Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 2.89
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chleb na drożdżach

Myszko ale to są zabobony stare jak świat :ubawa2
A ja w zabobony nie wierzę ale chleb też w reklamówce wyrzucam, bo bezdomni zabierają.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Zabobony???...że się chleb szanuje? :zdziwienieke:...przecież to właśnie chleb, kilka gramów, okruchy utrzymały tysiące ludzi przy życiu...nie mięso, nie mleko ale chleb...jak nie szanować? uważać za zabobon? nie rozumiem...
Odpowiedz

To Myszko, jest zabobon wzięty od pogan. Oznacza płodność u kobiet, tzn. jak położy się odwrotnie, to kobieta
będzie bezpłodna. Noszenie przy sobie chleba miało zapewnić pomyślność w czasie podróży i przede wszystkim
chronić przed działaniem złych duchów.
A więc czarnoksięstwo, magia, co jest sprzeczne z wiarą w Boga.

Na logikę biorąc, jeśli ktoś chleb szanuje, to powinien szanować każde jedzenie a nie tylko chleb i czy spód
chleba nie jest ważniejszy niż wierzch? Jak spód by nie wyrósł odpowiednio, to i by chleba nie było. ubawa2

(14-01-2016, 18:53 )mysz napisał(a):  nigdy nie kładę chleba 'do góry nogami' i nikomu w domu nie pozwalam, żeby tak kładli, chleb ma leżeć normalnie z poszanowaniem dla niego.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(15-01-2016, 5:25 )mysz napisał(a):  Zabobony???...że się chleb szanuje? :zdziwienieke:...przecież to właśnie chleb, kilka gramów, okruchy utrzymały tysiące ludzi przy życiu...nie mięso, nie mleko ale chleb...jak nie szanować? uważać za zabobon? nie rozumiem...

Wyrzucanie żywności jest czymś bardzo niestosownym, marnowaniem pracy, produktów, energii.
Ja jestem pokolenie z końca wojny, czyli z okresu biedy.Z domu wynioslam święte przekonanie, zeby szanować chleb, i  staram się nie marnować żadnych produktow spożywczych.
 Zawsze znajdą się te ptaki z głodnymi dziobami..., głodny lis lub pies, zawsze mogę kogoś lub coś dokarmić. 
Owoce rozdaję sąsiadom, ale jak jest nadmiar urodzaju, to się marnują, bo nikt nie potrzebuje.   zawstydzony