Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 26 głosów - średnia: 2.85
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pieniądze za granicą

Jak to zrobić by tanio wypłacać pieniądze z bankomatu za granicą, bo te prowizję z tego co widzę to jest 6% plus dodatkowe opłaty?
To już lepiej zabrać pieniądze z Polski ale potem chodzić z taką kasą w portfelu czy pod poduszką ukryć.

zhm
Odpowiedz

Jak już, to tylko pod poduszką ale i pod poduszką, przypadkiem sprzątaczka może wymieść. :zdziwienieke:
Chyba nie ma jakiejś opcji żeby było taniej z bankomatu. Dużo zależy też od banku, bo jedne biorą za to mniej
a drugie więcej.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Z hotelu mi kiedyś ręcznik ukradli.
Odpowiedz

To straszne <gxvk1>

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Prowizje zależą od banku. Przykładowo mając konto w Deutsche Bank wybierałem z bankomatów w Chorwacji pieniądze bez żadnej prowizji i opłat.

Co do trzymania pieniędzy pod poduszką to stanowczo odradzam. Nie będą bezpieczne. Już lepiej w jakimś ubraniu w walizce a najlepiej w sejfie. Hotele nie odpowiadają za pieniądze pozostawione w pokoju.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Najlepiej to przy doopie trzymać ubawa2   A z tą poduszką, to żartowałam i jak już, to tylko jak się śpi, to wtedy można
trzymać pod poduszką, bo inaczej, tak jak napisałam, sprzątaczka "przypadkowo" sprzątnie.  ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Uzna że to napiwek, bo napiwki się czasem na łóżku zostawia.
Odpowiedz

Prawidłowo, nigdy i nigdzie nie daje się żadnych napiwków, bo napiwki są dodane do ceny.
Ale bardzo często ktoś mimo to, daje ale to jest zbyteczne. W pokoju, to jak już ktoś
się wyprowadza, to wtedy kładzie się jakąś monetę pod kołdrę dla sprzątaczki ale to tak
samo jak w barze z napiwkami, prawidłowo nie powinno się dawać. A bywają takie hotele, gdzie
taki napiwek może być uznany za obelgę.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jak sprzątaczka będzie ładna to jej dam napiwek. Myslę że jak da się napiwek to mniej prawdopodobne że coś sobie weźmie. Na Słowenii nie dałem napiwku i mi zabrała ręcznik oczko
Odpowiedz

Sprzątaczki myślą innymi kategoriami niż Ty a więc jak dasz napiwek i zostawisz kasę w pokoju, to zapomnij abyś
te pieniądze odzyskał, bo sprzątaczka, pomyśli sobie tak: Jak taki rozrzutny, to nie zbiednieje bez tej kasy co schował.
Także więc, bądź ostrożny. ends

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości