Ocena wątku:
  • 34 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Lek na odrastanie utraconych zębów

Lek na odrastanie utraconych zębów ma być dostępny jeszcze w tej dekadzie.

Naukowcy z Japonii pracują nad lekiem, który umożliwiałby porost zębów tym, którzy utracili własne lub u których nie wykształciły się one w toku rozwoju. Badania w tej materii trwają od lat. Zachęcające wyniki popchnęły badaczy do stwierdzenia, że już w 2025 roku prace nad nowym lekiem wejdą w fazę testów na dzieciach, które urodziły się bez niektórych lub bez wszystkich zębów stałych. W ciągu kolejnych 10 lat nowy lek miałby pojawić się na rynku.

Zespół naukowców stworzył preparat będący przeciwciałem, które hamuje białko wstrzymujące wzrost zębów.

W 2018 roku zespół podał lek fretkom, które mają zęby mleczne i stałe, podobne do ludzkich. Po podaniu leku zwierzętom wyrosły nowe zęby. W 2025 roku naukowcy planują rozszerzyć swoje badania o grupę dzieci w wieku od 2 do 6 lat z anodoncją, które rodzą się bez niektórych lub wszystkich zębów stałych. Dzieciom zostanie wstrzyknięta jedna dawka w celu wywołania wzrostu zębów.

Więcej pod linkiem

https://expressbydgoski.pl/lek-na-odrast...-nsO5_hKYg

Moim zdaniem, to dobre wieści.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(26-09-2023, 21:40 )hogan napisał(a):  Lek na odrastanie utraconych zębów ma być dostępny jeszcze w tej dekadzie.

Naukowcy z Japonii pracują nad lekiem, który umożliwiałby porost zębów tym, którzy utracili własne lub u których nie wykształciły się one w toku rozwoju. Badania w tej materii trwają od lat. Zachęcające wyniki popchnęły badaczy do stwierdzenia, że już w 2025 roku prace nad nowym lekiem wejdą w fazę testów na dzieciach, które urodziły się bez niektórych lub bez wszystkich zębów stałych. W ciągu kolejnych 10 lat nowy lek miałby pojawić się na rynku.

Zespół naukowców stworzył preparat będący przeciwciałem, które hamuje białko wstrzymujące wzrost zębów.

W 2018 roku zespół podał lek fretkom, które mają zęby mleczne i stałe, podobne do ludzkich. Po podaniu leku zwierzętom wyrosły nowe zęby. W 2025 roku naukowcy planują rozszerzyć swoje badania o grupę dzieci w wieku od 2 do 6 lat z anodoncją, które rodzą się bez niektórych lub wszystkich zębów stałych. Dzieciom zostanie wstrzyknięta jedna dawka w celu wywołania wzrostu zębów.

Więcej pod linkiem

https://expressbydgoski.pl/lek-na-odrast...-nsO5_hKYg

Moim zdaniem, to dobre wieści.
No, daj znać jak sie pojawi , pare nowych zębów by się zdało ubawa

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Za 1o lat będą już robili.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Trochę lipa że zęby ludziom nie odrastają.
Pomysł na lek okej, ale trochę obawialbym się skutków ubocznych. Niech to dobrze przetestują.
Odpowiedz

(27-09-2023, 21:02 )bonaparte napisał(a):  Trochę lipa że zęby ludziom nie odrastają.
Pomysł na lek okej, ale trochę obawialbym się skutków ubocznych. Niech to dobrze przetestują.
Podobno uszy też sporo rosną.

Odpowiedz

Ciekawe tylko co będzie tańsze- zrobienie wkręcanego zęba, czy zastosowanie leku...
Odpowiedz

Obawiam się, że lek będzie należał do elity. sadsmut3

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(28-09-2023, 6:50 )hogan napisał(a):  Obawiam się, że lek będzie należał do elity. sadsmut3
Mam niestety podobne do ciebie przemyślenia...
Odpowiedz

[Obrazek: 1696302830_9zqqyr_600.jpg]

Taki poglądowy z zębem który urósł .
Tak se tylko mysle , ze jak za duzo leku to takie kły tez mogą urosnąć.  ubawa

Tylko mi nie mówcie ze mam zażyć 'NEIEPIERDOL max  jenyzor

Odpowiedz

(04-10-2023, 11:42 )uii napisał(a):  Tylko mi nie mówcie ze mam zażyć 'NEIEPIERDOL max  jenyzor

No chyba powinieneś, bo na zdjęciu pyszczek pieska a nie człowieka.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości