Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

W Europie powstaje wojskowa strefa Schengen?

Przemysław Dubiński
akt. 05.03.2016, 18:08
W Europie powstaje wojskowa strefa Schengen?

Polski rząd przyjął projekt ustawy o zasadach pobytu obcych wojsk na terytorium Polski w czasie pokoju
• Czy jest to wstęp do utworzenia tzw. "wojskowej strefy Schengen"?
• Prof. Krzysztof Kubiak: w pewnym sensie na pewno tak
• Istotne jest, by silne państwa NATO zdecydowały się na nadanie procedurom dotyczącym przemieszczania się wojsk sojuszniczych charakteru automatycznego - dodaje

[Obrazek: nato_afp032016_625.jpeg]

[Obrazek: rozmowa.gif]Dowódca sił lądowych USA w Europie, generał Ben Hodges już od dłuższego czasu mówił o konieczności stworzenia w Europie czegoś na kształt wojskowej strefy Schengen. W jego opinii Polska w tym przedsięwzięciu miałaby do odegrania szczególną rolę. Czy można więc powiedzieć, że ostatnie zmiany legislacyjne są początkiem realizowania tego planu?

- W pewnym sensie na pewno tak. Musimy sobie jednak zdawać sprawę z tego, że samo określenie "wojskowa strefa Schengen" zostało użyte do celów publicystycznych. Trudno mi wyobrazić sobie sytuację, w której państwa mające swoje własne interesy, przyjmują zasadę, że interes Sojuszu Północnoatlantyckiego jest nadrzędny. Tak nie jest i warto sobie z tego zdawać sprawę. Istotne jest natomiast, by silne państwa NATO zdecydowały się na nadanie procedurom dotyczącym przemieszczania się wojsk sojuszniczych charakteru automatycznego.

Więcej tutaj: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027191,titl...omosc.html

Co tym sądzicie, czy to słuszne decyzje?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Sam nie wiem.
Z jednej strony to pewna słaba, ale jakaś gwarancja.
Z drugiej wracamy się do sytuacji gdy głowice mogą podobnie jak za śp Układu Warszawskiego być w nas wycelowane.
Tym razem nie amerykańskie tylko bardzo blisko zainstalowane.
Ale co można powiedzieć z perspektywy człowieczka siedzącego w domu.Wszelakie prasowe dywagacje to nie są informacje źródłowe tylko spekulacje. Teraz będzie to poczytywane za sukces, a czy nim jest?
Dla mnie sukcesem było jak wojska radzieckie wyniosły się od nas.
Wzięli swoje rakiety, zostawili skażony paliwem teren, poszli w piernik, ale ich na razie nie ma.
Odpowiedz

Siwy słuszna uwaga. Też tak uważam.
Co do USA to są tylko pobożne życzenia Pana Hodges a będzie pewnie inaczej.
Osobiście obserwuję jednak że wojskowa strefa Schengen praktycznie funkcjonuje już teraz.
Czym się różni cywilna od militarnej? Nie mam obecnie takiej wiedzy bo mnie to nie interesuje na dzień dzisiejszy ale jeśli chodzi o przemieszczanie się osób to działa w 100% dobrze. Widzę to wielokrotnie. Nie wiem jak ze sprzętem ale przypuszczam że jest tak samo.
Nie jestem ostatnio w temacie ale wydaje mi się że strefa Schengen już sama w sobie zawiera wymogi co do przemieszczeń militarnych. Ale mogę się mylić bo nie interesowałem się tym dogłębnie.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Myślę, że my cywile tylko możemy gdybać co dobre a co niekorzystne w posunięciach wojskowych, bo nie jesteśmy wtajemniczeni w przeróżne układy, zależności i tajemnice wojskowe....mimo to swoje zdanie  na temat możemy mieć...wydaje mi się, że ta wojskowa strefa Schengen ma dobre strony, bo w razie zagrożenia wojną powoduje szybkie przemieszczanie się wojsk sojuszniczych NATO, bo teraz stoją na przeszkodzie skomplikowane przepisy biurokratyczne   i tak np.
Przypuśćmy, że Rosja napada na Polskę, wojska NATO żeby przerzucić do Polski sprzęt wojskowy i swoje wojska z zachodu,musi załatwić przemieszczenie wojsk i sprzętu z wszystkimi krajami przez które przejdą a nawet wszystkimi landami drogą biurokratyczną a to trwa tygodniami a może i miesiącami?...natomiast strefa Schengen w razie nagłej potrzeby ułatwi i przyśpieszy przemieszczenie wojsk do 1 - 2 dni i mogą szybko zadziałać prewencyjnie i zażegnać wojnę....tak mi się wydaje na chłopski rozum ale tylko się wydaje, bo co mogą wiedzieć cywile?
Odpowiedz

Tak się składa,że w 1988 roku służyłem w jednostce,która w przypadku jakiejś draki miedzy durniami na szczytach miała za zadanie mordować Belgów.
Teraz pewnie to samo odnosiłoby się do Rosjan.
Może w końcu kogoś uszczęśliwimy rzucac się na Arabów?
Nie chce mi się o tym gadać :/

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Lubię wojsko, lubię inne też służby mundurowe ale uważam, że za dużo skupiamy się nad militariami a zapominamy o tym, że
nie będzie nam potrzebne żadne wojsko, skoro ludzie z głodu poumierają, bo nie będzie kogo bronić ani też kogo do wojska wziąć.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Nie zdążymy umrzeć z głodu jak Putin tu wjedzie swoimi czołgami oczko
Odpowiedz

Putin ma wyższe cele niż Polska a poza tym, Polska i tak należy do krajów najlepiej uzbrojonych.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Najlepiej uzbrojonych w cierpliwość?W 100% zgoda.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Nie, mi chodziło o militaria. Jesteśmy na drugim miejscu względem całego świata. ubawa
Nawet Japońcy zazdroszczą nam naszego uzbrojenia.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości