Ocena wątku:
  • 19 głosów - średnia: 3.37
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nie będzie pomnika Smoleńska przed Pałacem Prezydenckim

Ratusz: pomnik smoleński nie stanie przed Pałacem Prezydenckim

- Pomnik smoleński na pewno nie stanie przed Pałacem Prezydenckim - powiedział w rozmowie z RMF FM Bartosz Milczarczyk, rzecznik warszawskiego ratusza. Andrzej Duda wielokrotnie mówił, że monument powinien stanąć w miejscu, w którym zbierali się ludzie, by oddać hołd ofiarom katastrofy. 

[Obrazek: duda_pap_625.jpeg]

Bartosz Milczarczyk w rozmowie z RMF FM podkreślił, że ustawienie pomnika przed Pałacem Prezydenckim nie jest możliwe ze względów konserwatorskich. - Układ urbanistyczny Krakowskiego Przedmieścia i Traktu Królewskiego jest układem zamkniętym - dodał.

W środę wiceprezydent Warszawy Jarosław Jóźwiak mówił, że ratusz jest gotowy na rozmowę w sprawie pomnika smoleńskiego. - Oczywiście jesteśmy gotowi na rozmowę z panem prezydentem w sprawie pomnika smoleńskiego, ale poprzednio były istotne zarzuty, że ten temat został wywołany przed wyborami. Więc teraz poczekajmy. Po jesiennych wyborach będzie dobry moment, by rozmawiać na temat pomnika - mówił wiceprezydent.

W RMF FM Milczarczyk wyjaśnił, że Hanna Gronkiewicz-Waltz jest gotowa na rozmowy z Andrzejem Dudą, ale nie o lokalizacji pomnika, tylko o harmonogramie prac przy budowie monumentu na rogu Trębackiej i Focha.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019393,titl...aid=1155d8

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Tak , to jest najważniejsza dla Polski sprawa.
Gdzie ma stanąć pomnik.
Cienko widzę przyszłośc RP.
Odpowiedz

Pomyślałam też coś w ten deseń... nowy prezydent zamiast zająć się ważniejszymi sprawami, to zażyczył sobie pomnik ale
nie wziął jednej ważnej sprawy pod uwagę... mianowicie, że to młodzi na niego głosowali a oni są przeciwni takiemu
pomnikowi. ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(08-08-2015, 21:45 )hogan napisał(a):  Pomyślałam też coś w ten deseń... nowy prezydent zamiast zająć się ważniejszymi sprawami, to zażyczył sobie pomnik ale
nie wziął jednej ważnej sprawy pod uwagę... mianowicie, że to młodzi na niego głosowali a oni są przeciwni takiemu
pomnikowi. ubawa

Wydaje mi się, że ludzie są już tak rozdrażnieni i wnerwieni na obecny rząd, że zagłosowali na tego kandydata dlatego, żeby nie było PO, a nie mieli praktycznie innej możliwości. Najbardziej zmiany chcą młodzi i nie chodzi im o stawianie pomników ale względy ekonomiczne.
Podczas kampanii kandydat Duda naobiecywał mnóstwo rzeczy nie leżących w kompetencji prezydenta, ludzie uwierzyli zapominając jednak, że jest przedstawicielem PIS, a oni mają okreslone cele, z których nie zrezygnują.
Zaczyna się od miejsca na pomnik, a znając poglądy PIS nie wiadomo, czy np. nie zacznie się większa presja kościoła na rząd (nie chcę nikogo urazić) lub wydawanie pieniędzy na rzeczy dla większości mało istotne, jak wyjaśnianie sprawy smoleńskiej, czy właśnie pomników.
Odpowiedz

Słusznie prawisz. :ubawa2    Co prawda nigdy polityka mnie nie interesowała ale chcąc, nie chcąc i tak wpada coś do ucha czy oka. ::lol:: 
Mianowicie, to co może jeszcze się wydarzyć za kadencji Dudy, to aż strach pomyśleć. Jak były wybory, to myślałam, że młodzież
ma więcej oleju w głowie a teraz widzę, że to jedna wielka porażka.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(09-08-2015, 9:39 )hogan napisał(a):  Słusznie prawisz. :ubawa2    Co prawda nigdy polityka mnie nie interesowała ale chcąc, nie chcąc i tak wpada coś do ucha czy oka. ::lol:: 
Mianowicie, to co może jeszcze się wydarzyć za kadencji Dudy, to aż strach pomyśleć. Jak były wybory, to myślałam, że młodzież
ma więcej oleju w głowie a teraz widzę, że to jedna wielka porażka.

Od dwóch dni, od zaprzysiężenia, prezydent już praktycznie wycofał się z obietnicy 500 zł. na dziecko i wieku emerytalnego. powiedział, że oczekuje zmian od rządu i to rząd ma wyjść z propozycjami zmian. Rząd niczego nie zrobi, bo skoro wcześniej zatwierdzili taki wiek emerytalny, to trudno, zeby teraz to zmieniali i prezydent powie, że to rząd nie chciał.
Myślę sobie, że w tej chwili, to rząd nie powinien praktycznie nic robić - jesienią jest prawie pewne, że wygra PIS... i niech wtedy ze swoim prezydentem spełniają, zmieniają, zatwierdzają....
Niestety, najgorzej na tym znowu "normalni" obywatele sadsmut2
Odpowiedz

Strasznie smucicie jezyk O pomniku to jest dyskusja od kilku lat i to będzie jeszcze trwało. Ale co mnie to interesuje, co tam będzie stało w tej największaej polskiej wsi pt. Warszawa?
Dla mnie jest istotne jak się Polska będzie rozwijała gospodarczo i ekonomiczne, a pod rządami Bronisława i PO Polska nie ma szans na rozwój. PIS przynajmniej ma jakiś program na reformę Polski, chcę obniżać podatki. I tylko gospodarka mnie obchodzi. Dlatego nie głosuje na PO tylko na Dude i PIS.
Odpowiedz

Bonaparte a skąd wiesz czy znów tylko na obietnicach się nie skończy, skoro już zawiódł w ważnych kwestiach? ubawa

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(09-08-2015, 10:03 )bonaparte napisał(a):  Strasznie smucicie jezyk O pomniku to jest dyskusja od kilku lat i to będzie jeszcze trwało. Ale co mnie to interesuje, co tam będzie stało w tej największaej polskiej wsi pt. Warszawa?
Dla mnie jest istotne jak się Polska będzie rozwijała gospodarczo i ekonomiczne, a pod rządami Bronisława i PO Polska nie ma szans na rozwój. PIS przynajmniej ma jakiś program na reformę Polski, chcę obniżać podatki. I tylko gospodarka mnie obchodzi. Dlatego nie głosuje na PO tylko na Dude i PIS.

Ja też mówię o ekonomii i gospodarce - nie jestem za PIS, nie popieram PO ale staram się patrzeć logicznie, potrafię liczyć i mam świadomość, że to, co obiecuje PIS jest niewykonywalne właśnie ze wzgledów ekonomicznych. Teraz, podczas (czy po) rządów PO skarbiec jest absolutnie pusty, bo kasa poszła na rzeczy niepotrzebne, czy były różne afery, które kosztowały, itd. Skąd weźmie PIS pieniadze na dzieci, na podwyższenie min. zarobków, obniżenie podatków, zatrudnienia dla wszystkich + mieszkanie. Na razie prezydent stworzył nowy urząd dla Polaków, którzy wyjechali, dla kontaktu i możliwości powrotu A myślisz, że tak dużo młodych ludzi chce wracać? W tej chwili do czego? Rodziny wywiezione podczas wojny zdążyły sie zadomowić w innych państwach, są tam ic następne pokolenia i nie chca wracać - znam ludzi, którzy mieszkaja daleko w Rosji i też nie wrócą. powiedz, czy stwarzanie takiego fikcyjnego ministerstwa już nie pokazuje na trwonienie pieniedzy? A może zająć się właśnie ekonomią, a nie gadkami prezydenta na Twitterze - czy rozmawia tak z ekonomistami?
Dla mnie też wszystko jedno, czy i jaki pomnik tam stanie
(09-08-2015, 10:13 )hogan napisał(a):  Bonaparte a skąd wiesz czy znów tylko na obietnicach się nie skończy, skoro już zawiódł w ważnych kwestiach? ubawa

Myśl, że obserwując rządy PO ludzie są gotowi uwierzyć samemu diabłu, żeby tylko nie miał nic wspólnego z PO.
Odpowiedz

a ja mam już dosyć tego smoleńska ... ile można?

...::: A może tak już zapisane mamy w gwiazdach, że mądrości trzeba szukać u błazna :::...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości