Kordialne
Historia człowieka - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Polityka/ historia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Historia człowieka (/showthread.php?tid=7047)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Historia człowieka - hogan - 15-05-2023

Czepiasz się ubawa2 Ogólnie napisałam a Ty powinieneś być szczególnie kumaty.  ubawa2
No właśnie zniknęli i my też znikniemy i inni też, itd. Zachowają się tylko jakieś zapiski czy szkielety, które tak
jak dziś, archeologia będzie chciała poukładać w kolejności ale nie dadzą rady, bo wystarczy że ktoś wyjedzie
do Afryki i zmiesza geny.

RE: Historia człowieka - Traf - 15-05-2023

No jednak nie wystarczy zmieszanie genów, by zatracić chronologię, bo DNA to księga, która nie traci starych informacji, a jedynie dostaje nowe, które ewentualnie mogą wyłączyć te stare, ale ich nie zlikwidują.
Likwidować jakieś geny można jedynie edycją DNA, czyli sztucznie...
Dzięki temu wiemy na przykład, że ludzie mogli krzyżować się z denisowianami, czy neandertalczykami,
bo żyją do dzisiaj ludzie, którzy mają skromną domieszkę takich właśnie genów.
Moja wiedza w tej dziedzinie może jednak być niepełna i dlatego ciągle mnie ciekawi, czy inne gatunki ludzi wyginęły naturalnie, czy może spotykając się walczyły o te same zasoby i w rezultacie wygrali najbardziej wojowniczy, czyli nasi przodkowie...

Właśnie o to chodzi, że mogło być różnie. Tym bardziej, że kiedyś nie mieliśmy DNA.

RE: Historia człowieka - Dezyderiusz - 15-05-2023

Czy inne gatunki wyginęły naturalnie czy przez naszych przodków tego tak w stu procentach pewnie się nigdy nie dowiemy.Podobnie jest z mamutami.Jedna teoria mówi,że wybiliśmy je a druga,że nie ma takiej możliwości ponieważ ludzi było w tamtym okresie zbyt mało.

Inna wersja, że wystąpiła jakaś katastrofa.

RE: Historia człowieka - Traf - 15-05-2023

(15-05-2023, 13:51 )hogan napisał(a):  Właśnie o to chodzi, że mogło być różnie. Tym bardziej, że kiedyś nie mieliśmy DNA.
DNA nie mają tylko niektóre wirusy, ale mają je wszystkie ssaki, więc to chyba jakiś skrót myślowy, ale mam nadzieję, że nie chodzi w nim o to, że nasze DNA podarowali nam kosmici...

Tylko, że wirusy żyją w DNA.

I spójrz na to inaczej. Gdyby człowiek od zawsze posiadał DNA, na Ziemi musiałoby występować białko za to odpowiedzialne a według nauki, takie białko kiedyś nie występowało.
I inna sprawa jest taka, że jeśli od zawsze posiadamy DNA, to znaczy, że każdy gatunek jest odrębny i w żaden
sposób nie spokrewniony, bo DNA dziedziczymy w pełni po rodzicach. Połowa od matki i połowa od ojca.

Bylibyśmy więc identyczni jak pierwszy człowiek.
W takim razie, na początku nie było DNA białek i życie zawdzięczamy RNA, które odpowiada za łączenie DNA i białek.
Hipoteza świata RNA zakłada , że na pewnym etapie ewoluowały DNA i białka. Białka zaczęły uruchamiać reakcje chemiczne w komórkach, a DNA – które jest bardziej stabilne niż RNA – przejęło zadanie przechowywania informacji genetycznej.

RE: Historia człowieka - Dezyderiusz - 15-05-2023

Szkoda,że skleroza mnie już dopada.Jak miałem 18 lat to bardzo interesowałem się tymi zagadnieniami podobnie jak szefowa ale już sporo zapomniałem a ona nie-czyli młodość ma w genach.Fajnie jej.

RE: Historia człowieka - hogan - 16-05-2023

Dezyderiuszu, w szkołach to ja niczego się nie uczyłam i miałam wtedy naukę w głębokim poważaniu, bo to nie
był mój poziom nauczania. Na lekcjach się nudziłam. Za to obecnie, od wielu lat, uczę się wszystkiego, co mnie
interesuje i czego rzeczywiście nie wiedziałam i co może być przydatne. Czyli rozsądnie gospodaruję mózgiem. izyem

RE: Historia człowieka - Dezyderiusz - 16-05-2023

Dawno,dawno temu gdy większości forumków jeszcze zapewne nie było na świecie Iza i ja chodziliśmy (bo kazali) do szkoły.Poziom edukacji był o wiele wyższy niż obecnie ale miał jedną wielką wadę-był przeładowany.
Miałem tyle lektur do przeczytania,że bym się przez wiele lat z tym nie wyrobił.Nie było internetu,smartfonów i innych inności ;-)
Po głębokich i owocnych przemyśleniach postanowiłem,że lektury nie zające i nie uciekną.Zabrałem się do czytania co wieczór tego co mnie interesowało czyli przeważnie Lema i Danikena.