Ocena wątku:
  • 19 głosów - średnia: 2.74
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najgorsze polskie nazwiska

Nasze nazwiska przechodzą do historii lub nie. Wszystko w zależności od tego, jak się udzielamy w życiu ale nie bardzo
widzę aby najgorsze nazwiska przyniosły chlubę na kartach pamięci. Co o tym sądzicie i czy znacie takie nazwiska?

Do „najmocniejszych”, polskich nazwisk możemy zaliczyć: Pizdołap, Kozibąk, Pipa, Dymacz, Szmata, Kutasewicz, Gwałt czy też Żygadło.

Do tych natomiast nazwisk, wstydzą się przyznać ich właściciele:

Analik, Anus, Bączak, Bezimienny, Bolibrzuch, Chujeba, Cipka, Ciumcia, Dupidis, Dymacz, Dżyżdzyk, Fiutek, Gej, Grzebinoga, Jądro, Kudłaty, Kutasiuk, Małolepszy, Męczywór, Minetti, Moczygęba, Nieruchaj, Nieuważny, Niewiem, Ojdana, Pacha, Paskuda, Pędziwiatr, Pierdzioch, Pipa, Potrzeba, Psikuta, Ruchalski, Sikała, Sromała, Sut, Szpara, Ściera, Tatarata, Wozignój, Zaganiacz.

Czy naprawdę mają czego się wstydzić?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Psikutas bez s
Odpowiedz

[Obrazek: a5fc0b6cd58cd0594b3e6142eb6fde1d_original.jpg]
Odpowiedz

I tu włącza mi się coś takiego jak wulgaryzmy. Jak na przykład osoba, która uważa się za kogoś, kto nie używa
słów cenzuralnych, może mieć nazwisko choćby Kutasewicz albo z moim tatą w wojsku był jeden o nazwisku
Pinda a inny Stodup. Taka osoba zwyczajnie kłamie, bo przy każdej okazji podawania nazwiska musi nabluzgać. ubawa

Oczywiście, nie chodzi tu o wyśmiewanie, bo jak wiemy, nikt nazwiska nie wybiera ale może warto jest zastanowić
się nad zmianą nazwiska.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(30-07-2022, 21:53 )hogan napisał(a):  I tu włącza mi się coś takiego jak wulgaryzmy. Jak na przykład osoba, która uważa się za kogoś, kto nie używa
słów cenzuralnych, może mieć nazwisko choćby Kutasewicz albo z moim tatą w wojsku był jeden o nazwisku
Pinda a inny Stodup. Taka osoba zwyczajnie kłamie, bo przy każdej okazji podawania nazwiska musi nabluzgać. ubawa

Oczywiście, nie chodzi tu o wyśmiewanie, bo jak wiemy, nikt nazwiska nie wybiera ale może warto jest zastanowić
się nad zmianą nazwiska.

To nie jest takie proste, bo nazwisko musi być naprawdę wulgarne i nieprzyzwoite, by można było je zmienić. Nie można zmienić nazwiska, bo "mi się nie podoba". O tym decyduje urzędnik, który ma odpowiednie wytyczne. Jeśli ktoś sie nazywa "Dupa", "Chuj", "Kutas" czy podobnie, to od razu ma zmienione nazwisko, ale Twoje przykłady wcale nie są aż tak oczywiste, całkiem możliwe, że urzędnik nie zezwoli na zmianę nazwiska (to zależy od urzędnika i jego interpretacji wytycznych).

Cytat:Jak na przykład osoba, która uważa się za kogoś, kto nie używa

słów cenzuralnych

Chyba NIEcenzuralnych.  zenetelme

Pamiętaj o tym, że nazwiska, które teraz brzmią obscenicznie, kiedyś wcale tak nie brzmiały, to często nazwiska noszone od wielu pokoleń i jakoś wcześniej nikt z tymi nazwiskami nie miał problemu. Czasami to starsze nazwiska niż "Nowak" i "Kowalski".

Z drugiej strony, popatrz na nazwiska angielskie i amerykańskie, to dopiero się złapiesz za głowę!!!

Słynny Fish z Marillion to William Dick (dick to po polsku "chuj", "kutas"), Bruce Dickinson z Iron Maiden to w wolnym tłumaczeniu "syn chuja". Ale po angielsku fajnie brzmi...  zenetelme

Prztłumacz sobie większość nazwisk zachodnich gwiazd kina i muzyki i sama zobaczysz, co Ci wyjdzie. Będziesz rozczarowana, gwarantuję Ci to.  ubawa2 ubawa2 ubawa2
Odpowiedz

Tak się właśnie zastanawiałam jak to poprawnie napisać i miałam tak jak napisałeś ale usunęłam "nie".
Myślałam sobie, że jak napisałam "nie" przed wyrazem "używa", to przed wyrazem "cenzuralnych" już nie trzeba. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Cytat:Myślałam sobie, że jak napisałam "nie" przed wyrazem "używa", to przed wyrazem "cenzuralnych" już nie trzeba.

Nie zawsze tak to działa. A tak naprawdę to rzadko. Tylko wtedy, gdy mamy podwójne zaprzeczenie, tutaj tej sytuacji nie ma.

Wracając do tematu, są nazwiska, które brzmią śmiesznie i wulgarnie, ale ich właściciele nie chcą ich zmieniać, bo albo już do nich przywykli albo są to staropolskie nazwiska z tradycją, nierzadko nawet szlacheckie. Przykłady? Proszę: Analik, Paskuda, Żygadło, Czopek, Fiutka, Motowidełko, Cielebąk, Gwałt, Kwasigroch, Bełkot, Niehuj, Ocipka itp. 
Jest tego sporo i ludzie, którzy noszą te nazwiska często nie tylko się ich nie wstydzą, ale nawet są z nich dumni.
Odpowiedz

Tylko, że nie każdy zna się na tych nazwiskach szlacheckich i czasem może być trudno je wypowiedzieć choćby
w urzędzie albo przy ślubie w kościele ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Na nazwisko dużego wpływu nie mamy, bo dziedziczymy po przodkach. Na szczęście w urzędzie możemy sobie zmienić potem na potocznego Kowalskiego i wtedy coś, co brzmi nam w uszach niecenzuralnie np. Daniel Kupa. Już takie nie jest, bo jest Daniel Kowalski. Nowa tożsamość, nowe życie.
Odpowiedz

Tylko nie tak łatwo jest zmienić nazwisko, @polliter dobrze to wyjaśnił ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości