Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 25 głosów - średnia: 2.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pierwsza klasą?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Hogan piszesz o teraźniejszej 2 klasie (przykładowo TLK czy IC to współczesny twór). Kiedyś w PKP w 2 klasie siedzisko się nie wysuwało. W pierwszej były osobne fotele i się wysuwały (rozkładały) a w drugiej coś na styl tapicerowanej ławki. A trochę kojarzę bo jeździłem trochę wtedy PKP i nawet kilka lat pracowałem w tej instytucji.
Tak to wyglądało:
[Obrazek: 726c3e5f156f89a8med.jpg]

[Obrazek: 21-PKP_111A_Bdnu_Classic_interior-photo22.jpg]

Przeważnie nad zagłówkami były jeszcze lustra lub rzadziej obrazki.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Nie, u mnie takie nigdy nie jeździły, zawsze w drugiej klasie było 8 oddzielnych foteli wysuwanych. ubawa2
Pamiętam od roku chyba 80- ego do ostatniej mojej wizyty u rodziców, ze trzy lata temu.

I dokładniej to: 2 Klasa: 8 foteli z poręczami składanymi(chowanymi w oparcie) i wysuwane do przodu ale niewiele.
1 Klasa: 6 foteli, z poręczami składanymi jak w 2 Klasie i wysuwane w całości tak, że można zrobić
wielkie łoże ze wszystkich foteli razem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ilość miejsc w poszczególnych klasach się zgadza. Może u Ciebie były inne wagony. W większości w Polsce jeździły wagony 2 klasy bez osobnych foteli.

Odpowiedz

Takie co Ty pokazałeś na zdjęciu, to ja pierwszy raz na oczy widzę. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

To kiedyś był główny tabor jeśli chodzi o wagony dalekobieżne. Wiem co piszę bo pracowałem w PKP.

Odpowiedz

Rozumiem Cię a do tego, widzę fotki, to z pewnością, musiały też być takie wagony i przedziały no ale
u mnie, nie spotkałam takich. Jakieś dziwne takie, bo te siedzenia wyglądają jak fotele i tylko na 4 osoby
ma to być? No bo jak? Cisnąć się po dwóch na jednym?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Tak było. Możliwe że w jakiś rejonach było inaczej. Może coś w podobie tego że na Pomorzu, Warmii i Mazurach kolej podmiejska to były wagony piętrowe (nie znam symbolu) a w większości Polski zestawy typu EN57 (te znam bardzo dobrze bo naprawiałem). Na początku miało to związek z trakcją elektryczną a później po prostu tam gdzie były wagony piętrowe to tak zostało pomimo trakcji elektryczne bo jeszcze się nie wyeksploatowały. Po czasie zamieniono na nowoczesne.
Możliwe że też rozbieżności były i w dalekobieżnych. Ogólnie zastosowanie miały takie co pokazałem na fotkach.

Odpowiedz

To miałam szczęście :lol:

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Dzisiaj będę jechał pierwszą klasą zdam relację jak tam jest.

Bilet droższy był o 10 zł więc pomyslałem co mi tam.
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości