Ocena wątku:
  • 10 głosów - średnia: 2.9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy Jehowa to Diabeł ?

Jak okreslić istotę, która każe w siebie wierzyć pod groźbą śmierci, która twierdzi, że jeśli ktoś w nią wierzyć nie będzie - zostanie zabity, a rzeki spłyną krwią ludzi, którzy nie uklękną przed nią i nie będą oddawali jej czci?

Jak nazwać istotę, która bez przerwy powtarza "JA" i opisuje w kółko jak bardzo jest wkurzona i rozgniewana?

Jak nazwać istotę, która sprawia, że im mocniej ktoś w nią wierzy - tym bardziej uspiony ma umysł i nie przyjmuje żadnych argumentów?

Kim jest istota, która ze złości na "wszystkich" zabiła potopem prawie wszystkich ludzi na ziemi (oszczędzając tylko jedną rodzinę żydowską) ? Sprawiając później, że ta rodzina kopuluje między sobą by odrodzić gatunek ludzki?

Kim jest istota, która mówiąc o równości - jednocześnie wywyższa jeden naród z powodu sympatii do jednego z jej przedstawicieli ?

W dodatku dlaczego naród wybrany przez tą istotę okazuje się być tak wredny, mordując cywilną ludność w Palestynie i myśląc tylko o władzy i pieniądzach? Czy to możliwe, że Bóg się tak pomylił co do swoich "pupilków"? A może oni robią dokładnie to, na co im pozwolono?

Niestety, z tego wszystkiego wyłania mi się obraz odbiegający od wizerunku wszechmocnego i będącego nieskończoną miłością Boga. Albo Biblia kłamie na temat Boga - albo istota w niej opisana nie jest Bogiem - tylko Diabłem...

Ponoć szatan objął ziemie w posiadanie około 2000 lat temu - czy nie właśnie wtedy powstała Biblia?

Zapraszam do przemyśleń

autor: devoratus (2011-08-10 15:45)

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Nie wierzę w diabła, ani w jego stwórcę. Wszystkie stworzenia, które były przed erą ludzi, musiałyby być pomyłką stwórcy, jego nieudanymi eksperymentami. Wolę myśleć, że jednak rządził tym przypadek.
Potop jest niemożliwy- na Ziemi nie ma tyle wody.
Odpowiedz

Pytania zawierające twierdzenia. Tu nie ma miejsca na przemyślenia, czy dyskusję. Albo to co zostało napisane przyjmujesz, albo nie. Ja nie.

Obowiązek obowiązkiem sygnatura musi posiadać tekst
Odpowiedz

Gdyby Hogan nie wymieniła imienia Jehowa w poście swym,rzekłbym bez chwili wahania- Allah.
Jakie czasy i realia-takie religie.Wtedy żeby przetrwać trzeba było być bezwzględnym.Inaczej sąsiedzi by wyrżnęli w trymiga.
Żadna Unia czy NATO nie pomogły.Sprawiedliwość była po stronie silniejszego.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

@hogan, witam po przerwieubawa
Każdy umrze za swoje grzechy
Z tymi argumentami przesadziałaś
Noe wraz z rodziną nie byli Judejczykami.
Ja też praktycznie cały czas jestem wkurzony jak widzę co wyrabiają ludzie.
Wywyższenie to raczej nieodpowiednie słowo, według mnie bardziej pasjue wybranie,
a wybrani zostali do tego, żeby być światłem dla innych Narodów ze względu na obietnice... Poszli jednak złą drogą i za to bekneli.

@Traf

https://innemedium.pl/wiadomosc/kolejne-...oludniowej
https://answersingenesis.org/pl/odpowied...lny-potop/
Pierwsze z brzegu
Odpowiedz
Video 

Chodzi o to, aby umrzeć młodo, najpóźniej jak się da.
Odpowiedz

(28-01-2019, 11:55 )hogan napisał(a):  Jak okreslić istotę, która każe w siebie wierzyć pod groźbą śmierci, która twierdzi, że jeśli ktoś w nią wierzyć nie będzie - zostanie zabity, a rzeki spłyną krwią ludzi, którzy nie uklękną przed nią i nie będą oddawali jej czci?

Jak nazwać istotę, która bez przerwy powtarza "JA" i opisuje w kółko jak bardzo jest wkurzona i rozgniewana?

Jak nazwać istotę, która sprawia, że im mocniej ktoś w nią wierzy - tym bardziej uspiony ma umysł i nie przyjmuje żadnych argumentów?

Kim jest istota, która ze złości na "wszystkich" zabiła potopem prawie wszystkich ludzi na ziemi (oszczędzając tylko jedną rodzinę żydowską) ? Sprawiając później, że ta rodzina kopuluje między sobą by odrodzić gatunek ludzki?

Kim jest istota, która mówiąc o równości - jednocześnie wywyższa jeden naród z powodu sympatii do jednego z jej przedstawicieli ?

W dodatku dlaczego naród wybrany przez tą istotę okazuje się być tak wredny, mordując cywilną ludność w Palestynie i myśląc tylko o władzy i pieniądzach? Czy to możliwe, że Bóg się tak pomylił co do swoich "pupilków"? A może oni robią dokładnie to, na co im pozwolono?

Niestety, z tego wszystkiego wyłania mi się obraz odbiegający od wizerunku wszechmocnego i będącego nieskończoną miłością Boga. Albo Biblia kłamie na temat Boga - albo istota w niej opisana nie jest Bogiem - tylko Diabłem...

Ponoć szatan objął ziemie w posiadanie około 2000 lat temu - czy nie właśnie wtedy powstała Biblia?

Zapraszam do przemyśleń

autor: devoratus (2011-08-10 15:45)

Chętnie odpowiedziałbym na każdy zawarty tu argument ale mój post byłby bardzoooooo długi, a chyba nie o to chodzi. Napiszę więc krótko. Autor tego tekstu skupił się na samych negatywach opisanych w Biblii i wszystko, co złe przypisał Bogu. Jeśli ktoś nie zna Pisma, może i w to uwierzy. Ale nie będzie to świadczyć o mądrości.
Odpowiedz

Mylisz sie Hendi. Przytoczyłam tekst, bo się z nim zgadzam i znam zawartość biblii. Więcej jest tam opisanych
okrucieństw niż dobroci. Nie tak można wyobrażać sobie kogoś, kto jest sama miłością i doskonałością i nie jest tez
to dobre tłumaczenie, ze jakiś bóg tak robił aby innych uzmysłowić co ich czeka. Nie jestem ani chodzącą miłością
ani kimś doskonałym lecz mimo to, nie potrafiłabym być tak podła wobec istot, które sama bym stworzyła, dlatego
nie jestem w stanie uwierzyć w kogoś takiego jak bóg, który niby nas kocha a jest wobec nas bezwzględny.
Ponoć dal nam wolna wole ale kiedy? Wtedy gdy inni pożyli sobie choćby po 1000 lat? A nam oprócz biblii niczego
nie dal, mamy w ciemno w niego wierzyć i być posłuszni, to może dostaniemy szanse życia wiecznego.
A co jeśli ktoś się potknie w ostatniej chwili, zboczy ze ścieżki prawości? Ano to, iż pójdzie na zagładę wraz ze
wszystkimi grzesznikami, to po jakie licho starać się w tak ograniczonym czasowo życiu aby tylko i tak za jedno
na koniec przewinienie, wrzucił nas do szeolu? Nie, w takim razie wole żyć jak chce przez te kilka dziesiątek lat, nie
pozwalając mną dyrygować jak mu zagra.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Przyznaj uczciwie Izo, czy okrucieństwa w Biblii są wynikiem działania Boga czy też tego, że ludzie nie chcieli słuchać Jego mądrych rad? Pokaż mi chociaż jeden przykład niesprawiedliwego działania Boga.
Odpowiedz

Na samym początku biblii widzę już niesprawiedliwość bożą. Nie musiał za grzech Adama i Ewy karać wszystkich ludzi, mógł ich zniszczyć i zrobić rzeczywiście ludzi doskonałych, bo oni wbrew opisom biblijnym nie byli doskonali. Gdyby byli, to by nie zgrzeszyli a wiec bóg nie jest doskonały, bo stworzył coś niedoskonałego, nad czym dodatkowo, oprócz swej mocy, nie umiał zapanować. To mija się z logika.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości