08-04-2015, 21:52
Dar duchowy
08-04-2015, 21:54
08-04-2015, 22:21
08-04-2015, 22:46
(08-04-2015, 22:21 )hogan napisał(a): O tę duchowość
(08-03-2015, 16:03 )Jimmy napisał(a): Oczywiście,ze tak,ale musiała byś mnie wcześniej poinformować bo w domu mam same jajka,boczek,masło,smalec,salceson i skórki wieprzowe.Oczywiście trochę warzyw też mam.
A o to chodziło.To nic nadzwyczajnego.Każdy optymalny tak ma.
08-04-2015, 22:51
(07-03-2015, 9:55 )hogan napisał(a): Każdy ma swój dar duchowy, jaki jest Twój?
Mój jest ten:
Siła
Nieważne, jak wiele kłód życie rzuca ci pod nogi – torujesz sobie drogę pośród nich. Nie zawsze jest to dla ciebie łatwe, ale wciąż cechuje cię wytrzymałość. Zaciskasz zęby i podążasz dalej. Będąc osobą o naturze zwycięzcy, nigdy nie osiągasz zadowolenia z drugiego miejsca – liczy się tylko główna nagroda albo nic.
Są jeszcze:
Sny
Ludzie tacy jak ty mają szczególny dar. Twoje sny przekazują wiadomości i ujawniają rzeczy, które w innym przypadku pozostałyby ukryte przed tobą w stanie przebudzenia. Twoje sny stanowią most, by tak rzec, między światem fizycznym a duchowym. Dlatego zazwyczaj bez przeszkód jesteś w stanie przypomnieć sobie swój ostatni sen.
Gościnność
Cechuje cię wielka hojność i szczodrość. Lubisz przyjmować gości i uwielbiasz ich zabawiać i rozpieszczać. Nie oczekujesz żadnych korzyści – jeśli inni czują się dobrze w twoim towarzystwie, to ty również. Poza tym potrafisz słuchać innych i masz opinię cenionego doradcy.
Współczucie
Przepełnia cię miłość i życzliwość. Cechuje cię duża wrażliwość, a smutne filmy zazwyczaj doprowadzają cię do łez. Zawsze się martwisz o swoich bliskich. Jesteś osobą szczęśliwą jedynie wtedy, kiedy inni mają się dobrze. Kiedy widzisz, że inni cierpią, to dosłownie pęka ci serce i zrobisz wszystko, aby im pomóc.
Proroctwo
Już pewnie wiesz, jaką odpowiedź otrzymasz, prawda? Nic dziwnego – masz szósty zmysł, i to nie jest pierwszy raz, kiedy wiesz o zdarzeniu jeszcze przed jego wystąpieniem. W porządku, to nie jest tak, że słyszysz głosy lub rozmawiasz z duchami, ale masz bardzo określoną intuicję i wiedzę, jak ten dar wykorzystać. Kontynuuj ufność w swoje przeczucia!
Mądrość
Pewnie mówiono w trakcie twojego dzieciństwa, że cechuje cię wyjątkowa dojrzałość jak na twój wiek. To wygląda prawie tak, jakby w twoim posiadaniu była wiedza nabyta przez ciebie w poprzednim życiu – rozważ jej przekazanie jako swoją misję. Możesz widzieć sens tam, gdzie inni nie widzą lasu spoza drzew. Ale cechuje cię zbyt wielka mądrość, aby miało ci to przewrócić w głowie.
(08-03-2015, 16:03 )Jimmy napisał(a):(08-03-2015, 0:31 )hogan napisał(a): Krzysiu, w Tobie z pewnością też jest siła, bo tylko człowiek silny wytrzymałby tyle, co Ty teraz wytrzymujesz.![]()
Jimmy a gościnność? Nie ugościłbyś mnie jakbym Ciebie odwiedziła?
Oczywiście,ze tak,ale musiała byś mnie wcześniej poinformować bo w domu mam same jajka,boczek,masło,smalec,salceson i skórki wieprzowe.Oczywiście trochę warzyw też mam.
09-04-2015, 19:28
![[Obrazek: jjssiz46.jpg]](http://fs1.directupload.net/images/150409/jjssiz46.jpg)
Metropolita Ignatios
DARY DUCHA ŚWIĘTEGO...
„Bez Ducha Świętego Bóg jest daleki, Chrystus jest przeszłością, Ewangelia martwą literą, Kościół tylko organizacją, władza panowaniem, posłannictwo propagandą, kult przywoływaniem wspomnień, a postępowanie po chrześcijańsku moralnością niewolników”.
Przytoczyłem tu słynną wypowiedź metropolity Ignatiosa z ekumenicznego zjazdu w Uppsali w 1968 roku.
Niewątpliwie Duch Święty to najbardziej tajemniczą Osobą Trójcy Świętej.
W Starym Testamencie Lud Izraela najpierw doświadczył objawienia Boga jako Stworzyciela i Ojca.
W Nowym Testamencie uczniowie Jezusa zrozumieli w końcu, że jest On Przedwiecznym Słowem i Synem Ojca.
Natomiast pełnia objawienia Ducha Świętego to dopiero dzień Zielonych Świątek, ale przecież wciąż w potocznej świadomości religijnej pozostaje On niejako „na uboczu”.
W Starym Testamencie Duch Święty nie był jeszcze znany jako osoba.
Jest to raczej tajemnicza moc Boża, którą posługiwał się Bóg w dziele stworzenia i zbawienia.
Czytamy, że „Jahwe ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą” (Rdz 2, 7).
W zdaniu tym nie ma co prawda słowa „ruah”, ale opisana czynność (tchnienie), wskazuje, że znów chodzi o Ducha Jahwe.
Człowiek ulepiony z prochu żyje, ponieważ Bóg przekazał mu swoje „tchnienie” (por. Iz 42, 5; Hi 33, 4).
Ta moc Boża daje życie, ratuje i zbawia; działa często poprzez ludzi, biorąc ich w posiadanie i uzdalniając do szczególnych czynów.
W jaki sposób możemy rozpoznać działanie Ducha Świętego w naszym życiu?
W taki sam sposób w jaki rozpoznajemy w naturze działanie wiatru, deszczu czy ognia, które są biblijnymi symbolami Ducha Świętego.
Ogień oczyszcza i ogrzewa, deszcz ożywia i pobudza do wzrostu, wiatr jest pełen mocy i wolności.
Jeżeli nasze serca są pełne miłości do Boga, Kościoła i bliźniego, jeżeli doświadczamy pokoju, duchowej mocy i wolności, jeżeli łaska Bożej świętości przemienia naszą ludzką grzeszność, jeżeli każdego dnia się nawracamy, doświadczając łaski duchowego przebudzenia, które objawia się poprzez pragnienie modlitwy i słuchania Słowa Bożego, a także poprzez pragnienie ewangelizacji, możemy być przekonani, o działaniu Ducha Świętego w naszym życiu.
Duch Święty objawia swoją obecność również za pośrednictwem nadzwyczajnych darów np. charyzmatów uzdrawiania, proroctwa czy charyzmatu języków.
Chodzi o to, aby umrzeć młodo, najpóźniej jak się da.
09-04-2015, 20:01
No ja też jakoś nie widzę w sobie wielkich darów, po chrześcijańsku mówiąc charyzmatów.
09-04-2015, 21:44
Nie wierzę żeby w Tobie nie było mądrości, siły, gościnności czy współczucia.
09-04-2015, 22:40
(09-04-2015, 21:44 )hogan napisał(a): Nie wierzę żeby w Tobie nie było mądrości, siły, gościnności czy współczucia.
Każdy jest z nas inny i każdy ma jakiś bezcenny dar którym może ubogacać drugich...Ale to tak jak z talentem śpiewaczym, skąd można wiedzieć, ze się go ma, jezeli nigdy w życiu nie podniosło się głosu i na co dzień mówi się szeptem...?
Chodzi o to, aby umrzeć młodo, najpóźniej jak się da.
09-04-2015, 23:21
To prawda, tak jak często słyszałam słowa: "Chciałabym tak malować jak Ty", na co zawsze odpowiadałam: "A próbowałaś/łeś?"
- Nie, nie próbowałam/łem
- To skąd wiesz, że nie umiesz?
Uważam, że każdy może posiadać z każdego daru chociaż cząstkę ale trzeba to pielęgnować.
- Nie, nie próbowałam/łem
- To skąd wiesz, że nie umiesz?

Uważam, że każdy może posiadać z każdego daru chociaż cząstkę ale trzeba to pielęgnować.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości