Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 3.09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koszmar zakazów u Świadków Jehowy

(18-11-2017, 11:32 )litek napisał(a):  
(18-11-2017, 11:29 )hogan napisał(a):  To ja wiem, jednakże tak jak napisałam, ten zakaz uważam za absurdalny a uczeń ma prawo odmowy odnoszenia sztandaru.

To tak jak polityk, miałby prawo do odmowy zajmowania się polityką. Brzmi to bardzo zabawnie  ubauba2

Nawet świecki chirurg może odmówić operacji, jeśli to wiąże się ze złamaniem jego zasad moralnych.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(18-11-2017, 11:33 )hogan napisał(a):  Drugie pytanie tyczyło się tego. Twoja wypowiedź:
"Zakaz integrowania się z ludźmi "światowymi" w pracy czy w szkole".

Moje pytanie:

Jak żyć w społeczeństwie bez integrowania się z nim?
To nie jest postawa osoby miłującej Boga bo ja kocham wszystkich ludzi, nie odseparowuję od siebie osoby, które
mają swoją religię.

Teraz sformułuję to inaczej abyś znów się nie wymigiwał od odpowiedzi ubawa2

Jak Świadek Jehowy ma żyć w tym systemie rzeczy i nie integrować się z ludźmi z tego świata?

Uzasadnienie jest proste- nie mógłby w ogóle chodzić do szkoły ani pracować.

Czy przez słowo integrację rozumiesz wyznawanie tych samych wartości ?

Co Jezus Chrystus miał na myśli mówiąc : : „Nie są częścią świata, tak jak ja nie jestem częścią świata” (Jan 17,14 )
Odpowiedz

Nie ale chyba Ty tak to rozumiesz.
Nie napisałeś, że mają wyznawać tego samego Boga a integrować się można w różny sposób.
Chodząc do pracy, integrujesz się z ludźmi, z którymi pracujesz, inaczej nie da się pracować.
To już drugi absurdalny zakaz.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(18-11-2017, 12:05 )hogan napisał(a):  Nie ale chyba Ty tak to rozumiesz.
Nie napisałeś, że mają wyznawać tego samego Boga a integrować się można w różny sposób.
Chodząc do pracy, integrujesz się z ludźmi, z którymi pracujesz, inaczej nie da się pracować.
To już drugi absurdalny zakaz.
Przecież SJ pracują z ludźmi innych religii , ja  pracowałem z malarzami którzy byli katolikami.

Co zatem Jezus Chrystus miał na myśli mówiąc : Nie są częścią świata, jak i ja nie jestem częścią świata. Jn 17,16
Odpowiedz

A więc potwierdzasz, że ten zakaz jest absurdalny, bo sam też się integrowałeś z malarzami z tego
systemu rzeczy.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(18-11-2017, 12:17 )hogan napisał(a):  A więc potwierdzasz, że ten zakaz jest absurdalny, bo sam też się integrowałeś z malarzami z tego
systemu rzeczy.

Nie chodzi o żaden zakaz, lecz o zrozumienie wypowiedzi Jezusa Chrystusa, co znaczy ,,nie należeć do świata "

Najpopularniejsze wyrazy bliskoznaczne do słowa integracja to: zespalanie, łączenie, umocnienie, federacja, upodabnianie, zjednoczenie, standaryzowanie, powiązanie, scalenie, koncentracja, reintegracja, konsolidacja, unia, scalanie, utrwalenie, konsolidowanie, komasacja, synteza, unifikowanie, zintegrowanie, centralizacja, zlepek, fuzja, kombinacja, ześrodkowanie, unifikacja, zespolenie, złączenie, jednoczenie, połączenie,

Gdy malarze po śniadanku kopcili papieroski, nie miałem zamiaru integrować się z nimi i wychodziłem z pomieszczenia . Gdy używali wulgaryzmów, ja nie integrowałem się z ich wulgarną mową. Gdy umawiali się na ,,kielicha '' po pracy, nie integrowałem się z nimi i podziękowałem za zaproszenie. Gdy sobie odlewali na lewo farbę, nie integrowałem się w złodziejskim procederze.

Czy integrowałem się z nimi przejawiając te same przyzwyczajenia, zachowania i wartości życiowe ?
Odpowiedz sobie już sama.
Odpowiedz

Nie Litku, napisałeś to, co napisałeś a więc jeśli uważasz, że było inaczej niż napisałeś, to musisz uważać
jakich określeń używasz. W Twoim przypadku, integrowałeś się z tymi malarzami ale nie popierałeś tego, co
robią a to dwie całkowicie inne rzeczy.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(18-11-2017, 12:56 )hogan napisał(a):  Nie Litku, napisałeś to, co napisałeś a więc jeśli uważasz, że było inaczej niż napisałeś, to musisz uważać
jakich określeń używasz. W Twoim przypadku, integrowałeś się z tymi malarzami ale nie popierałeś tego, co

Oto  kochana chodzi. 

Ja z nimi współpracowałem ,ale w żadnym wypadku się nie integrowałem, bo musiałbym zachowywać się i mówić tak jak oni.  Po prostu nie sprawdziłaś znaczenia słowa - Integracja.
Odpowiedz

(18-11-2017, 13:06 )litek napisał(a):  
(18-11-2017, 12:56 )hogan napisał(a):  Nie Litku, napisałeś to, co napisałeś a więc jeśli uważasz, że było inaczej niż napisałeś, to musisz uważać

Oto  kochana chodzi. 

Ja z nimi współpracowałem ,ale w żadnym wypadku się nie integrowałem, bo musiałbym zachowywać się i mówić tak jak oni.  Po prostu nie sprawdziłaś znaczenia słowa - Integracja.

Litku, przeczytaj jeszcze raz to, co sam wcześniej podałeś odnośnie definicji "integrować" a sam przekonasz się, że nie oznacza to takiego
samego zachowania.

Jak masz przerwę obiadową czy śniadaniową, to masz razem z tymi pracownikami a więc integrujesz się z nimi.
Jak odbierasz wynagrodzenie, to odbierasz w ten sam sposób jak inni pracownicy a więc integrujesz się z nimi.
Itd.

A jak oni są Islamistami a Ty Świadkiem Jehowy, w pracy nie ma żadnego znaczenia, bo jesteś w pracy a nie
na zebraniu czy w Mekce.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Akurat niepalenie papierosów jest on plus. Zwłaszcza teraz powinienem unikać ludzi co palą że względu na gardło. O ile wiem nie mogą też pić alkoholu. Niektóre firmy z tego powodu właśnie ich zatrudniali. To też pochwalam. Hazard też nie jest dobry. Co do reszty to przesada. A nie mogąc oddać krwi nie mogą np. uratować bliskich jakby była pilnie potrzebna. Więc to głupie. A co do świąt... Czy każde trzeba obchodzić? Jako ateistą też czasami odmawiam. Co mnie obchodzi jakiś Jezus? Ja nawet swoich urodzin nie obchodzę a mam jego?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości