Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 30 głosów - średnia: 3.1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nauka a etyka

Manipulacje genetyczne... Klonowanie... Eksperymenty na zwierzętach/ludziach... Nowoczesne rodzaje broni... Badania nad parapsychologią...

Większość z tych rzeczy już ma miejsce bądź będzie miała lada dzień. W wyniku tego typu badań cierpią ludzie bądź zwierzęta, ale jednak jest to jednocześnie szansa na dokonanie postępu i być może poprawienia tego świata. Jak myślicie:

Czy rozwój nauki powinien być w jakikolwiek sposób hamowany?
A może nie powinno się naukowcom zabraniać niczego?
Postęp w nauce powinien się kierować normami etycznymi czy podejściem praktycznym?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

No fait, temat trudny zapodalas.
Ja bym osobiscie nie mieszal etyki do nauki w sense ogolnym.
Natomiast taka etyka brabzowa to owszem, jednak specjalisci bardziej to polacza by mialo to send.
Mysle o wyznaczaniu jednak pewnych granic.
No jest etyka prawnikow
Ekonomistow....NP bieglych rewidentow, sadowych, honor komandosa danej jw.
No I take substytuty I ercazmy jak etyka posla, lekarza....hehehe koñ by sie usmial I pielegniarki...podobnie.
To czemu nie mialo by byc etyki biology, chemika, genetyka etyka I etyka etyka naukowca.
Tak tylko pobieznie bo raczej to powazniej by nalezalo przemyslec.
Odpowiedz

Moim skromnym zdaniem, etyka jak najbardziej, rozwój nauki jak najbardziej ale nie przez życie zwierząt czy ludzi.
Dawniej jak naukowiec czy odkrywca chciał coś zbadać, odkryć, to poświęcał samego siebie a więc i teraz tak
powinno być. Mi na nowych odkryciach nie zależy i nie chcę być królikiem doświadczalnym, jak też nie godzę się na
to aby cierpiały zwierzęta. Tym bardziej zwierzęta nie są niczego świadome i nie dały zgody na to aby na nich przeprowadzać
jakiekolwiek badania. Cierpią okrutne męki w laboratoriach i nikogo to nie obchodzi, bo to w imię nauki i dla ludzkości.
Kim jest człowiek aby decydował o życiu niewinnych zwierząt?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

ha mysle ze jak naukowcy chcą robić eksperymenty na ludziach to niech robią na sobie
Odpowiedz

Właśnie kiedyś tak było, że jak ktoś chciał eksperymentować nawet jakiś nowy lek, to taki naukowiec sam go przyjmował a teraz do eksperymentów wykorzystują innych ludzi lub zwierzęta.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Odnoszę wrażenie, że nauka nie ma nic wspólnego z etyką, bo
dla nauki poświęca się zdrowie i życie zwierząt a w przestępczym
procederze też ludzi...czyli po trupach do celu, więc etyki tu nie widzę:smutek:
Odpowiedz

Dokładnie Myszko, etyka jak ja mówię, poszła w las...

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Odkopuję ten stary temat, bo coś się ostatnio wydarzyło- urodziło się pierwsze dziecko z genami trzech osób :wink:

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-w-...rp_state=1

Trochę to dziwne, bo przecież manipulacje genetyczne na ludziach są zabronione, wiec co? To nie jest manipulacja genetyczna?
Odpowiedz

Nie wiadomo czy zakończyło się sukcesem. Obstawiam, że nie. Jednak, jak by nie patrzył, jest to brak etyki, bo
nikt nie wie, czy dziecko na to by się zgodziło.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

@hogan Jeśli skutkiem miałaby być eliminacja jakiejś wady genetycznej, to jestem pewny, że każdy by się zgodził, ale to właśnie nie jest takie pewne, czy eliminacja jednej rzeczy nie spowoduje jakiś niedopuszczalnych zmian w innym miejscu...
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości