Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 15 głosów - średnia: 3.33
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ile wydajemy na fajerwerki?

Niech ktoś mi jeszcze powie, że w Polsce jest bieda! :dashi: 
W głowach się ludziom poprzewracało a dla ilu można by było, co roku biednym za taką kasę pomóc?
Ile szpitali wspomóc, ile leków w te miejsce za darmo rozdać?
Ile opału kupić i lokali zastępczych dla bezdomnych i potrzebujących?
Szlag mnie trafia, jak czytam takie informacje! fizja3 

A co Wy o tym sądzicie? Czy to nie głupota aby tyle pieniędzy puszczać z dymem?
Przecież można radować się i weselić bez wydawania tak ogromnych ilości pieniędzy!

Jak podaje polskieradio.pl, tylko w roku 2015(za rok 2016 dane nie są jeszcze oszacowane ale Prezes
firmy Piromex Ireneusz Patynowski, twierdzi, że za rok 2016 dane będą prawdopodobnie nawet
dwukrotnie wyższe), Polacy puścili z dymem, PONAD 520 milionów złotych!
Skala wciąż rośnie a jak policzymy wszystkie kraje, cały świat?
To włos się jeży na głowie!
W samej Brazylii, nie sposób jest policzyć i oszacować ale ilościowo, jest to co roku ponad 150 ton fajerwerków.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Jeśli chodzi o fajerwerki finansowane z budżetu państwa, to ludkom należy się jakaś rozrywka. Oby tylko te wydatki były dostosowane do zawartości kasy.
Co do pojedynczych obywateli, to oni puszczają z dymem własne pieniądze. Skoro nie jest zabronione, jest dozwolone.
Hogan, czy ktoś prawi Ci kazania ile wydajesz na papierosy i że to śmierć itd.?
Osobiście nie podoba mi się pora wystrzelania tego wszystkiego. Powinno być ograniczenie np. od 23.30 do 00.30 w noc sylwestrową. Faktycznie w tym roku było fajerwerków więcej, a dlaczego? 500+

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz

Jakieś czterdzieści lat temu wydałem dwa złote na paczkę saletry potasowej,która po zmieszaniu z cukrem pali się jak proch czarny.
Zamknięta w kapslu od wódki,podpalona i wyrzucona z procy dostarczała niesamowitych wrażeń.
Ciekawość,ile znów pieniędzy wydanych,poparzeń i palców pourywanych?
No i te biedne psy o znacznie lepszym słuchu od naszego...

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Zwierzaki bardzo cierpią.
Pokazy laserowe zaczynają być popularne, może one w znacznym stopniu zasąpią fajerwerki.

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz

Nie lubię myślenia kategoriami "nasze, wasze, czy moje twoje", bo jak chodzi o ścisłość, to które pieniądze
są nasze a które należą do Państwa?
Wszystkie to są nasze pieniądze ale częściowo czy raczej w większej ilości, przywłaszczone przez Państwo.
Jak urzędy, politycy i inni tego pokroju, wydają kasę na fajerwerki, to to jest NASZA kasa.
Nie można też fajerwerków, porównywać do nałogów, bo nałóg to choroba a tu, to tak samo, jakby ułożyli
na stosie 520 milionów złotych i zrobili z tego ognisko.

Już wiele firm, zrezygnowało, jak twierdzą, że wydawania kasy na fajerwerki i bale sylwestrowe, w te miejsce, co
roku, dają podwyżki lub cenne prezenty dla pracowników i to jest pomysł, to jest godna uznania idea.

Osobiście, nigdy w życiu, nie kupiłam ani jednego sztucznego ognia a stać mnie na to ale nigdy w życiu, nie dałabym
ot tak, z lekkim sercem spalić pieniądze.
To brak poszanowania dla pieniędzy i wczoraj do jednej osoby powiedziałam, że życzę takim ludziom aby
zaznali w życiu biedy, bo dopóki nie poznają biedy, to za łatwo przychodzi im wydawanie pieniędzy, zamiast
komuś pomóc.

Albo też, rozmawiałam z jedną kobietą, która powiedziała, że syn, który w nocy puszczał petardy, zapomniał
nawet matce chorej leków kupić, bo ważniejsze były dla niego fajerwerki, im więcej, tym lepiej.
Ludzie! To jest jakaś obłęd, choroba społeczna czy diabli wiedzą co! Ale z pewnością, nie jest to nic dobrego.

I tak jak wspomniał Robocik, o wypadkach. Niemcy, ostrzegają przed kupnem fajerwerków od polskich
producentów, bo nie spełniają norm bezpieczeństwa.

Wstyd i hańba dla Plaków przez idiotów.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ależ Hogan,igrzysk i chleba gawiedzi potrzeba.
To co przepuszczają w fajerwerkach nasi rządzący to pikuś.
W przetargach na roboty publiczne prawdziwa kasa tonie w prywatnych kieszeniach.
Postrzelajmy racami i może nikt tego niemego krzyku nie usłyszy...?

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Raz w roku można sobie postrzelac.
Odpowiedz

Robociku? Igrzysk? To niech idą do lasu, wystrugają sobie łuki i będą mieli darmowe igrzyska.
O kasie, jaka tonie w innych miejscach, nie wspominam nawet, bo to temat rzeka ale jak by
tak te wszystkie pieniądze, rzucone w błoto, zebrać w jedno i rozdać tym, co nie mają, to
wątpię aby był na świecie chociaż jeden głodujący i bez dachu nad głową.

Bonaparte, są tańsze metody takich fajerwerków a nie nabijanie kabzy i tak już bogaczom.

Trzy województwa, z tego co wiem, mają wprowadzony całkowity zakaz odpalania czegokolwiek
oprócz 31 grudnia i 1 stycznia a są to Podkarpackie, Lubelskie i Pomorskie. Za każde odpalenie,
grozi grzywna 500 zł i tak na przykład, jak ktoś odpali 10 petard, to nie zapłaci jednorazowo
ale 500x 10. W innych też dniach niż w/w wszelkie punkty sprzedaży są zamknięte.
I to jest prawda, nie jakiś blef, bo przy mnie w Gdyni, był sklep z takimi wynalazkami i przez
cały rok był nieczynny.
A i cicho było, nikt nie strzelał oprócz samego sylwestra i tak już o niebo lepiej a nie, że walą
tydzień przed i tydzień po.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(02-01-2017, 20:11 )bonaparte napisał(a):  Raz w roku można sobie postrzelac.
Nawet częściej.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&...ieZSsLG4-A

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&...HDXcF7PN6w
Odpowiedz

No ale te pieniądze sprzedający fajerwerki wydadzą na swoje potrzeby i wrócą do obiegu. Nie jest tak źle. Równanie Fishera się sprawdza. ubawa

Obowiązek obowiązkiem sygnatura musi posiadać tekst
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości