30-04-2017, 15:19
Z tego co wiem, Portugalia jest jednym z trzech krajów(Te dwa jeszcze kraje, to Japonia i Islandia), w których zjada się
najwięcej ryb ale ogólnie, Portugalia dzieli się jakby na dwa rejony, gdzie w jednym przeważają ryby a drugim zjada
się bardzo dużo mięsa, wołowiny i wieprzowiny.
A tak to, ogólnie ich kuchnia, przypomina mi kuchnię Grecką, bo jest wszystko co w reckiej kuchni ale podawane na
inne sposoby, no i feta jest tam mniej znana.
Taką powiedzmy, tradycyjną potrawą, której każdy chce zakosztować będąc w Portugalii, to suszony dorsz na tysiąc
sposobów.
Natomiast słodycze czy raczej przepisy na nie, pochodzą z klasztorów, gdzie zakonnice, białek z jajka używały do
wybielania habitów a z żółtek wymyślały różne przepisy.
najwięcej ryb ale ogólnie, Portugalia dzieli się jakby na dwa rejony, gdzie w jednym przeważają ryby a drugim zjada
się bardzo dużo mięsa, wołowiny i wieprzowiny.
A tak to, ogólnie ich kuchnia, przypomina mi kuchnię Grecką, bo jest wszystko co w reckiej kuchni ale podawane na
inne sposoby, no i feta jest tam mniej znana.

Taką powiedzmy, tradycyjną potrawą, której każdy chce zakosztować będąc w Portugalii, to suszony dorsz na tysiąc
sposobów.
Natomiast słodycze czy raczej przepisy na nie, pochodzą z klasztorów, gdzie zakonnice, białek z jajka używały do
wybielania habitów a z żółtek wymyślały różne przepisy.