Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 3.09
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koszmar zakazów u Świadków Jehowy

5 poniższych punktów to przegięcie. Mianowicie chodzi mi o te punkty:

- głosować i brać udział w wyborach (wszystkich!!, nawet do samorządu szkolnego!!)
- integrować się z ludźmi "światowymi" w pracy czy w szkole
- nie wolno zawieszać plakatów zespołów muzycznych czy piłkarzy.
- nosić tatuaż
- seksownie się ubrać (np. spódniczki odsłaniające kolano)

____________-

Dlaczego nie można głosować do samorządu klasowego?
A jak w klasie byliby sami Świadkowie Jehowy to kto by zarządzał klasą?

Jak żyć w społeczeństwie bez integrowania się z nim?
To nie jest postawa osoby miłującej Boga bo ja kocham wszystkich ludzi, nie odseparowuję od siebie osoby, które
mają swoją religię.

Co złego jest w plakatach zespołów czy piłkarzy?
Jak ktoś ma matkę i ją kocha i zawiesi jej obrazek, to też źle?

Co ma więc zrobić ktoś, kto już ma tatuaże? Już na wstępie zostaje odtrącony?

Jestem osobą wysoce moralną a nawet bardzo wysoko moralną i nie są to czasy średniowiecza aby kobieta
nie mogła pokazać kolana.Jak byś napisał UDO, to rozumiem ale kolano?
Jak kobieta ma spódnicę do pół-łydki i usiądzie, to i tak będzie widać kolano bo podniesie się o wiele wyżej.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(15-11-2017, 17:19 )hogan napisał(a):  5 poniższych punktów to przegięcie. Mianowicie chodzi mi o te punkty:

- głosować i brać udział w wyborach (wszystkich!!, nawet do samorządu szkolnego!!)
- integrować się z ludźmi "światowymi" w pracy czy w szkole
- nie wolno zawieszać plakatów zespołów muzycznych czy piłkarzy.
- nosić tatuaż
- seksownie się ubrać (np. spódniczki odsłaniające kolano)

____________-

Jak żyć w społeczeństwie bez integrowania się z nim?
To nie jest postawa osoby miłującej Boga bo ja kocham wszystkich ludzi, nie odseparowuję od siebie osoby, które
mają swoją religię.

Co złego jest w plakatach zespołów czy piłkarzy?
Jak ktoś ma matkę i ją kocha i zawiesi jej obrazek, to też źle?

Co ma więc zrobić ktoś, kto już ma tatuaże? Już na wstępie zostaje odtrącony?

Jestem osobą wysoce moralną a nawet bardzo wysoko moralną i nie są to czasy średniowiecza aby kobieta
nie mogła pokazać kolana.Jak byś napisał UDO, to rozumiem ale kolano?
Jak kobieta ma spódnicę do pół-łydki i usiądzie, to i tak będzie widać kolano bo podniesie się o wiele wyżej.
W wielu szkołach wybiera się uczniów do samorządu klasowego. W niektórych krajach, np. w USA, prowadzi się przy tym regularne, choć zakrojone na mniejszą skalę kampanie wyborcze. Ich celem jest nie tylko przyzwyczajanie uczniów do współdecydowania o sprawach szkolnych, lecz także do uczestnictwa w działalności politycznej. Jednakże młodociani Świadkowie Jehowy nie mieszają się do polityki szkolnej ani przez przyjmowanie stanowisk z wyboru, ani przez wybieranie innych na takie stanowiska. Gdyby ich więc mianowano albo wybrano na takie stanowisko, wówczas taktownie odmówią. W ten sposób idą w ślady Jezusa, który się wycofał, gdy chciano go obwołać królem (Jana 6:15).

br-Szkoła

W wielu szkołach wybiera się uczniów do samorządu klasowego. W niektórych krajach, np. w USA, prowadzi się przy tym regularne, choć zakrojone na mniejszą skalę kampanie wyborcze. Ich celem jest nie tylko przyzwyczajanie uczniów do współdecydowania o sprawach szkolnych, lecz także do uczestnictwa w działalności politycznej. Jednakże młodociani Świadkowie Jehowy nie mieszają się do polityki szkolnej ani przez przyjmowanie stanowisk z wyboru, ani przez wybieranie innych na takie stanowiska. Gdyby ich więc mianowano albo wybrano na takie stanowisko, wówczas taktownie odmówią. W ten sposób idą w ślady Jezusa, który się wycofał, gdy chciano go obwołać królem (Jana 6:15).

Często gwiazdy filmowe, piosenkarze, czy idole sportu prowadzą się niemoralnie , ubierają i zachowują się niewłaściwie . Oblepianie pokoju takimi ludźmi na pewno nie byłoby budujące ani przykładne, tylko stanowiłoby w pewnym sensie kult człowieka.

Jeżeli chodzi o spódniczki, nikt z linijką nie chodzi i nie mierzy. Zasada prosta- skromnie i przyzwoicie.
Odpowiedz

W zasadzie, nie odpowiedziałeś na żadne moje pytanie  wsydzamsie

Pytałam się o ŚJ jak by była klasa tylko z tej religii.
Pytałam o inne rzeczy.
Nie każdy piłkarz czy osoba medialna, prowadzi się rozpustnie.
Pisałeś o kolanie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(15-11-2017, 23:26 )hogan napisał(a):  W zasadzie, nie odpowiedziałeś na żadne moje pytanie  wsydzamsie

Pytałam się o ŚJ jak by była klasa tylko z tej religii.
Pytałam o inne rzeczy.
Nie każdy piłkarz czy osoba medialna, prowadzi się rozpustnie.
Pisałeś o kolanie.
Może spodziewałaś się innych wypowiedzi.

Gdyby babcia dziadkiem była to nosiłaby wąsy ubawa2 ubawa2 , nie ma sensu wyszukiwać nierealnych sytuacji.

Większość niestety nie kieruje się wysokimi normami biblijnymi, dlatego nie są to przykłady do naśladowania.
Odpowiedz

Mam rozumieć, że nie znasz konkretnych odpowiedzi?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(16-11-2017, 12:40 )hogan napisał(a):  Mam rozumieć, że nie znasz konkretnych odpowiedzi?

Umówmy się tak, zadaj jedno konkretne pytanie- ja postaram się na nie odpowiedzieć
Gdy odpowiem, możemy przejść do kolejnego
Odpowiedz

Proszę bardzo.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(16-11-2017, 13:40 )hogan napisał(a):  Proszę bardzo.

Jest to forma przysposabiania dzieci do politycznej działalności. W czasie państwowych świąt taki samorząd bierze udział w szkolnej uroczystości patriotycznej, na przykład wciąganiem flagi na maszt. Chrześcijanie powinni być neutralni w sprawach politycznych .
Odpowiedz

No i znów nie odpowiedziałeś na pytanie. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(16-11-2017, 16:10 )hogan napisał(a):  No i znów nie odpowiedziałeś na pytanie. ubawa2

Gdyby byli sami SJ,  to słuchaliby uważnie nauczycieli żeby zrozumieć przerabiany materiał.   ubawa2
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości