Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Wszystko na to wskazuje, że to wysokie ciśnienie krwi pozwala dożyć późnej starości. Z badań wynika, że zdecydowana większość stulatków ma wysokie ciśnienie krwi. Za normę dla osób dorosłych uważano do tej pory 140/90 mmHg, tymczasem u stulatków wynosi ono 150 mmHg i więcej. Badacze uważają, że choć wysokie ciśnienie przyspiesza uszkodzenia tętnic, to jednocześnie jednak sprawniej dostarczane są niezbędne składniki i tlen. Cechą wspólną osób starszych było również to, że nie palili.
Jakie masz ciśnienie i co o tym sądzisz?
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 3
Reputacja:
72
Odkąd pamiętam to moje ciśnienie wynosiło 150/ 90. Kiedyś lekarz doszedl do wniosku że mam podwyższone i postanowił coś z tym zrobić. Zaordynowal tabletki. Kiedy zacząłem je brać spadlo do 110/ 75 i zachowywalem się jak pijany. Zrezygnowalem z usług tego lekarza, a pigułek nie biore. Ciśnienie wrocilo do normy i od tego czasu czuje się wyśmienicie.
Liczba postów: 1,418
Liczba wątków: 50
Reputacja:
269
Prócz ciśnienia ważny jest też wzrok i słuch oraz szczęście.Bo co komu po dobrym ciśnieniu jak go autobus na pasach przejedzie.
Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Liczba postów: 1,418
Liczba wątków: 50
Reputacja:
269
(05-07-2023, 14:36 )hogan napisał(a): (05-07-2023, 10:47 )Dezyderiusz napisał(a): Prócz ciśnienia ważny jest też wzrok i słuch oraz szczęście.Bo co komu po dobrym ciśnieniu jak go autobus na pasach przejedzie.
Słuch i wzrok zazwyczaj wysiada od problemów z ciśnieniem.
Wzrok też od alkoholu podrobionego ale czasem tylko jak dodadzą metylowego..
Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Oczywiście, jednak przy piciu alkoholu, występuje podwyższone ciśnienie, które niekorzystnie wpływa
na wzrok. :-)
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"