Ankieta: Czy wie ktoś coś o tym nurcie? - Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Nie i nie interesuje mnie to, albo na razie jeszcze nie
100.00%
3
100.00%
Jestem praktykującym religiantem i na priw mogę więcej powiedzieć
0%
0
0%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie Wyniki ankiety

Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kościół mocy

Ciekawe, ciekawe...może potem poczytam i się bliżej zapoznam z tą ''obiecującą'' religią?
Odpowiedz

To się nazywa pentekostalizacja chrześcijaństwa. Kolejny kościół zielonoświątkowy w Polsce. Ciekawa rozmowa w tym temacie.

Obowiązek obowiązkiem sygnatura musi posiadać tekst
Odpowiedz

Zbiorowa hipnoza.
Odpowiedz

Chorzy, biedni ludzie.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Rozumiem, że ten filmik ma być jakąś parodią (przyspieszone tempo jak w komediach slapstickowych). 
Ogólnie, religia to głupota, więc każdy filmik pokazujący zjadanie czyjegoś ciała (komunia), wprowadzanie się w ekstazę (derwisze islamscy), czy choroby psychiczne będące "dowodem" opętania lub duchowego orgazmu, będzie tylko argumentem świadczącym o głupocie religii jakiejkolwiek. Z religią trzeba walczyć, bo nic tak człowieka nie ogranicza jak wiara religijna.
Toleruję istnienie religii, bo wiem, że wielu ludziom jest potrzebna, ale nigdy się z tym nie pogodzę.
Odpowiedz

Ludziom jeszcze potrzeba dużo czasu aby zrozumieli to, co napisałeś.
To jest zbiorowe jawne opętanie, świadome i bez presji. Można to w bardzo
jasny sposób wytłumaczyć.
Takie zbiorowe omamienie jest znane praktycznie od zawsze i w każdej religii
ale nie tylko w religii. Każde słuchanie guru, jakiegoś wodza, przywódcy jest
jak stan w hipnozie. Przykładem może być chćby Hitler. Tyran i despota lecz
oddani mu ludzie, klękali przed nim jak przed bóstwem. Kobiety chciały zrobić
dla niego wszystko, z seksem włącznie czy umyć nogi jak w biblii myto Jezusowi.
Co ciekawe, udowodniono, że ta czynność nie oznaczała wcale pokory i samego
oddania lecz było jakby symbolem uznanym za moralny w społeczeństwie, jako
znak, że „chcę z tobą współżyć”. Dziś, będąc w miejscu publicznym używamy innych
symboli. Jesteśmy bardziej oficjalni. Jak mężczyźnie podoba się kobieta i z wzajemnością,
to zwyczajnie pada propozycja i tyle. Dawniej nie mówiono o tym tak oficjalnie.
Wracając do Hitlera, mężczyźni tak jak kobiety byli w stałym i tak jak w hipnozie, byli
gotowi oddać za tyrana życie, mimo że wiedzieli, że ten człowiek to przeciwieństwo człowieczeństwa. Takich przypadków można mnożyć. I co najgorsze, nawet nadal w
dzisiejszych czasach. Znam kobietę, która z dwa lata temu uczestniczyła w takim
zbiorowym transie z udziałem księdza katolickiego. Kościół mówi co innego a robi co
innego. Choćby też wypędzanie demonów. Skoro tego nie popierają, to dlaczego
za grube pieniądze podejmują się wypędzania? Znam odpowiedź. Nie chcą aby inni
robili to za nich, bo stracą dobrą fuchę. A co można powiedzieć o osobach ślepo zapatrzonych w kościół i swoją wiarę? Odezwij się słowem przeciwko któremuś z bóstw, to są w stanie zabić. W lżejszych przypadkach, zajadą gatką, że uciekniesz z podkulonym ogonem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Cytat:Przykładem może być chćby Hitler.

A u nas Jarek Polskęzbaw.  ubawa2
Podobnie jak u nas, Hitler wtedy kupił ludzi. Po I-szej wojnie światowej Niemcy były w opłakanym stanie - kolosalne bezrobocie, bieda, głód. Hitler temu zaradził. Zaczął się zbroić (wbrew zakazowi, oczywiście, bo Niemcy nie mogli mieć armii po przegranej wojnie), a to oznacza otwarcie nowych fabryk, zakładów zbrojeniowych, hut. Do tego płomienne i pełne zapału przemówienia i pierwsze sukcesy blitzkriegu. To wszystko sprawiło, że Niemcy traktowali Hitlera jak zbawcę, który dźwignął Wielkie Niemcy z kolan (czy czegoś to nie przypomina?), był bogiem, gwiazdą rocka i mesjaszem w jednym.

Co ciekawe, Hitler traktował religię równie instrumentalnie jak Jarek. Miał gdzieś Kościół, ale nie miał gdzieś jego wyznawców, więc przymilał się do purpuratów. Podpisał konkordat, miał przychylność papieża, który milczał podczas eksterminacji Żydów (Pius XII), a jeszcze po wojnie naziści korzystali z watykańskich dokumentów, by uciekać do Ameryki Południowej i wciąż liczyć na przychylność Watykanu. Hitler nigdy nie był wierzący, ale religię potrafił wykorzystać doskonale.

Niestety, ponoć człowiek to nie tyle homo sapiens, co homo religiosus i trudno coś na to poradzić, dopóki nie przypomni sobie o "sapiens".
Odpowiedz

O jena! Ale mi moja pisanina wyszła... z komórki, to muszę sobie wybaczyć ubawa2

Tak, to wszystko prawda ale to nie musiałby być Hitler aby traktowali go jak bóstwo. Ludzie potrzebują takich bóstw, bo
sami sobie nie radzą. I nie musi taki być u władzy i rozdawać pseudo- pomoc aby ludzie zaczęli go po nogach całować.
Weź powiedz coś na Owsiaka a to żadne guru, żaden polityk i żaden ksiądz. Ale rozdaje coś, czego nikt na oczy nie widzi.
Czyli rozdaje mydląc oczy. I za to też go wycałują gdzie popadnie.
Albo inny przykład, nieznany, niepersonalny oficjalnie człowiek, siedzi sobie i gada farmazony o końcu świata.
Podejdzie ktoś, kto uznaje kościół, posłucha i już fama leci, że ten to prorok jaki i dawaj nogi całować!
Ludzie wręcz sami na siłę wyszukują przewodnika, nawet Ci, co dotychczas uznają się sami za przewodników.
Niejeden biznesmen idzie do kościoła, bo po co? Żeby się modlić? Nie, żeby mieć na kogo zwalić swoje winy, itd.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

W ogóle istnieją świete krowy, o których nie można powiedzieć złego słowa. Najprostszy przykład to Jan Paweł II - albo nabożnie, z czcią i wazeliniarskim kadzeniem albo wcale.

Co do proroków i powstawania religii, to podobnie zdefiniował to Monty Python:

Odpowiedz

Nie mam zbytnio teraz czasu na oglądanie ale chyba kiedyś to oglądałam. Czy jest to o tym, że jakiegoś faceta
wzięli za Jezusa i ganiali za nim wszędzie? ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości