Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 31 głosów - średnia: 3.06
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Japonia

U nas w Polsce można dostać przewodniki do różnych krajów i to w naszym języku.
Myślę, że u nich tym bardziej takie rzeczy są rozpowszechniane.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ale to ma być prezent. oczko
Ale może wymysle co innego.
Odpowiedz

No rozumiem, że ma być to prezent ale czy oby na pewno się jej spodoba? ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

A jak myslisz co mogłoby byc fajnego dla Japonki by dać jej na prezent z Polski?
Odpowiedz

Bardziej patrzyłabym w stronę kobiety a nie kogoś z innego kraju.
Lub też połączenie tych dwóch rzeczy ale może być ciężko.

Oczywiście, wszelkie polskie kosmetyki odpadają z dwóch powodów:
- nie daje się takich prezentów ze względu na to, że ktoś może się obrazić, że jest brudasem lub nie dba o siebie.
- polskie wyroby, nie dorastają do pięt japońskim kosmetykom(sama nagminnie używam dwóch japońskich, zamiast polskich, mimo kolosalnej różnicy w cenie, bo u nich wie za co się płaci, bo kosmetyki są rewelacyjne a więc warto dać za jakiś krem z 30- 50 razy drożej niż za nasz polski).

Teraz jeszcze takie pytanie: Czy Ty będziesz też u Niej w domu, u rodziców?
Wtedy wypadałoby kupić jakieś upominki dla reszty domowników.

No i cena. Nie wiem ile mógłbyś przeznaczyć na prezenty, bo na przykład, nasunęło mi się coś takiego, jak strój ludowy.
Kobiecy a do tego związany z Polską.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

No będę w jej domu dwa dni, a ona mieszka z rodzicami.
No właśnie ta ceramika to jest prezent także jakby dla jej rodziców również, a jeszcze chciałbym kupić coś specjalnie dla niej. Coś związanego z Polską.
Szkoda że nie kupiłem Bursztynu jak byłem w Malborku, Bursztyn to coś polskiego a chyba niespotykane w Japonii chociaż kto tam wie;.
Albo Coś z Cepelii kupię.
A to raczej ma być gest a nie coś drogiego oczko 100-200 zł.
Odpowiedz

Ceramika rodzicom to dobry pomysł. Dorzuciłabym jakąś polską dobrą wódkę i kwiaty dla matki i dla niej.
Tu jeszcze byłoby trzeba się zastanowić lub gdzieś się dowiedzieć, co u nich daje się na prezenty, bo co kraj
to obyczaj i może być tak, że jakiś prezent może zostać uznany za obrazę.

Właśnie wyczytałam, że związane jest z ich tradycją od wieków aby obdarować Japończyka czymś związanym
z jedzeniem.

I na przykład, podarować można choćby zwykłe cukierki krówki ale z firmy, która ma podobiznę Chopina.
Wtedy mamy i polski produkt i związany z Polską przez Chopina.

Z pewnością Japończycy lubią bardzo słodkie słodycze, takie że dosłownie słodkość wypala buzię.
Może to być ptasie mleczko Wedla.

A jeszcze lepiej sękacz!

A nawet polskie miody. Ale sękacz to chyba byłby strzał w dziesiątkę, tylko żebyś potem wiedział jak dokładnie
się go robi bo będą oczekiwali opowieści o tej tradycyjnej słodkości. ubawa2
Robi się z 30- 100(w zależności od wielkości sękacza) jaj i opieka na poziomym ruszcie.

A jako ciekawostkę, można ich poinformować, że sękacz nigdy się nie starzeje i jak zrobi się suchy, to w środek
wstawia się szklankę z gorącą wodą(albo jaki kubek), nakrywa szczelnie folią(torbą foliową) i czeka z kilka godzin
a wtedy sękacz znów będzie mięciutki. Można to powtarzać aż do samego końca, aż zje się do końca.

Jak chodzi o rodzaje wódek, to z całą pewnością nie żubrówka, bo jest ogólnie w Japonii dostępna i stosunkowo tania.

Zamiast wódki może być dobrej jakości miód pitny, to alkohol pity w Polsce od średniowiecza.

[Obrazek: 0_0_productGfx_bf73592cd309bb86e468f408e00de10e.jpg]

Dla niej może jeszcze być na przykład płyta jakiegoś polskiego wykonawcy czy zespołu.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

O tak ona bardzo lubi rozmawiać o jedzeniu, a zwłaszcza jakie ryby się je w Polsce. ubawa Myślę, że jedzenie to jakaś ich pasja, wystarczy się przyjrzeć ile oni mają rytułałów przy jedzeniu. Z tymi słodyczami to dobry pomysł.
Odpowiedz

Tylko ryb to oni mają i nasze to raczej mało im smakują. Oni wolą wędzone, surowe lub suszone.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ja lubię smażone ryby, także słodkowodne.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości