Garb -
hogan - 30-06-2020
Zmotywowałam się sama do tego wątku i już kiedyś chciałam o tym napisać ale zapomniałam chyba.

Pisałam z Jimmym o pracy i przypomniało mi się stare powiedzenie.
"Pracuj, pracuj a garb sam Ci wyrośnie".
Nie byłoby w tym może nic dziwnego ale zastanowiła mnie jedna rzecz.
Czy nie macie wrażenia, że teraz prawie nie ma ludzi garbatych?
Dawniej, no jeszcze jak pamiętam, w latach około może 80- tych, prawie każdy w starszym wieku był garbaty.
A teraz, od wielu lat, nie pamiętam abym widziała kogoś garbatego.
Tak się nad tym zastanawiam, czy może ludzkość mutuje? Może teraz stajemy się bardziej prości i wyciągnięci do góry, bo
młodzież też teraz w większości jest wysoka w porównaniu jeszcze z czasem gdy ja byłam dzieckiem.
Może to były "resztki" jakiegoś genu, który obecnie całkowicie zanikł a objawiał się właśnie u jeszcze ludzi z wieku
mojej babci na przykład.
Co o tym sądzicie?
RE: Garb -
jozekkg - 01-07-2020
Kiedyś starsi ludzie w większości byli garbaci pewnie dlatego, że więcej pracowali w pozycji chylonej. Podnosili i przenosili ręcznie więcej ciężkich przedmiotów. Teraz znam rolników, którzy nie pamiętają kiedy ostatnio mieli na plecach worek ze zbożem.
Garbaci jednak nadal są. Tyle, że kiedyś garb występował w odcinku piersiowym (?) a teraz podniósł się wyżej. Zauważ ilu młodych ludzi chodzi z głową przesuniętą do przodu, albo wręcz schowaną w ramionach.
hogan - 01-07-2020
A może jednak jest to mutacja? Przecież nie wiemy jak się zmutujemy jeszcze przez najbliższe tysiące lat.
Siwy - 01-07-2020
Mutacja smartfonowa.
Tak to już jest, wjedzie sieć 9G i ilość danych i gęstość będzie tak wielka że obraz i wcale nie hologram przed oczami będziemy mieli.
No i się wyprostujemy.
jozekkg - 01-07-2020
(01-07-2020, 9:29 )hogan napisał(a): A może jednak jest to mutacja? Przecież nie wiemy jak się zmutujemy jeszcze przez najbliższe tysiące lat. 
Jak jeszcze chodziłem do szkoły podstawowej to nauczyciele prorokowali, że człowiek przyszłości będzie niski, gruby, przygarbiony z dpbrze rozwiniętymi palcami u rąk. W obecnych czasach by trzeba skorygować to tylko go kciuków.
Dezyderiusz - 01-07-2020
Młodzież przez jakiś okres czasu poszybowała w górę.Teraz znowu robi się niska.Człowiek przyszłości będzie miał 168 cm wzrostu.Bo to idealny wymiar jest.
hogan - 01-07-2020
Józiu a co z tymi palcami? Dlaczego akurat palce miałby mieć dobrze rozwinięte?
Ktoś chyba jeszcze o tym myślał...
https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/czlowiek-przyszlosci-i-jego-wyglad-ewolucja-czlowieka-za-tysiac-lat/8npb5sw
Dezyderiuszu a dlaczego taki wzrost jest idealny i do czego idealny?
Dziad Kalwaryjski - 01-07-2020
Nie ma jak to w Himalajach
słoń powiesił się na jajach
I do tego tak paskudnie
jednym jajem na południe.
Dezyderiusz - 01-07-2020
(01-07-2020, 21:18 )hogan napisał(a): Dezyderiuszu a dlaczego taki wzrost jest idealny i do czego idealny? 
To jest wzrost naszego ulubionego prezesa ;-) a to ideał człowieka więc genetycznie możemy ewoluować w tym kierunku i w przyszłości będziemy wyglądali tak jak on..
hogan - 01-07-2020
Dezyderiuszu, natychmiast wypluń te słowa, nie połykaj!
Dziadu, tylko co ma to wspólnego z garbem?