bóg , nie było jeszcze religii chrześcijańskiej - katolickiej a ludzie sie kochali i wierzyli w bozki rożnego kalibru .
najgorsze w religiach jest to ze ci co nauczają o religii sami sie ie stosują do zasad przestrzegania kanonu wiary tym bardziej Dekalogu .
niech każdy kocha kogo chce lub wszystkich , ja kocham tylko wybrane osoby .
do kościoła nie chodzę bo to skupisko grzeszników którzy się modlą i proszą o przebaczenie a za drzwiami już grzeszą .
Już dawno stwierdziłem ze wielu nie wierzących ma lepszy charakter i czystsze serce jak "wierzący -praktykujący "
Bądźmy i zachowujmy się jak ludzie i przestrzegajmy pewnych norm i nie czyńmy tego co nam nie mile a wtedy nawet żadna wiara będzie nam niepotrzebna w boga 

A co znaczą słowa Jezusa o nadstawianie drugiego policzka albo tym że kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem, czy też o tym abyśmy się wszyscy wzajemnie miłowali? Jeśli wierzysz w Jezusa takiego jak wyznają wszyscy chrześcijanie, to powinieneś wiedzieć, że Jezusa misją było niesienie miłości na cały świat. Natomiast wersetów nie chce mi się tłumaczyć bo takie rzeczy były tłumaczone miliardy razy. Z pewnością ten cytat nie oznacza, że Jezus chciał kogoś zabić.

Mi nikt niczego nie musi udawadniać, bo wiem, że Jezus mógł żyć, mógł też głosić dobrą nowinę(chociaż oprócz biblii nie ma na to żadnego dowodu a ona jest zbyt mocno naciągana jak bajka)ale z pewnością nie pochodził z nieba od jakiegoś boga.

RE: Jezusa wymyślili Rzymianie, żeby zmanipulować Żydów - martin - 10-12-2018

Jakie niesienie miłości i zgody ? czy nastawianie policzka ? skoro wyraźnie jest napisane ze przesiedl nieść niezgodę i poróżnienie, a nawet zadanie aby dzieci kochali Go bardziej jak rodziców ,  mnie nie musisz tlumaczyc wersetów bo ja je rozumie tak jak są napisane , biblia to zlepek pism listów , wypowiedzi zaprzeczających sobie , a większość wybrańców boga to ludzie którzy mieli wielkie przestępstwa i czyny na swym sumieniu.

w poście 25 piszesz """Nikt mi jeszcze nie udowodnił, że był kiedykolwiek na ziemi Jezus"" a w poście 29 napisałaś:
""Mi nikt niczego nie musi udawadniać, bo wiem, że Jezus mógł żyć"" czy nie sa sprzeczne z sobą te zdania ? ależ tak .

Nie wierze w Jezusa , wierze w Boga, Jezus był jednym z wysłanników Bożych.

Miłego, udanego dnia życzę , nie ma sensu prowadzić tej dysputy dalej , bo nic nowego nie wniesie , może być nieporozumieniem  i brakiem wyrozumiałości dla dyskutujących .
Nie akceptuje wyśmiewanie się z religii , osób wierzących , praktyk religijnych , , jak już pisałem tylko w Polsce , kraju tolerancyjnym moze ten czy inny łachudra wyśmiewać się z religii , niszczyć  na scenie biblie lub nawet kartkami podcierać sobie tyłek  , wystawiać sztukę ośmieszająca wierzenia innych , takie rzeczy działy sie na scenach teatrów .