Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 3.44
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Niebezpieczne drony

Do groźnego incydentu doszło w okolicach stołecznego lotniska im. F. Chopina. Gdy lądował samolot Lufthansy, tuż obok niego latał dron. W wyniku zdarzenia doszło do zmiany kierunku lądowania ponad 20 samolotów. Mogło się to jednak skończyć katastrofą…

[Obrazek: c88d02b2-6717-4891-a5b7-c03332fb04b8.jpg]

O niebezpieczeństwie dronów mówił w Polskim Radiu 24 Grzegorz Brychczyński z Polskiego Klubu Lotniczego.
– Dron waży minimum 10 kilogramów. Wpadając do silnika, jest w stanie go rozerwać. Patrzę na to ze zgrozą. Wojsko od 10 lat optuje za wprowadzaniem dronów. Lotnictwo cywilne przewidywało jednak bardzo duże kłopoty związane z poruszaniem się tych bezzałogowych statków powietrznych w przestrzeni kontrolowanej – powiedział gość Polskiego Radia 24. 
Polskie prawo reguluje już poruszanie się dronów w przestrzeni lotniczej. Są rejony, gdzie ich lot jest całkowicie zakazany. Niestety sprzęt, który jest dostępny w sklepach, może używać każdy, niekoniecznie znający regulacje prawne. 
– Nieodpowiedzialny i nieświadomy młody człowiek może sterować dronami na przykład w okolicach lotniska. Wtedy to zaczyna iść w bardzo niebezpieczną stronę. Ponadto, problemem jest to, że takie drony mogą wymknąć się spod kontroli – mówił Grzegorz Brychczyński.
Więcej o zagrożeniach związanych z dronami w całości audycji.
W programie była również mowa o bezpieczeństwie podróży lotniczych, które za sprawą nowych wymogów wobec pilotów będzie mogło być zwiększone.  
Z Grzegorzem Brychczyńskim rozmawiał Piotr Chęciński.
Polskie Radio 24/dds

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Fajna sprawa taki dron.
Tak sobie pomyślałem że gdybym takie coś miał kilka lat wstecz, to wyprawy po flaszkę do sklepu nie były by takie trudne i męczące.
Odpowiedz

A ja sobie pomyślałam, że jak takie coś lata w nocy, to nie dziwię się, że ludzie UFO widzą :zdziwienieke:

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Widziałem takiego Drona na osiedlu. Jakieś dziecko tym kierowało i latało, w góre i dół oczko
Odpowiedz

Jak dziecko kierowało to chyba nie taki dron widziałeś a dron- zabawkę zawstydzony

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(02-08-2015, 16:12 )bonaparte napisał(a):  Widziałem takiego Drona na osiedlu. Jakieś dziecko tym kierowało i  latało, w góre i dół oczko

Pewnie podobny?

[Obrazek: dron-wojskowy.jpg]
Odpowiedz

Raczej taki jak Hogan w pierwszym poście wkleiła.
Podobne drony to teraz każdy może kupić, chociaż pewnie tanie też nie są.
Odpowiedz

Dobry sposób by robić fotki z lotu ptaka i kręcić z tej perspektywy filmy. Ale ten dron co zagroził musiał wyjątkowo wysoko latać.
Odpowiedz

Nebo, nie musiał wysoko latać, jak to było na lotnisku przy lądowaniu samolotu.  ubawa

Bonaparte, oczywiście że każdy może nabyć ale te co są na lotnisku, są większe a nie jak takie drony zabawki.

O tu na przykład można sobie takiego małego kupić:

http://www.sklep-presto.pl/product-pol-4...cgodK4UBDQ

Chociaż też oczywiście, na lotnisku ktoś może puścić takiego małego zasrańca co wplącze się w śmigło samolotu i spowoduje wypadek. slecausuuski

Hogan- Izabela
Odpowiedz

To dwie stówy??/ kurde to sobie mogłem na imieniny zażyczyć.
Ale bym miał radochę, sąsiadów bym po nocach straszył.
No ale i tak by mi nikt nie kupił, bo mało kto w tym roku już był u mnie.,
Na przyjaciół zawsze można liczyć, że człowieka oleją w trudnych sytuacjach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości