Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 2.83
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dlaczego nie ma polskich samochodów ?

Jakoś nie zauważyłem,żeby ktoś tu narzekał.
Próbujemy tylko być realistami.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(23-02-2018, 14:56 )ro_bot napisał(a):  Wózki akumulatorowe czy melexy jak też rowery wspomagane elektrycznie są znacznie starsze odemnie ubawa
Dają sobie radę w transporcie wewnętrznym i rekreacji.
Problemem jest zasięg.
Chwała temu Morawieckiemu,tylko jeszcze niech wynajdzie doskonalszy akumulator od tych,które znamy,albo szybszy sposób ładowania.

Z zasięgiem nie jest tak źle. Jestem dość dobrze zorientowana w temacie, bo poluję na taki skuter czy rower elektryczny
i myślę, że do końca czerwca coś kupię, nawet jeden już sobie upatrzyłam(rower), co ma udźwig nawet do 250 kg a wygląda
jak... skuter czy mały motorek.(inne mają nie więcej niż 150 kg) a ja wtedy i psa mogłabym wozić i jakie klamoty z działki czy
warzywa i owoce bez przejmowania się, że może za duża waga jest wszystkiego razem.
Przeważnie zasięg mają od 30- 70 km, czyli jazda na taką odległość, nie jest zła, tzn. nie jest tak najgorzej.
Mi przydałby się skuter elektryczny do jazdy na działkę ale szukam czegoś, gdzie można też psa "załadować". ubawa
No i co do ładowania, to teraz (ponoć) są gniazdka na wszystkich stacjach benzynowych, gdzie za darmochę można
doładować. Ale jedyny problem to taki, że ładuje się każdy najszybciej to 6h a niektóre nawet do 10 godzin a przecież
będąc gdzieś w drodze, nie będę ładowała tyle czasu... a więc lepszą alternatywą jest rower niż skuter, bo jak siądzie ładowanie
to można do jakiego punktu do pedałować. ubawa

Ja wcale nie narzekam Boldusiu i jestem jak najbardziej za taką formą komunikacji ale niestety, w Polsce nie możemy tego
za szybko się spodziewać. ubawa  Takie są realia, bo stale na takie wydatki brakuje w Państwie kasy a że jest dużo ludzi uzdolnionych
to o tym wiem, bo mój syn w przy wynalazkach najnowszej generacji pracuje.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Próby wskrzeszenia polskiej motoryzacji są ale niestety nie jesteśmy w stanie konkurować na wysokim poziomie z bardziej rozwiniętą konkurencją.
Przykład 1:
Poczyniono kroki (nawet poważne) żeby wskrzesić Syrenę. Ostatnio niestety temat bez życia. Próba wskrzeszenia Warszawy (pomijając fakt że to auto o korzeniach radzieckich bo na bazie Pobiedy) też nie wypali bo to za drogie i bardziej ekskluzywne auto które nie wygra konkurencji z autami topowych producentów. Niszowe Leopardy (korzenie też szwedzkie) jakoś też nie na realia Europy a bardziej na fanaberie szejków naftowych.
Przykład 2:
Motocykle. Tutaj rozprzedano prawa do nazwy azjatyckim producentom i przykładowo "Junak" to jakieś azjatyckie badziewie. Nawet nie wiem czy to chińskie czy koreańskie bo i tak badziewie a szkoda utraty wizerunku marki z tradycjami.
Dobrze że o Sokole nie pamiętają a to ekskluzywna polska marka. Jedyne motocykle wpuszczane na zlot Harley Davidson to Indian i Sokół.
Przykład 3:
Pojazdy elektryczne. Nie jesteśmy tak dobrze rozwinięci technicznie jak Toyota czy Tesla ale mamy potencjał. Doświadczenia. Archaiczna technologia ale jest. Mamy dobrych fachowców i jest szansa na zaistnienie na rynku produktami średniej jakości ale oferującymi dużo niższe ceny niż zaawansowani konkurenci. Gwiazdka nadziei gdzieś moim zdaniem świeci w tej dziedzinie dla polskiego przemysłu motoryzacyjnego.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Cytat:Poczyniono kroki (nawet poważne) żeby wskrzesić Syrenę
Jak wskrzeszą Syrenę Sport na oryginalnym podwoziu i dwusuwowym  trzycylindtowym silniku to zaraz kupuję.
[Obrazek: syrena-visual-ba1da88b9abad55b34.jpg]
Niestety,"wielki brat"uznał,że prowincja nie może zrobić coć lepszego niż Żiguli ściągnięty,znaczy się Łada więc taką fanaberię należało koniecznie zgasić.Stać ich było tylko na Pobiedę a naszą Warszawę.
Co do motocykli to nie pamiętam czy Урал to kopia BMW czy Днепр pochodzi w prostej linii od NSU czy Sachsa.
Hogan,naprawdę chce Ci się użerać z tymi akumulatorami?
Na roweryk zapraszam ubawa

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Ale jakie to użeranie się?  ubawa2
Wkładasz, wyjmujesz, ładujesz i jedziesz :lol:

Fajnie dość wygląda taka sportowa wersja.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(23-02-2018, 22:04 )hogan napisał(a):  Fajnie dość wygląda taka sportowa wersja.

Noo tak fizja9
Nasz szalony premier od slajdów przeskakuje do etapu realizacji.
Może się Mu  równie świetnie powiedzie, jak w dyplomacji.
Trzymam kciuki i oczekuje pierwszego wysypu nowych modeli.

[Obrazek: wozek-widlowy-zabawka-dla-dzieci-big.jpg]
Odpowiedz

Boldusiu, nie narzekamy, tylko znamy polską rzeczywistość.

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz

(23-02-2018, 20:56 )ro_bot napisał(a):  ... Co do motocykli to nie pamiętam czy Урал to kopia BMW czy Днепр pochodzi w prostej linii od NSU czy Sachsa.

Dniepr, MW czy K-750 to kopia niemieckiego BMW. Sprowadzałem w 2000 roku prosto z fabryki Dniepra w wersji eksportowej (czyli lepszej bo przystosowany do palowa 95 oktanowego) i to był taki chłam że szkoda gadać.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

(23-02-2018, 8:17 )Boldusia napisał(a):  Bo to jest prawda Jimmy.
Byliśmy montownią tylko, filiami zagranicznych fabryk. Zajmujemy pierwsze miejsce w Europie w ilości posiadanych magazynów.
To ma się zmienić. Plan premiera Morawieckiego przewiduje budowę fabryk samochodów elektrycznych.

Czyli co ? Fiat 126p nie był polskim autem ?
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
(23-02-2018, 20:56 )ro_bot napisał(a):  
Cytat:Poczyniono kroki (nawet poważne) żeby wskrzesić Syrenę
Jak wskrzeszą Syrenę Sport na oryginalnym podwoziu i dwusuwowym  trzycylindtowym silniku to zaraz kupuję.
[Obrazek: syrena-visual-ba1da88b9abad55b34.jpg]
Niestety,"wielki brat"uznał,że prowincja nie może zrobić coć lepszego niż Żiguli ściągnięty,znaczy się Łada więc taką fanaberię należało koniecznie zgasić.Stać ich było tylko na Pobiedę a naszą Warszawę.
Co do motocykli to nie pamiętam czy Урал to kopia BMW czy Днепр pochodzi w prostej linii od NSU czy Sachsa.
Hogan,naprawdę chce Ci się użerać z tymi akumulatorami?
Na roweryk zapraszam ubawa

Oj cos mi sie widzi,że tani to ten samochodzik nie będzie
Ja to bym se taki elektryczny kupił.Na taki,to chyba bym dostał prawo jazdy zhm
Wtedy od razu bym kobitkę złowił na bryczkę ubawa2
Odpowiedz

Z gablociarami i blacharami lepiej daj se luz Jimmy,bo wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle.

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości