Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 25 głosów - średnia: 2.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Portugalia

Zarezerwowałem już hotele, plan mam taki 4 dni na zwiedzanie i jeżdżenie po Porto, Barcelos, Braga i takie jedno miasto koło Bragi nie pamięteam nazwy, w tym także jeden dzień rejs statkiem po rzecze, ewentualnie pojadę pociągiem w głąb Portugali, taka jednodniowa wycieczka. Wszędzie tam kursują pociągi więc hotel na te cztery dni mam w Porto przy dworcu.
A dwa dni potem na plaży w Espinho. I tyle. Więc w sumie 6 dni.
Mam nadzieje że to taniej wyjdzie niż na Malcie, oszczedzam teraz na wszystkim aby starczyło ubawa
Odpowiedz

Ty wybierz się sobie kiedy do Povegli.
Toniewielka wyspa, położona pomiędzy Wenecją a Lidą. Uważana jest za jedno z najbardziej przerażających miejsc na świecie. Potwierdzają to m.in. badacze zjawisk paranormalnych. Znajduje się na niej opuszczony szpital psychiatryczny, który według licznych opowieści miał być miejscem tortur, a porastająca wyspę puszcza wyrosła na prochach tysięcy spalonych i pochowanych tu osób, u których zdiagnozowano dżumę. Dawniej istniał tu szpital psychiatryczny, który zamknięto w 1968 r. Od tego czasu Poveglia jest opuszczona, a przebywanie na niej nielegalne.

[Obrazek: LTEwMTcyJT1qOGJiV000YHdPYjBNDjw9KBBjJA9W...MpHix6CQkr]

Znalazł się jeden śmiałek, co spędził tam noc i przetrwał do rana a o jego relacjach, możesz tu poczytać:  https://turystyka.wp.pl/samotnie-spedzil...750870657a

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

To wygląda ciekawie, ale to niedaleko Wenecji i San Marino. We Włoszech jest więcej takich ciekawych miejsc mniej znanych, ale później napiszę.
Odpowiedz

Te miejsce, nie jest znane pod względem najciekawszych miejsc na ziemi ale pod
względem, jako jedno z dziesięciu, najstraszniejszych miejsc na ziemi. ubawa2

Hogan- Izabela
Odpowiedz

[Obrazek: LTg5MDYyJT1IemJyakk0Z14MYi13Djx6F1liJXYf...tPYj4XUCo=]

Pavegli - teraz czytam że tam robiono eksperymenty na pacjentach. Teraz patrzę i tak średnio wygląda ta wyspa, jakaś sztuczna.

Prawdziwe straszne miejsce, albo raczej dziwne to była Wyspa Trędowatych jaką widziałem - Spinalonga. Ona nie była tyle straszna to właśnie bił z niej ogromny smutek, mimo że już tam chorych nie ma i coś jakkby wisi w powietrzu. oczko
Odpowiedz

To nie mój wymysł, tak uznali specjaliści, że to jeden z 10 na świecie, gdzie ludzie nie wchodzą ze strachu lub mają zakaz wstępu.
Do takich miejsc, zaliczona jest też strefa 51 albo North Sentinel, jedna z 572 wysp, tworząca archipelag na Oceanie Indyjskim.
Sentinelanie nie chcą mieć do czynienia z cywilizacją i wynalazkami nowoczesnego świata, a na każdy, nawet najbardziej pokojowy
kontakt, reagują agresją. W grudniu 2004 r. w wyspę uderzyła potężna fala tsunami. Wysłana w tamten rejon ekipa ratownicza
miała pomóc ewentualnym ocalałym. Ich zaangażowanie doczekało się szybkiej odpowiedzi ze strony mieszkańców - śmigłowiec
powrócił do bazy wraz z kilkoma strzałami w kadłubie. :zdziwienieke:

Strefa Povegli, dziś stoi pusta i zakaz wstępu mają na nią nie tylko turyści, ale także obywatele Włoch.
Psychiatra, który prowadził tutejszy szpital był rzeźnikiem i oprawcą, który oszalał z poczucia winy i rzucił
się z dzwonnicy, a także, że rybacy wyławiali ludzkie kości podczas połowu ryb.
Śmiałkom, którzy chcą się tu dostać pozostaje tylko przekupienie odważnego gondoliera.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jeszcze ponad miesiąc. ubawa
Odpowiedz

Tutaj wkleję zdjęcia z Portugalii :ubawa

W Portugalii zwiedziłem północną Portugalię byłem w sumie w czterech miejscach, to jest w Porto, Bradze, i Regua, oraz Espinho.

Generalnie mi się podobało, ale moje obserwację są takie, że ludzie nie są tam zbyt mili, np. kelnerzy. 

[Obrazek: XZ1MZ1d.jpg]

To Porto dzielnica Ribeira. Bardzo ładne miejsce, sporo tam ludzi i turystów, ludzie piją wino i słychać muzyków ulicznych. Te zdjęcie wykonałem rano więc nikogo tam nie ma :ubawa   Jak się pójdzie wgłąb tymi uliczkami to widać niezłę slumsy. Ja tam trochę pobłądziłem.
Odpowiedz

[Obrazek: AwHbmTN.jpg]

Krajobrazy z rzeki Duoro.
Odpowiedz

[Obrazek: voeMxz8.jpg]

Taki park w Porto, gdzie łaziły pawie i kury. Bardzo ładne miejsce, ale w środku był tzw. Kryształowy Pałac który wyglądał jak dworzec w Kielcach ubawa2
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości