Liczba postów: 2,197
Liczba wątków: 73
Reputacja:
177
Zodiak: wodnik
Naprawdę super jest to zdjęcie, ale już ostrzę sobie apetyt na porównanie tego samego obszaru sfotografowanego przez Webba, o ile w ogóle jest w planach fotografowanie Andromedy przy użyciu tego akurat teleskopu...
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
Niedawno, bo bodajże w tym tygodniu, weszła fajna apka na iOS i Android.
Jest to niby prezent od NASA aby każdy szczegółowo mógł podziwiać niebo. Haczyk tkwi w tym, że za
darmo można korzystać tylko przez miesiąc.
Widok jest jakby z telefonu patrzyło się na nocne niebo w naszym realnym miejscu, plus wszystko
jest oznaczone po polsku, czyli znaki zodiaku na gwiazdach i inne obiekty, dodatkowo różne gwiazdy i planety
też są podpisane. Super to wygląda.
Widać co nad nami przelatuje. Po prostu wpisujemy swoje położenie geograficzne na górze po prawej i wybieramy
co nas interesuje. Widać nawet ISS (Międzynarodową Stację Kosmiczną). Stacja jest tak jasna, że widać ją dobrze
nawet w miastach (czasem ludzie mylą ją z samolotem).
W opisie aplikacji czytamy, że ma ona na celu powiadamianie użytkowników, gdy Międzynarodowa Stacja Kosmiczna (ISS) jest widoczna z ich lokalizacji.
Znajdziecie pod tą nazwą Spot the Station
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Liczba postów: 64,553
Liczba wątków: 3,242
Reputacja:
753
U mnie w telefonie pokazuje, że ta apka jest płatna. Miałam ją ściągniętą a teraz pokazuje, że chcą kasy, prawie 300 zł za rok.
Usunęłam i dlatego jej nie podawałam. I jeszcze coś, jest po angielsku i bardzo mizernie widać drogę mleczną.
"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Liczba postów: 2,370
Liczba wątków: 45
Reputacja:
228
Ja mam ' Stellarium Mobile : Mapa Gwiazd'
nic o kasie. Jest 'stellarium +' i to jest płatne.
Ale to na komórkę android... na winde dawno nie używałem.