Ocena wątku:
  • 14 głosów - średnia: 2.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Smalec czy Olej?

Do smażenia używam masła i oleju słonecznikowego.
Smażę tak rzadko,że nawet nie próbuję wnikać w kwestię zdrowotności.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

Masła używam tylko do podsmażenia naleśników i do wszelkich kasz, robionych na sypko. ubawa

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Do smażenia dobre jest masło klarowane.
Co do smażenia na maśle to także często u mnie jest używane.
Podobnie jak ro_bot nie wnikam w zdrowotne wskazania czy przeciw wskazania.Na przykład jajecznicę bez żadnych dodatków (same jajka) smażę właśnie na maśle.

Z masłem jest jak i z innymi tłuszczami że jedni badacze twierdzą że nie jest zdrowe a inni że jak najbardziej zdrowe w porównaniu z tłuszczami roślinnymi.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Biorąc na logikę, to żadne tłuszcze nie są zdrowe a w szczególności wszystkie pochodzenia zwierzęcego. ubawa
A co do masła, to tylko przesmażone czy inaczej mówiąc, spalone, jest niezdrowe, tak jak olej roślinny ale
kto spala olej czy masło, każdy raczej podgrzewa i smaży na tym tłuszczu a nie spala. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Do zasmażania,zwłaszcza ryżu niezła jest oliwa z oliwek.Muszę do tego wrócić w najbliższym czasie.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(21-01-2016, 21:22 )bonaparte napisał(a):  Używam oleju bo jest łatwo, leje się na patelnie, rozgrzewa i rzuca jedzenie ;oczko  
Ale ponoć smalec jest zdrowszy i jedzenie np. kotlety jest lepsze smażone na smalcu ubawa

Tak naprawdę to oleje roślinne są w ogóle nie jadalne dla człowieka.Wyjątkiem może byc olej słonecznikowy czy rzepakowy,ale powinny być ona używane w niewielkich ilościach jako dodatek do surówek.(link usunięty- hogan)! .To właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe są główna przyczyną nowotworów.
Odpowiedz

A rzepakowy czy słonecznikowy to nie roślinne?    ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Jimmy napisał że te oleje to wyjątek.
Ja się nie do końca z tym zgadzam ale częściowo tak.
Jednak uważam że przyczyna nowotworów to baaaardzo rozległy temat. Pożywienie a tym bardziej same tłuszcze to tylko jakaś cząstka problemu.

Odpowiedz

A ja napiszę tylko tyle bo WAS kocham     :idy77jy:

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Z wzajemnością!!!

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości