Kordialne
Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Teizm (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=162)
+--- Wątek: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan (/showthread.php?tid=7401)

Strony: 1 2 3

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - piotr - 03-02-2024

(03-02-2024, 3:23 )ngruby napisał(a):  @piotr czy Bankomat da ci życie wieczne? Tak naprawdę to Bóg wybiera komu daje wiarę a czyje serce zatwardza. Nikt nie może przyjść do Jezusa to znaczy uwierzyć w niego jeśli nie jest mu to dane od Boga Ojca.

Zycie wieczne?
nie widziałem żyjącego wiecznie.

Więc to nadal tylko nadzieja.
Ja mam nadzieję , że umrę we śnie.

Czy mogę to nazwać moim bogiem?

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - Traf - 03-02-2024

(03-02-2024, 2:00 )hogan napisał(a):  
(03-02-2024, 1:14 )Traf napisał(a):  No tak, ludzie malowali UFO, a ufoludki jakimś dziwnym trafem niestety nie przetrwały do naszych czasów, zresztą ich stateczki też ;P

To wyjaśnij mi, skąd setki lat temu, ludzie widzieli wręcz identyczne statki, jakie widywali współcześni ludzie.
Skoro nie rozumiesz, czym jest idiom, to chyba nie ma sensu dyskutować, bo równie dobrze można napisać, że wszyscy Egipcjanie byli kosmitami, tak niepodobne do prawdziwych ludzi są ich postacie uwiecznione w rzeźbach, czy freskach...

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - hogan - 03-02-2024

No tak, nic nie rozumiem. Znów próbujesz ze mnie zrobić debilkę! Tak kończy się z Tobą dyskusja, jak nie
potrafisz czegoś wyjaśnić, na obrażaniu dyskutantów.

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - Traf - 04-02-2024

(03-02-2024, 19:17 )hogan napisał(a):  No tak, nic nie rozumiem. Znów próbujesz ze mnie zrobić debilkę! Tak kończy się z Tobą dyskusja, jak nie
potrafisz czegoś wyjaśnić, na obrażaniu dyskutantów.
Proste pytanie- jak namalujesz oświecenie dane ludziom przez Ducha Świętego nie używając do tego celu żadnego tekstu? Daj jakikolwiek rysunek ilustrujący to zdarzenie, który to rysunek nie będzie wyglądał jak UFO oświetlające ludzi. Czekam.

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - hogan - 04-02-2024

Popatrz sobie na obrazki z kościoła.

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - Traf - 05-02-2024

No właśnie znam je i dlatego twierdzę, że wszystkie one przedstawiają symboliczny zapis idei,
a nie jakiegoś gołębia, który ich osrał swoimi odchodami, z których oni powzięli wielkie zrozumienie...
Twoje obrazki to nic innego, jak nadanie niematerialnym ideom kształtu, który wszyscy będą jednoznacznie kojarzyć i w czasach powstawania tych obrazów, tak właśnie się działo- wierni wiedzieli, jaka idea został przedstawiona malunkiem...

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - hogan - 05-02-2024

Nie podawałam obrazków kościelnych, tylko obrazy malarzy, jeden z nich nawet był ateistą.

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - Traf - 06-02-2024

Ateista, czy nie, jeśli chciał być dobrze zrozumiany, to musiał się trzymać konwencji jednoznacznego przedstawiania idei tak, by były one zrozumiałe dla odbiorców,
dlatego też w żadnym kościele nie wiszą obrazy abstrakcjonistów, bo nie da się ich interpretować jednoznacznie...

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - hogan - 06-02-2024

Drogi Kolego, rozumiem że malarstwo nie jest konikiem dla każdego i nie każdy musi się na tym znać, więc pozwolę
sobie deczko Ci wyjaśnić. Obrazy, na których widzimy coś, co ewidentnie przedstawiają pojazdy w powietrzu, niekoniecznie
UFO, mogą być abstrakcją ale nie muszą. I  po pierwsze, nigdy nie znalazłyby się w kościele, bo kościół takich by
sobie nie życzył, właśnie dlatego, że jest na nich coś, co budzi kontrowersje a nie, że wiadomo co tam jest.
Chociaż, z tego co się orientuję dwa chyba są w jakimś kościele, reszta w muzeach. I po drugie, rozumiem Twój
sceptycyzm, jednak tak jak pisałam wielokrotnie, we wszystkim jest ziarnko prawdy a ja szukam tego okruszka
od ziarenka, bo wiem, że w tym będzie cała prawda lecz czy znajdę... raczej nie.

RE: Kosmici z punktu widzenia Chrześcijan - uii - 06-02-2024

Jakieś włochate to ufo ubawa

[Obrazek: ufo-1-728x517.jpg]

To chyba 
Cytat:Madonna ze św. Giovannino” obraz z około XV wieku,
najprawdopodobniej namalowany przez Domenico Ghirlandaio

XV wiek  więc artysta  raczej  osobiście madonny  nie widział  minęło jakieś 1400 lat.
Tak sobie z głowy to wykoncypoował.
No chyba że w  czasach bitwy pod Grunwaldem takie robaczki po niebie latały.

No ale różne 'UFO' bywają na obrazach przedstawiających sceny biblijne, więc  I wiek , albo p.n.e.
Na scenach ze średniowiecza UFO raczej nie występuje.

--Więc to raczej wyobraźnia artysty.
Niedoceniacie ufolodzy wyobraźni  Artystów  ubawa