Ocena wątku:
  • 24 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Koniec komórek na kartę, nareszcie!

Kod:
- Służby chcą, aby posłowie ograniczyli anonimową dostępność do telefonów prepaid w Polsce - czytamy na Polityka.pl. ABW i CBA chciałyby wprowadzenia przepisu, który zobowiązywałby sprzedawców do spisania na specjalnym formularzu danych osób kupujących prepaidy. Tzw. telefony na kartę stanowią jedną z największych przeszkód dla policji i służb w łapaniu przestępców. (...)Służby potrafią sobie poradzić z przestępcami korzystającymi z telefonów na kartę, ale jest to czasochłonne i wymaga zastosowania tzw. analizy krzyżowej, która psuje im statystyki.
Z mego doświadczenia wynika, że to bardzo dobry pomysł aby telefony na kartę, były rejestrowane, tak jak stacjonarne
a co wy na to?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Beznadziejny!!!!
Odpowiedz

Dlaczego beznadziejny pomysł?

a) łatwiej złodziei złapać
b) mniej kradzieży telefonów by było
c) nie wydzwaniałyby żadne numery anonimowe
d) złodziej miałby mniej pożytku
e) ludzie nie zmienialiby numerów, bo mieliby jeden zarejestrowany

Ja widzę same korzyści. wsydzamsie

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Telefony na kartę z ostatnim Stycznia przyszłego roku zostaną wyłączone jeżeli nie dokona się rejestracji.Już zarejestrowałem i prawdę mówiąc ni ziębi mnie to ni grzeje,ale pewnie wzrośnie liczba kradzieży telefonów i dowodów osobistych.
Przestępcy zawsze sobie poradzą.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

a, b, e nieistotne, 
d niewiele mniej,
c nieprawda
Odpowiedz

(07-11-2016, 17:21 )ro_bot napisał(a):  pewnie wzrośnie liczba kradzieży telefonów i dowodów osobistych.

Uważam inaczej, bo po kradzieży mego telefonu, odzyskałabym go bez problemu, jak byłby zarejestrowany a więc
jak będą zarejestrowane, to złodzieje mniej będą je kradli, bo nie będzie się im to opłacało, z myślą, że szybko zostaną
namierzeni.

przelotnyptak napisał(a):a, b, e nieistotne, 
d niewiele mniej,
c nieprawda

a i b, dla mnie bardzo istotne.
e, także bo często miewam jakieś głupie, głuche telefony z nieznanych numerów.
d, niby dlaczego, skoro to nie będzie dla złodziei opłacalne?
c, no jak nie prawda, jak prawda, powód podałam odnośnie podpunktu "e".

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Chodziło mi o wykorzystanie karty z kradzionego telefonu,albo zarejestrowanie jej na kradziony dowód,słupa do niecnych celów,przeciw czemu ma służyć ta obowiązkowa rejestracja.
Po zrobieniu z niej użytku oczywiście złodziej się jej pozbędzie.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

No tak, to z pewnością, że się pozbędzie takiej karty z czasem, wpierw tylko przeważnie, wykorzystują
na darmowe dzwonienie. Nie wszyscy ale zdarza się. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Ja uważam za słuszny. To nieco utrudni działanie przestępcom. Poradzą sobie z tak błachym problemem bo wystarczy że kupią kartę w innym kraju. Jednak jest to jakieś utrudnienie. Głównie dla drobnych przestępców. Jednak kierunek działania uważam za słuszny.
Normalny człowiek powinien zrozumieć w czym rzecz i machnie ręką na utrudnienia. Bo nie ma ukrywać że jednak są.
Przykładowo będąc w podróży chciałbym skorzystać z internetu. Dotychczas kupowałem kartę w pierwszym lepszym sklepie spożywczym i już jest dostęp do netu. Obecnie już są jednak duże utrudnienia.
Jednak rozumiem to że dyktowane jest to utrudnieniem także dla przestępców więc się na to godzę i uważam za słuszny kierunek.
Faktem jest że tych prawdziwych przestępców takie pierdoły nie zatrzymają od działań. Biorąc pod uwagę skalę utrudnień dla normalnych użytkowników a liczbę przestępców którzy z tego powodu dadzą sobie spokój z działania niezgodnego z prawem jest zapewne z przewagą na utrudnienia dla użytkowników. Ale z drugiej strony przestępcy mają już świadomość że jednak państwo nie jest bierne na ich uczynki i działa w kierunku większej wykrywalności przestępstw. A to już jest jakimś czynnikiem obniżającym ich ilość.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Uważam, że to służy jedynie powiększeniu możliwości inwigilacji obywateli, którzy się nie podobają władzy.
Skradzionego telefonu nie odzyskasz, wystarczy wyjąć kartę. Jak dotąd.

Gangi i terroryści sobie poradzą. Choćby używając kart zagranicznych.

A przy upowszechnieniu podsłuchu, jaki wprowadza ekipa pisu różnymi furtkami służba bezpieczeństwa (obojętne ABC czy inne literki) będzie na przykład wiedzieć, kto niesie na piątkowe złożenie kwiatów wieniec, a kto flagę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości