Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 3.09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koszmar zakazów u Świadków Jehowy

(18-11-2017, 16:06 )Nebo napisał(a):  Akurat niepalenie papierosów jest on plus. Zwłaszcza teraz powinienem unikać ludzi co palą że względu na gardło. O ile wiem nie mogą też pić alkoholu. Niektóre firmy z tego powodu właśnie ich zatrudniali. To też pochwalam. Hazard też nie jest dobry. Co do reszty to przesada. A nie mogąc oddać krwi nie mogą np. uratować bliskich jakby była pilnie potrzebna. Więc to głupie. A co do świąt... Czy każde trzeba obchodzić? Jako ateistą też czasami odmawiam. Co mnie obchodzi jakiś Jezus? Ja nawet swoich urodzin nie obchodzę a mam jego?

Ja mam w domu alkohol , od czasu do czasu setkę sobie machnę. Ratujemy bliskich którzy są operowani bez potrzeby transfuzji krwi- wyniki są pozytywne

Ludzie niedoinformowani powtarzają ,,mantrę '' że jak się nie poda krwi to umrze pacjent. Jest to MIT, są bezpieczniejsze ,skuteczniejsze i tańsze metody leczenia.

Odpowiedz

Mój ojciec i ojczym zmarli od nadużywania alkoholu... Mama została sama. Gdyby mnie nie było to totalnie a i tak w końcu się wyprowadzę. Tak więc "na zdrowie".
A niedawno jak wracałem to mało nie wszedłem w błoto by wyminąć parę gdzie jeden pomagał drugiemu dojść. A jeszcze obok samochód zaparkowany pod całodobowym alkoholowym. Nie można nawet spokojnie i szybko wrócić do domu. A jak tacy stanęli raz nade mną w tramwaju to tak cuchnęli...Nie widzę nic dobrego w alkoholu. A jak ktoś bez alkoholu nie potrafi wyluzować to po prostu oznacza, że jest sztywny z natury.

ps. To jak zabraknie krwi to przytaczają alkohol?

ps. 2 Odnośnie Pana Zbigniewa: "Przypomnijmy, w trakcie koncertu rockowego organizowanego przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy Jurka Owsiaka, będącego podziękowaniem za udział w narodowej zbiórce pieniędzy, doszło do ponownej zbiórki, ale tym razem krwi do celów medycznych. Zdaniem Hanny Wujkowskiej, doradcy ministra edukacji ds. promocji życia w szkołach, istnieje możliwość, że pacjenci, którzy otrzymają krew pobraną podczas Przystanku Woodstock, będą zagrożeni wirusem HIV czy żółtaczką. Z kolei minister zdrowia prof. Zbigniew Religa odpowiedział „Wujkowska mówi bzdury, krew jest bezpieczna”. O ile dobrze zapamiętałem, krew została przekazana do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie i została przetoczona dzieciom." Źródło - z sieci.
Odpowiedz

(18-11-2017, 16:27 )Nebo napisał(a):  Mój ojciec i ojczym zmarli od nadużywania alkoholu... Mama została sama. Gdyby mnie nie było to totalnie a i tak w końcu się wyprowadzę. Tak więc "na zdrowie".
A niedawno jak wracałem to mało nie wszedłem w błoto by wyminąć parę gdzie jeden pomagał drugiemu dojść. A jeszcze obok samochód zaparkowany pod całodobowym alkoholowym. Nie można nawet spokojnie i szybko wrócić do domu. A jak tacy stanęli raz nade mną w tramwaju to tak cuchnęli...Nie widzę nic dobrego w alkoholu. A jak ktoś bez alkoholu nie potrafi wyluzować to po prostu oznacza, że jest sztywny z natury.

ps. To jak zabraknie krwi to przytaczają alkohol?

ps. 2 Odnośnie Pana Zbigniewa: "Przypomnijmy, w trakcie koncertu rockowego organizowanego przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy Jurka Owsiaka, będącego podziękowaniem za udział w narodowej zbiórce pieniędzy, doszło do ponownej zbiórki, ale tym razem krwi do celów medycznych. Zdaniem Hanny Wujkowskiej, doradcy ministra edukacji ds. promocji życia w szkołach, istnieje możliwość, że pacjenci, którzy otrzymają krew pobraną podczas Przystanku Woodstock, będą zagrożeni wirusem HIV czy żółtaczką. Z kolei minister zdrowia prof. Zbigniew Religa odpowiedział „Wujkowska mówi bzdury, krew jest bezpieczna”. O ile dobrze zapamiętałem, krew została przekazana do Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie i została przetoczona dzieciom." Źródło - z sieci.

Czy dzisiaj krew jest bezpieczna? Po wnikliwym zapoznaniu się z faktami możemy się bardzo zdziwić 

http://www.macierz.org.pl/artykuly/zdrow...oczne.html
Odpowiedz

Raczej czasem jest to niezbędne do ratowania życia...

A czy Świadkowie Jehowy są przeciwnikami aborcji?

Czy Świadek Jehowy może związać się z ateistą lub katolikiem?
Odpowiedz

(18-11-2017, 16:47 )bonaparte napisał(a):  Raczej czasem jest to niezbędne do ratowania życia...

A czy Świadkowie Jehowy są przeciwnikami aborcji?

Tak
Odpowiedz

(18-11-2017, 16:48 )bonaparte napisał(a):  Czy Świadek Jehowy może związać się z ateistą lub katolikiem?

Nie byłoby to rozsądne , ponieważ światopogląd dzieliłby partnerów i utrudniał wspólne życie. Dlatego jesteśmy zachęcani wiązać się z współwyznawcą, czyli osobą wierzącą według nauk biblijnych.
Odpowiedz

Gazeta Wyborcza nr 134, wydanie waw (Warszawa) z dnia 2002/06/11, dział KRAJ, str. 7

"BEATA ŁABUTIN, OPOLE

Świadek Jehowy odmówiła transfuzji krwi
Niepotrzebna śmierć
Wczoraj pochowano osiemnastoletnią Magdę z Wołczyna, która zmarła w sobotę w kluczborskim szpitalu, bo nie zgodziła się na transfuzję krwi

Dziewczyna trafiła do szpitala w czwartek po wypadku samochodowym. Na miejscu zginęła jej 24-letnia siostra, ona sama miała obrażenia wewnętrzne i złamaną miednicę. W szpitalu w Kluczborku (woj. opolskie) zajęto się nią natychmiast.

- Stan pacjentki był ciężki, ale istniała duża szansa uratowania jej życia - mówi Janusz Kubów, dyrektor kluczborskiego Zespołu Opieki Zdrowotnej. - Konieczna jednak była transfuzja krwi.

Pacjentka straciła jej aż cztery litry, jednak odmówiła zgody na transfuzję. Magda była świadkiem Jehowy - mimo namów lekarzy poinformowała ich, że ze względów religijnych nie zgodzi się na przetoczenie krwi.

Od transfuzji odstąpiono. W sobotę dziewczyna zmarła.

- Zespół z chirurgii jest w rozpaczy, robili wszystko, żeby uratować jej życie - mówi Kubów. - Decyzja dziewczyny była dla nich niezrozumiała, ale uszanowali ją. Członkowie zboru nie mają do lekarzy żadnych pretensji, przeciwnie, są wdzięczni za uszanowanie ich zasad. Pacjentka była pełnoletnia. Gdyby nie miała osiemnastu lat, sprawa mogłaby się potoczyć inaczej.

Mariusz Pilecki, członek opolskiego zboru i rzecznik prasowy Towarzystwa Strażnica: - Z medycznego punktu widzenia trudno ustalić na pewno, czy krew uratuje życie, czy nie. Zasada o świętości krwi jest w Biblii.

Pytany, czy po śmierci Magdy jej współwyznawcy nie czują niepokoju sumienia, odparł: - Magda była dorosła, to była jej decyzja.

- A jak pan by się zachował, gdyby pana dziecko znalazło się w podobnej sytuacji? - pytali dziennikarze.

- Nie wiem.

Dodał, że wśród członków zboru są osoby przygotowane do współpracy z lekarzami, zrzeszone w Komitecie Współpracy ze Szpitalami, gotowe rozmawiać na temat leczenia świadków Jehowy środkami krwiozastępczymi. Preparaty takie podano także Magdzie, w jej przypadku jednak jedynym ratunkiem była transfuzja." No to skoro krew nie jest potrzebna to czemu dziewczynka nie żyje?
Odpowiedz

Co do krwi to akurat muszę zgodzić się z Litkiem. Dziś wielu już lekarzy, potrafi przeprowadzić operację bez podawania
krwi ale podają z jednego powodu- chcą doprowadzić do tego, że litr krwi będzie bardziej drogocenny niż luksusowa
willa. Dlatego nigdy nie zrezygnują z banków krwi.

Mogą wiązać się z osobami każdego wyznania ale biorą sami na siebie wtedy duży ciężar, bo będą wystawieni
na więcej pokus.
Są też związki, gdzie żona lub maż, wkroczy do Świadków Jehowy a druga strona, pozostaje w swojej wierze.

Nebo, niepotrzebne te artykuły bo tego pełno jest w sieci. I każdy wie jak sprawa wygląda.
Jak ktoś jest słabej wiary, to z pewnością podda się transfuzji a ten kto wytrwa przy Bogu, On da
w przyszłości po stokroć więcej za oddanie.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Cóż, akurat opisana w wyborczej akcja przytaczania czegoś zastępczego nie skończyła się dobrze.
Związki mogą być, ale uważam, że ciężko byłoby mi żyć z osobą co nie może się bawić.
Odpowiedz

Nebo, wielu ludzi umiera z bardziej błahych powodów a czepianie się tego, że ktoś nie zgadza się na podanie krwi, zostawmy
im samym, czyli tym, co wolą takie rozwiązanie.
Mi w zasadzie też bardziej podobają się operacje bez podawania krwi, bo o wiele szybciej się goi wszystko, jedną taką miałam, to
wiem na czym to polega.

Zamiast krwi, można podawać wiesz co? Zwykłą czystą wodę. Przecież po to mamy pić wodę aby potem zamieniała się w krew.
Tak działa ludzki organizm. ubawa

Mój dziadek przed śmiercią potrzebował krwi i co najgłupsze w tym było, to to, że całe życie pracował, był oddany swojej pracy.
Wszelkie składki, ubezpieczenia, itd., opłacał a jak potrzebna była krew, to szpital nie dał. Kazali sprowadzić kogoś z rodziny
czy z bliskich znajomych, kto będzie mógł tę krew dla dziadka oddać. Nie, nie zmarł z tego powodu, bo i tak to był już jego
koniec ale wiesz co? Myślę, że szpital do ostatniej chwili, chce zedrzeć z pacjenta ile się da i stąd ta propozycja oddania krwi.

Ja nie ufam szpitalom ani żadnym fundacjom, tym bardziej Owsiakowi.
Owszem, trochę procent kasy poszło na sprzęty, itd. ale to kropla w morzu z tego, co zostało przez lata zebrane.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości