14-12-2023, 13:11
Gaśnica Brauna
14-12-2023, 18:35
Każdy teraz będzie sobie wedle potrzeb, snuł własne wywody a ja nadal uważam, ze skoro mamy obalić religię, to jest
najlepszy moment. Tu akurat uważam, że Hołownia zachował się jak dupek, bo pozwolił ponownie obchodzić owe święto.
Ze swego miejsca, powinien poprzeć Brauna i wprowadzić zakaz wnoszenia jakichkolwiek symboli religijnych do Sejmu, bo
takie postępowanie plugawi nasz Sejm!
najlepszy moment. Tu akurat uważam, że Hołownia zachował się jak dupek, bo pozwolił ponownie obchodzić owe święto.
Ze swego miejsca, powinien poprzeć Brauna i wprowadzić zakaz wnoszenia jakichkolwiek symboli religijnych do Sejmu, bo
14-12-2023, 23:46
(14-12-2023, 0:06 )uii napisał(a):(13-12-2023, 23:00 )polliter napisał(a): Na obrzędy i uroczystości religijne są inne, stosowne miejsca, a nie siedziba parlamentu.Bardzo się nie zgadzam z kolegą.
Inna sprawa, że Braun zachował się jak debil narażając innych ludzi na niebezpieczeństwo. Gaśnica to nie zabawka, ciśnienie mogło przewrócić menorę, gdyby obok były jakieś kotary, flagi itp. mogło dojść do prawdziwego pożaru. Do tego wypalił z niej w twarz jakiejś baby, co mogło skończyć się kalectwem (proszek z gaśnicy wypuszczony pod takim ciśnieniem i tak blisko twarzy mógł sprawić, że baba by oślepła). Mogło być sporo ofiar, gdyby wybuchła panika, a mogła wybuchnąć. No i świeczników nie gasi się gaśnicą, ale do tego jest potrzebna podstawowa wiedza używania środków gaśniczych.
Żeby nie było, że jestem gołosłowny:
"Gaszenie człowieka gaśnicą proszkową, szczególnie kiedy człowiek choruje na astmę. Pył rozproszonego proszku z gaśnicy dla astmatyka może zakończyć się śmiercią. Dla zdrowego człowieka kończy się podrażnieniem spojówek, trudnością w oddychaniu."
"Gaszenie gaśnicą proszkową w pomieszczeniu zamkniętym w którym przebywają ludzie.
Rozpylony proszek nie tylko ogranicza widoczność, ale jako związek soli fosforowej bardzo podrażnia oczy praktycznie zmuszając do zamknięcia powiek. Przykleja się na drogach oddechowych, płucach znacznie utrudniając oddychanie. W takich warunkach każdy człowiek myśli o jednym – UCIEKAĆ. A jeśli w pomieszczeniu jest więcej osób np. w kinie?
Z bardzo dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć – WYBUCHA PANIKA.
Oznacza to zablokowane wyjście i tratowanie się ludzi nawzajem. Kto nie wierzy niech sprawdzi na swojej gaśnicy samochodowej. Ale uwaga – sól niszczy również elektronikę – komputery, komórki."
źródło: https://jakagasnica.pl/gasnica-moze-zabi...c-gasnice/
Jeśli Braun koniecznie chciał zabłysnąć i zaprotestować to mógł wybrać inny sposób. Nie wiem, wystawić dupę w kierunku menory, wysikać się na nią, przykleić się do podłogi, wylać jakąś farbę. Cokolwiek... ale nie stwarzać zagrożenia dla innych.
1) Mamy sejm Medialny. Taki wykreował nowy marszałek.
To było było super medialne i SUPER adekwatne . Świetnie się sprzedaje w mediach.
2) jak sie człowiek pali, to gasi się go w każdy sposób liczą się sekundy ,
szkodliwość środka gaśniczego, zazwyczaj da sie łatwiej zniwelować, niż oparzenia dużej powierzchni.
3) mogło , mogło , mogło....
Jest filmik , jakoś nie widać tych ofiar, astmatyków , rannych i 'zaszkodzonych' baba się go uczepiła zamiast uciekać i panikować.
Se można mogłać, gogłać teoretycznie do woli.
Praktycznie widać jak wyszło.
A ja się dowiedziałem , że starozakoni od 17 lat sobie chanukowe 'msze'
W sejmie odprawiają.
Cytat:A bez gaśnicy bym się nie dowiedział, więc brawo poseł Braun
Chanuka upamiętnia zwycięską wojne, zdobycie Jerozolimy i oczyszczenie świątyni.
Dla równowagi powinni, posłowie obchodzić zdobycie Jerozolimy przez Machometan n.p. przez Saladyna w 1187r.
A ja myślę, że nie bardzo się ze mną nie zgadzasz. Jedynie co do użycia gaśnicy.
Do całej reszty się nie odniosłem, znaczy trochę się odniosłem, bo napisałem, że sejm nie jest miejscem na uroczystości i ceremoniały religijne. Żadne! Czy to żydowskie, czy muzułmańskie, czy katolickie. Ale ogólnie uważam użycie gaśnicy za durny pomysł, a Ty za świetny i to cała różnica, w reszcie właściwie się zgadzamy.
Dowiedziałbyś się również, gdyby wybrał inny sposób. Podpowiedziałem wcześniej, że mógł nasikać na menorę, wysrać się, napluć. Ba, nawet byłoby to bardziej kontrowersyjne i medialne i nic bym do tego nie miał. Byłby happening, kontrowersja, prowokacja, zwrócenie uwagi na problem i nikogo by nie narażał (poza sobą, znaczy swoim wizerunkiem, który i tak nadszarpnął).
15-12-2023, 2:46
Faktycznie, mógł nasrać na ten świecznik ale byłby ubaw, co nie?!
Sejm się palił, więc ktoś musiał ugasić!
Sejm się palił, więc ktoś musiał ugasić!
15-12-2023, 14:00
(14-12-2023, 18:35 )hogan napisał(a): Każdy teraz będzie sobie wedle potrzeb, snuł własne wywody a ja nadal uważam, ze skoro mamy obalić religię, to jest
Taaa, czekam kiedy napiszesz żeby nie wolno było do sejmu wchodzić w ubiorze religijnym lub zakażesz noszenia w sejmie łańcuszków z religijnymi symbolami... Jak dla mnie, nie tędy droga...
Niestety rozszerzenie do filmów z youtube jest ciut ułomne, więc napiszę, że to, co istotne w tym temacie jest od 47:30...
15-12-2023, 17:39
Cywilom wolno lecz tym, co tam pracują, powinien być zakaz.
15-12-2023, 18:32
(14-12-2023, 23:46 )polliter napisał(a):Widzisz to jest różnica pokoleniowa.(14-12-2023, 0:06 )uii napisał(a):(13-12-2023, 23:00 )polliter napisał(a): Na obrzędy i uroczystości religijne są inne, stosowne miejsca, a nie siedziba parlamentu.Bardzo się nie zgadzam z kolegą.
Inna sprawa, że Braun zachował się jak debil narażając innych ludzi na niebezpieczeństwo. Gaśnica to nie zabawka, ciśnienie mogło przewrócić menorę, gdyby obok były jakieś kotary, flagi itp. mogło dojść do prawdziwego pożaru. Do tego wypalił z niej w twarz jakiejś baby, co mogło skończyć się kalectwem (proszek z gaśnicy wypuszczony pod takim ciśnieniem i tak blisko twarzy mógł sprawić, że baba by oślepła). Mogło być sporo ofiar, gdyby wybuchła panika, a mogła wybuchnąć. No i świeczników nie gasi się gaśnicą, ale do tego jest potrzebna podstawowa wiedza używania środków gaśniczych.
Żeby nie było, że jestem gołosłowny:
"Gaszenie człowieka gaśnicą proszkową, szczególnie kiedy człowiek choruje na astmę. Pył rozproszonego proszku z gaśnicy dla astmatyka może zakończyć się śmiercią. Dla zdrowego człowieka kończy się podrażnieniem spojówek, trudnością w oddychaniu."
"Gaszenie gaśnicą proszkową w pomieszczeniu zamkniętym w którym przebywają ludzie.
Rozpylony proszek nie tylko ogranicza widoczność, ale jako związek soli fosforowej bardzo podrażnia oczy praktycznie zmuszając do zamknięcia powiek. Przykleja się na drogach oddechowych, płucach znacznie utrudniając oddychanie. W takich warunkach każdy człowiek myśli o jednym – UCIEKAĆ. A jeśli w pomieszczeniu jest więcej osób np. w kinie?
Z bardzo dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć – WYBUCHA PANIKA.
Oznacza to zablokowane wyjście i tratowanie się ludzi nawzajem. Kto nie wierzy niech sprawdzi na swojej gaśnicy samochodowej. Ale uwaga – sól niszczy również elektronikę – komputery, komórki."
źródło: https://jakagasnica.pl/gasnica-moze-zabi...c-gasnice/
Jeśli Braun koniecznie chciał zabłysnąć i zaprotestować to mógł wybrać inny sposób. Nie wiem, wystawić dupę w kierunku menory, wysikać się na nią, przykleić się do podłogi, wylać jakąś farbę. Cokolwiek... ale nie stwarzać zagrożenia dla innych.
1) Mamy sejm Medialny. Taki wykreował nowy marszałek.
To było było super medialne i SUPER adekwatne . Świetnie się sprzedaje w mediach.
2) jak sie człowiek pali, to gasi się go w każdy sposób liczą się sekundy ,
szkodliwość środka gaśniczego, zazwyczaj da sie łatwiej zniwelować, niż oparzenia dużej powierzchni.
3) mogło , mogło , mogło....
Jest filmik , jakoś nie widać tych ofiar, astmatyków , rannych i 'zaszkodzonych' baba się go uczepiła zamiast uciekać i panikować.
Se można mogłać, gogłać teoretycznie do woli.
Praktycznie widać jak wyszło.
A ja się dowiedziałem , że starozakoni od 17 lat sobie chanukowe 'msze'
W sejmie odprawiają.
Chanuka upamiętnia zwycięską wojne, zdobycie Jerozolimy i oczyszczenie świątyni.
Dla równowagi powinni, posłowie obchodzić zdobycie Jerozolimy przez Machometan n.p. przez Saladyna w 1187r.
A ja myślę, że nie bardzo się ze mną nie zgadzasz. Jedynie co do użycia gaśnicy.
Do całej reszty się nie odniosłem, znaczy trochę się odniosłem, bo napisałem, że sejm nie jest miejscem na uroczystości i ceremoniały religijne. Żadne! Czy to żydowskie, czy muzułmańskie, czy katolickie. Ale ogólnie uważam użycie gaśnicy za durny pomysł, a Ty za świetny i to cała różnica, w reszcie właściwie się zgadzamy.
Dowiedziałbyś się również, gdyby wybrał inny sposób. Podpowiedziałem wcześniej, że mógł nasikać na menorę, wysrać się, napluć. Ba, nawet byłoby to bardziej kontrowersyjne i medialne i nic bym do tego nie miał. Byłby happening, kontrowersja, prowokacja, zwrócenie uwagi na problem i nikogo by nie narażał (poza sobą, znaczy swoim wizerunkiem, który i tak nadszarpnął).
Ja łamałem prawo rozprowadazjąc ulotki , książki i w inny sposób,
Rzucałem też kamieniami , czym na pewno naraziłem życie i zdrowie...
-jak też dobre obyczaje.

I wiem , że nie wszystko można w białych rekawiczkach, a nawet nie należy !
Poza wszystkim myśle , że Braun zamierzał nie tylko zgasić , ale i rozpędzić ickowatych.
To nie była akcja , bo mu odbiło akurat, raczej przemyslana i przedyskutowana , z braniem pod uwagę konsekwencji, kar, wydźwięku i medialności.
-Polowanie na Brauna , kary, ewentualny proces , bedzie popularyzował pogląd , że żydzi
Zanadto się u nas panoszą.
We Wrocku już jacyś 'źli ludzie' rozp... jakąś menore publiczną.
Policja ich ściga. Mam mieszane uczucia na ten temat...
15-12-2023, 19:21
![[Obrazek: z30511347AMP,Swiecznik-chanukowy-we-Wroclawiu.jpg]](https://bi.im-g.pl/im/f3/19/1d/z30511347AMP,Swiecznik-chanukowy-we-Wroclawiu.jpg)
Podoba wam się taka ozdoba we Wrocławiu?
![[Obrazek: z30510293IHG,Chanukowy-swiecznik-na-ulic...oclawi.jpg]](https://bi.im-g.pl/im/d5/18/1d/z30510293IHG,Chanukowy-swiecznik-na-ulicy-Olawskiej-we-Wroclawi.jpg)
jeszcze jedna ....
Bardzo to oni tego nie zepsuli kawał żelaztwa solidny i chyba dość paskudny.
15-12-2023, 19:54
![[Obrazek: GBUdTitXcAAo4Sw.jpeg?h=f0222d50&itok=zaWaq2D_]](https://www.pap.pl/sites/default/files/styles/main_image/public/202312/GBUdTitXcAAo4Sw.jpeg?h=f0222d50&itok=zaWaq2D_)
A ta Hołownia zapala....
A Rabe przemawia.
Cytat:......nie mogą zgasić nas, ponieważ stoimy razem - mówił naczelny rabin Polski Michael Schudrich podczas uroczystości ponownego zapalnie świec chanukowych w Sejmie.
.
Rabe jak rabe tu jakby 2 sztuki ... a prezydent ma kwaśny uśmiech , chyba podpadł.
No cóż miło jak w Knesecie.
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości