Fushimi Inar, Świątynia boga Inari. To jest ścieżka z czerwonych bram taka, i się tam zgubiłem bo ciągnie się to kilometrami.
Lis czyli opiekun czy też strażnik boga Inari.
Jest to świątynia shintoistyczna, poświęcona bogu shintoistycznemu, a więc tradycyjnej religii Japończyków.
Są więc w Japonii dwa rodzaje świątyń, shintoistyczne i buddyjskie, chociaż na pierwszy rzut oka według mnie mało różnią się między sobą, ale raczej za mało zgłębiłem ten temat i nie potrafiłem rozróżnić z zewnątrz czy to świątynia shintoistyczna czy buddyjska. Świątynie buddysjkie też są pełne rzeźb nie tylko buddy ale i innych postaci, nie są też skromne, budda w nich często jest ze złota, oprawa świątyń jest też bogata.
Świątynie Shintoistyczne poświęcone są bogom a także np. szogunom, którzy chyba też są bogami, coś jak katoliccy święci. Shintoizm to religia politeistyczna.
Brałem udział w obrzedzie shintoistycznym za szczęście mojej koleżanki, bo zamówiła go sobie w świątyni. Kapłan szinto chodził po świątyni bił w bęben, śpiewał, coś deklamował. Ubrany był inaczej niż mnisi buddyjscy, miał takie wysokie nakrycie głowy i uroczyste ubranie. Koleżanka musiała zapłacić trochę za ten obrzęd dla niej, ale to nie było jak msza, bo w świątyni byliśmy tylko we dwoje i kapłan. Nie mogłem robić zdjęć niestety ani filmu nagrywać, ale to było najciekawsze przeżycie w Japonii i to dzięki koleżance.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
![[Obrazek: uNAuv5d.jpg]](https://i.imgur.com/uNAuv5d.jpg)
Dla przykładu świątynia buddyjska w Tokio.
Jak widać pełno złota i rozmach jak w katolickiej archikatedrze. Nie jest więc tak jak sobie wyobrażają na zachodzie, że buddyzm to religia skromna, odniosłem inne wrażenie: Złote posągi, strażnicy z kamienia wyglądający jak demony, wielkie rzeźby. Piękne są te świątynie, wysokie wieże. Nie jest więc tak, że buddyzm to tylko drewniane chatki, chociaż pewnie i takie są.