(12-11-2014, 18:04 )Jimmy napisał(a): Spowiedź nauszna jest sprzeczna z Biblią i z nauką Boga Ojca,która wyłożył nam Jezus Chrystus.Ilekroć odpuszczał On grzechy człowiekowi to mówił znamienne słowa " IDŹ W POKOJU,ALE JUŻ WIĘCEJ NIE GRZESZ". "Nie grzesz"-czyli nie po prostu nie rób w kółko tego samego czynu.Jeżali skrzywdzę grugą osobę to właśnie ta osobę mam przeprosić,przyznać sie przed nią,że to własnie ja ją skrzywdziłem i prosić o wybaczenie,ale..."WIĘCEJ NIE GRZESZ"-przypomina Jezus Chrystus.
Tak i dlatego co świetlejsi księża mają wprowadzać spowiedź naoczną, co by to nie miało w praktyce oznaczać.
Oczywiście ironizuję, a Jimmy co od spowiednika usłyszysz, to samo przecież i dostaniesz,
jeśli spełnisz warunki odpuszczenie grzechów.
A tu dałem dla "rozjaśnienia" sytuacji.
Skała czy dwie skały ?
Główny spór o prymat toczy się wokół wersów, których brzmienie podaję w trzech tłumaczeniach :
Werset
Biblia Warszawska
(tzw. Brytyjka, protestancka)
Biblia Tysiąclecia
(katolicka)
Biblia Gdańska
(protestancka)
17
A Jezus odpowiadając,rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało ikrew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.
Na to Jezus mu rzekł: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawiły ci tego ciało i krew, lecz Ojciec mój, który jest wNiebie.
Tedy odpowiadając Jezus rzekł mu: Błogosławiony jesteś Szymonie, synu Jonaszowy! bo tego ciało i krew nie objawiły tobie, ale Ojciec mój, który jest w niebiesiech.
18
A Ja ci powiadam, że tyjesteś Piotr, i na tej opoce zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go.
Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
A Ja ci też powiadam, żeś ty jest Piotr; a na tej opoce zbuduję kościół mój, a bramy piekielne nie przemogą go:
19
I dam ci klucze Królestwa Niebios; i Cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebie, a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebie.
I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie.
I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; a cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane i w niebiesiech; a cokolwiek rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane i w niebiesi
.............................................................................................................................................................................
Dla mnie jest najbliższa interpretacja z Biblii Tysiąclecia. (podkreśliłem)