Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 22 głosów - średnia: 2.82
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obcy astronauta?

(18-09-2023, 20:06 )Traf napisał(a):  @uii to o czym piszesz, to raczej stal z dodatkiem aluminium...
Sie uparł...  jest sporo innych zdięć gdzie jest bardziej szare , a korozja aluminium wygląda różnie zalesy of stopu.
Hydronalium antykorodal na statki nir koroduje, ale to spec stop. Czystego al prawie sie nie używa.
A stopy b. różne, bardzo różnie . To co widzicie dokola, uzywacie jest eloksowane pokryte elektrycznie trwałą powłoką tlenków. Bez powłoki moze sie błyskawicxnie zmienić w bielutki mokry proszek.

Poza tym tam wyżej , to ja 'nie pisze ' cytuje powtazam po jakimś w miare żeczowym artykule. Moze to prawda, a moze wymysł ubawa

Ubaw mam z datowania ubawa  znaleźli to ponoć razem z kośćmi mastodonta.
Jakiś niedouk ufolog myślał że mastodont to dinozaur i wrzucił to w epoke dinozaurów i mamy 250 000lat

Znaleźli to z 50 lat temu, bez archeologów wiec czort wi czy chociąż było w warstwie pewnie nie, bo następny spec to wydatował na 300....500 lat na podstawie warstwy nalotów. Przy aluminium bez mocnej oceny miejsca i warunków,

To kompletne wróżenie z fusów, więc moze to być stare, a moze ząb od koparki , jak kto sobie woli.

A ufolodzy wsadzili to w okres 250 000lay temu i nima bata nie popuszczą. Odpadło od ufo i już.

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

(18-09-2023, 20:06 )Traf napisał(a):  
(18-09-2023, 17:06 )hogan napisał(a):  Dowiedz się wpierw, jak się pozyskuje aluminium i potem dyskutuj.
Proces pozyskiwania aluminium ma wpływ na jego rdzewienie?  foll

Umiesz pytać, to pytaj, to Ci wyjaśnię, bo teraz śmiejesz się chyba ze swojej głupoty.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

@hogan ja tam nie wiem, ale proces pozyskiwania nie ma żadnego wpływu na to, z czym się później to aluminium stopi, czyli zmiesza. Inaczej pisząc, najpierw uzyskuje się czystą postać aluminium, a dopiero potem tworzy się z niego stop...
Odpowiedz

(19-09-2023, 1:29 )Traf napisał(a):  @hogan ja tam nie wiem, ale proces pozyskiwania nie ma żadnego wpływu na to, z czym się później to aluminium stopi, czyli zmiesza. Inaczej pisząc, najpierw uzyskuje się czystą postać aluminium, a dopiero potem tworzy się z niego stop...
Tia aluminium obecnie uzyskuje się wyłącznie drogą elektrolizy i pozniej dodaje składniki stopowe.
Ale czy nie da się uzyskac tego bez prądu ?  Nie wiem. Ale byćmoze jakoś się da, a wtedy moze mieć domieszki innych metali.

Odpowiedz

Te stare baterie sprzed 1000 i więcej lat o ile to nie podróbki wytwarzały niewielką ilość voltów - przeważnie około jednego lecz można je łączyć po kilka sztuk i będzie dużo więcej.Sądzą niektórzy,że być może były te bateryjki wykorzystywane do elektrolizy.

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

(20-09-2023, 20:16 )Dezyderiusz napisał(a):  Te stare baterie sprzed 1000 i więcej lat o ile to nie podróbki wytwarzały niewielką ilość voltów - przeważnie około jednego lecz można je łączyć po kilka sztuk i będzie dużo więcej.Sądzą niektórzy,że być może były te bateryjki wykorzystywane do elektrolizy.
Całkiem mozliwe ale do posrebrzenia pierścionka potrzeba pare amper, volt nie tak duzo.
A do aluminium duzo więcej , pozatym to wielostopniowy złozony proces.
A sama elektroliza odbywa się nie w roztworze, ale w stopionej soli ponizej 1000 stopni ale niewiele.

Odpowiedz

A może znali inną, skuteczniejszą metodę pozyskiwania?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(20-09-2023, 21:29 )uii napisał(a):  to wielostopniowy złozony proces.
A sama elektroliza odbywa się nie w roztworze, ale w stopionej soli ponizej 1000 stopni ale niewiele.
Więc w czym problem?
Może mieli te sprawy w małym palcu dawniej i byli bardziej rozwinięci niż my teraz.

Odpowiedz

(21-09-2023, 10:31 )Dezyderiusz napisał(a):  
(20-09-2023, 21:29 )uii napisał(a):  to wielostopniowy złozony proces.
Więc w czym problem?
Może mieli te sprawy w małym palcu dawniej i byli bardziej rozwinięci niż my teraz.
Tez uważam , że nie odkopaliśmy wszystkich starych cywilizacji i lokalnie mogły mieć spory poziom techniki.
Wiele wynalazków na bank dokonywano wielokrotnie.  
Wynaleźć koło jest łatwo , ale żeby je sensownie użyć , upowszechnić , muszą już być drogi.

Czyli najpierw potrzebny wojowniczy Rzym i budowa dróg , potem, koła, powozy, samochody.
Bez Rzymu koło sie pouzywa lokalnie pare lat i ulega zapomnieniu.

Rozwinięci lokalnie.....
Ale jak my , czy bardziej to mało prawdopodobne , zostałaby masa śladów.

Odpowiedz

(21-09-2023, 13:43 )uii napisał(a):  zostałaby masa śladów
Może jak w starożytnym Egipcie ,wiedza była ogromna lecz dla garstki wybranych dostępna tylko.Nie produkowali na potęgę jak my w dzisiejszych czasach i dlatego śladów brak...

Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości