Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 21 głosów - średnia: 3.48
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najciekawsze zamki

Zamek w Malborku

[Obrazek: MTI2MDYwYjUoUDt3dgxvIGsIby0wVWF2PBB3ZnY4...xjPjlVbzk=]

Ponoć największy zamek z cegły na świecie. 
Ładnei wygląda z zewnątrz i robi wrażenie. 
Do zwiedzania jest też super z tego zwględu że jest np. dobry audioprzewodnik. W środku też jest sklep z bursztynem.
Odpowiedz

W tym zamku już w tamtych czasach mieli ogrzewanie, które można by uznać za ogrzewanie podłogowe.ubawa

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

Mi podoba się zamek w Lidzbarku Warmińskim

Zdjęcia własne

[Obrazek: NSWQJzi.jpg]
[Obrazek: iQ8SsGr.jpg]

Zamek z XIV wieku, należy do najcenniejszych zabytków architektury gotyckiej w Polsce.
Zamek budowano w latach 1350-1401. Prace budowlane rozpoczęto w rok po przeniesieniu z Ornety (niem. Wormditt) do
Lidzbarka Warmińskiego (niem. Heilsberg) siedziby biskupów warmińskich. Wspomnę, że w Ornecie był pierwszy w Polsce
zamek biskupów.

Zamek posiada piwnice, które służyły jako magazyny żywności i więzienie; w ich części znajdowały się również piece do
ogrzewania zamku ciepłym powietrzem.
Dziedziniec lidzbarskiego zamku ze względu na krużganki przypomina dziedziniec Królewskiego Zamku na Wawelu.
Z dziedzińca przechodzi się po kamiennych schodach (z początków XVII wieku) na główną kondygnację, gdzie
znajdują się pomieszczenia reprezentacyjne.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Zamki konwentualne w Polsce, które są oczywiście rodzajem zamków kasztelańskich. Jest sporo tych zamków na naszych ziemiach ponieważ to Zakon krzyżacki wprowadził ten typ zabudowy obronnej. oczywiście najsłynniejszy i największy z nich to Malbork gdyż był stolica ich państwa . Pozostałe najbardziej godne uwagi to Kwidzyń i Gniew. wszystkie one oczywiście są przedstawicielami Gotyku XIII- wiecznego. Ciekawostką która jest bardzo dobrze widoczna, a o której dowiedziałem się realizując projekt o nazwie  pisanie pracy licencjackiej są dobrze zachowane wierze na uboczu zamku, które spełniają funkcje latryny. Tutaj jeszcze dodatkowo można dodać ze latryna dostarcza bardzo ciekawych znalezisk w tym duże ilości monet.

Jeśli chodzi o hypocastum czyli ogrzewanie podłogowe. To fakt żaden inny zamek nie może poszczycić takim rozmachem jak zamek W Malborku. To koniecznie trzeba zobaczyć.
Odpowiedz

W zamkach najbardziej podoba mi się ich historia

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Najciekawsze zamki to te w których straszy.
Ciągle takiego szukam.
Jak znajdę,pewnie będzie to znak,że z szukaniem trzeba będzie spasować.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

[Obrazek: 6864842_-budziszyn-niem-bautzen--zamek-ortenburg-.jpg]

Zamek w Budziszynie (Bautzen w Niemczech). Myślę się tam wybrać, jak się skończy ta cała epidemia.
Odpowiedz

Wiem przecież(edycja przez administrację)

Pałac w Smolajnach- letniej rezydencji Krasickiego.
Tam jest cudnie.

To druga część kompleksu, całość otoczona jest pięknym parkiem.

[Obrazek: palacjpg_qaanxhh.jpg]
Odpowiedz

Zamek w Soroki w Mołdawii

[Obrazek: 41380355_1587813287987080_30560779793994...e=5F7A2E7B]

Piękny.
Odpowiedz

Poza tymi na Jurze K-Cz to jeden z ciekawszych
Beziers Langwedocja
 [Obrazek: beziers-505x276.jpg]
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do: