Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 3.17
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jugosławia

Oczywiście była Jugosławia. 
Jaki jest według was najciekawszy kraj z byłej Jugosławii?
Ja byłem tylko w Słowenii jedyne co zapamiętałem z tej wycieczki to długa podróż samochodem z Polski i plaża naturystów na kamienistej plaży. I ładne krajobrazy tam są, fajne mają drogi. Kraj chyba w miarę bogaty.
Odpowiedz

Nigdy tam nie byłam, jak ktoś coś wie, to proszę o recenzję. ubawa

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Słowenia ma mały dostęp do morza ale nadrabia jaskiniami i jeziorami. CHORWACJA!!! To chyba najbardziej ciekawy kraj byłej Jugosławii.
Chyba bo wiadomo że każdy inaczej patrzy na to co zwiedza. Chorwacja to moim zdaniem odzwierciedlenie Jugosławii. Wiadomo że czas zrobił swoje. Moim zdaniem:
- Słowenia bardzo komercyjna. Ma wiele do zaoferowania mimo że to niewielki kraj. Dosyć drogo. Strefa euro.
- Chorwacja ma dużą linię brzegową i wiele atrakcji. Każdy region czy wyspa to inne klimaty. Ta różnorodność moim zdaniem stawia Chorwację na pierwszym miejscu biorąc pod uwagę kraje byłej Jugosławii. Każdy z rejonów ma coś czym potrafi przyciągnąć turystę i zachwycić. Ludzie bardzo przyjaźni. Warto zobaczyć: Plitwickie Jeziora (naprawdę warto), park Krk-a (taka namiastka Plitvickich), Dubrovnik (najlepiej poza godzinami szczytu), Split, Szybenik (mnie urzekł do bólu Primosten) i wiele, wiele innych ciekawych miejsc.
- Bośnia i Hercegowina. Cenowo bardzo dobrze wypada w stosunku do innych krajów Bałkańskich. Ceny porównójąc z Chorwacją o połowę niższe. Niestety dostęp do morza mały. Pozostaje praktyczne Neum. Za to wodospady Kravica są super. Woda zimna ale da się pływać. Ceny akceptowalne. Latem w te upały to raj dla ciała. Mostar!!! Miasto dwóch kultur. Czułem się tam jakbym był w dwóch różnych regionach. Przytłaczające są niestety ślady po wojnie.
Reszta byłej Jugosławii przede mną więc nie mam zdania. Czarnogóra i Albania już od kilku lat "tupią nogami" żeby ich odwiedzić ale ostatnio byłem zachwycony Grecją i nadal tak pozostanie. Niestety w tym roku zmiana kierunku narzucona przez żonę.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Chorwacja zawsze mi się wydawała ciekawa i chciałbym tam pojechać. Raczej nie dla plaż i morza, a zabytków, bo tam jest sporo zabytków starożytnych.
Jest jeszcze Albania, Czarnogóra itp. Nigdy się nie mogłem połapać w tych państwach i zależnościach między nimi. Z tego co widzę to wiele z tych krajów bardzo stara się o poprawę wizerunku np. w Albanii rozbijają gangi narkotykowe i inwestują w turystykę.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości