Ocena wątku:
  • 12 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prigożyn.. żyje czy nie żyje

Dla mnie to ściema ale wolałbym, by nie  żył..

"
Polski szpieg o śmierci Prigożyna: Stary kremlowski sposób. Jak za carów

- Takiego Jewgienija Prigożyna nie załatwia się żadnym sądem, trybunałem, ani też polonem czy nowiczokiem. Kogoś takiego trzeba "rozwiązać", dać temat służbom specjalnym - uważa płk Włodzimierz Sokołowski, były funkcjonariusz Agencji Wywiadu znany jako Vincent V. Severski.
[Obrazek: 000HKVE8XINRWBS2-C321-F4.webp]
Płk Włodzimierz Sokołowski znany jako Vincent V. Severski. Obok kadr z filmu poprzedzającego katastrofę samolotu i śmierć Prigożyna/Tomasz Radzik/Agencja SE/East News

Embraer z Jewgienijem Prigożynem i dzięwiecioma innymi osobami na pokładzie runął w środę, na terenie obwodu twerskiego. Katastrofy nie przeżył nikt, a cały świat zaczął się zastanawiać, jak do niej doszło. Według amerykańskiego Instytutu Studiów nad Wojną (ISW) maszynę zestrzelono pociskiem typu S-300. Anglicy twierdzą z kolei, że zamachu dokonały rosyjskie służby specjalne w pełni zależne od Władimira Putina.     

- Przeprowadzenie zamachu na Jewgienija Prigożyna przez "kogoś z zewnątrz" byłoby dosyć dużą operacją logistyczną. Przynajmniej, jeśli stało się to w formule, o jakiej wiemy, a więc zestrzelenia - komentuje dr Piotr Śledź z Wydziału Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych Uniwersytetu Warszawskiego. 
- Nie wiemy, czy grupy potencjalnych zamachowców dysponowałyby zasobami, które są przynależne państwu i siłom zbrojnym. Dlatego udział kogokolwiek poza Władimirem Putinem wydaje się mało prawdopodobny. Choć jakiś mały margines mógłbym zostawić - dodaje.
[/url][Obrazek: 000HKV9TJEFXHMPN-C493-F4.webp]
[url=/zagranica/news-katastrofa-samolotu-z-prigozynem-swiadek-mowi-o-wybuchu,nId,6982956]
Katastrofa samolotu z Prigożynem. Świadek mówi o wybuchu
Vincent V. Severski, który jako funkcjonariusz wywiadu służył również na odcinku wschodnim, przychyla się do tej tezy: - Nie wiem, czy mógłby to zrobić ktokolwiek spoza strefy wpływów Władimira Putina. Powinniśmy przyjąć założenie, że wszystko, co się dzieje, dzieje się z jego woli - stwierdził. - A w Rosji, na Kremlu, swoją wolę można wyrażać w różny sposób. Można powiedzieć, że trzeba kogoś załatwić albo ktoś kogoś nie lubi. I zostanie to odpowiednio zrozumiane - podkreśla.

Sąd nie dla Prigożyna

W rozmowie z Interią płk Włodzimierz Sokołowski przypomina, że już dwa miesiące temu przewidział los szefa Grupy Wagnera. Jak mówi, kiedy szef najemników ruszył na Moskwę, jego koniec był już pewny. - Było kwestią czasu: kiedy, w jakich okolicznościach, jak to zostanie przeprowadzone. Chodziło tylko o to, że stała za nim określona siła zbrojna zaprawionych w bojach zbójów. I Kreml musiał się z tym liczyć - usłyszeliśmy.
Nasz rozmówca zwraca uwagę, że Moskwa musiała brać pod uwagę autorytet, jakim cieszył się Jewgienij Prigożyn. A można o nim mówić nie tylko w kontekście jego najemników, ale też żołnierzy należących do regularnej armii Federacji Rosyjskiej. - Takiego Prigożyna nie załatwia się żadnym sądem, trybunałem ani też polonem czy nowiczokiem. Kogoś takiego trzeba "rozwiązać". Dać temat służbom specjalnym - uważa emerytowany pułkownik.
[/url][Obrazek: 000HKUZ1VY6XAK2I-C493-F4.webp]
[url=/zagranica/news-radoslaw-sikorski-nie-ma-watpliwosci-kto-stoi-za-smiercia-pr,nId,6982890]
Radosław Sikorski nie ma wątpliwości, kto stoi za śmiercią Prigożyna
W opinii Sokołowskiego nigdy nie uda się do końca rozwiązać zagadki śmierci szefa Grupy Wagnera. - Kiedy spada taka maszyna z ważnymi osobistościami na pokładzie, mnoży się mnóstwo teorii. Znamy to bardzo dobrze. W podołku tych teorii prawda gdzieś ginie, odpływa, ludzie przestają myśleć - stwierdza były szpieg.

Rozmówca Interii jest zdania, że Putin mógł pozbyć się wagnerowców już dwa miesiące temu i rozbić Prigożyna jeszcze w trakcie marszu na Moskwę. - Wygrał bardziej kremlowski sposób rozwiązywania problemów, jak za carów i komunistów: samolot się "zepsuł" i spadł. Kiedy patrzyłem, jak pionowo pikuje, okoliczności stały się jasne. Ewidentnie został zestrzelony - puentuje Severski.
Jakub Szczepański "

Zródło: "Jewgienij Prigożyn nie żyje. Vincent V. Severski zdradza metody Rosjan - Wydarzenia w INTERIA.PL"

Jakie macie zdanie w tym temacie?
Odpowiedz

No to ile znaleziono ciał?

PAP
Rosja: na miejscu katastrofy samolotu w obwodzie twerskim znaleziono osiem ciał
Autor: PAP •
19 godz.

Na miejscu środowej katastrofy samolotu Embraer w obwodzie twerskim na zachodzie Rosji znaleziono osiem ciał - napisał Reuters, powołując się na rosyjskie media. Wcześniej informowano o 10 osobach na pokładzie.

Reuters przekazał, że na miejscu trwa akcja poszukiwawczo-ratunkowa.

Jak podała Rosawiacja, rosyjska agencja transportu lotniczego, na liście pasażerów samolotu był Jewgienij Prigożyn. Nie wiadomo jednak, czy szef Grupy Wagnera rzeczywiście leciał tym rejsem.

Agencja potwierdziła, że na pokładzie znajdowało się 10 osób, w tym troje członków załogi. Prywatny odrzutowiec leciał z Moskwy do Petersburga. (PAP)

ndz/ ap/

>Zródlo: >> https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/swi...b0e2&ei=28

Nie żyje, takie jest moje zdanie. Być może właśnie tak miało być, że zginął.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

PAP podaje, że znaleziono 8 ciał..
To właśnie jest problem..
Prigożyn umierał już kilka razy.. ma praktykę
Odpowiedz

Teraz poczekamy, czy miał na taką okoliczność ubezpieczenie w postaci jakiś kompromitujących Putina materiałów. Jeśli takich nie miał, to jednak okazał się głupszy, niż wielu zakładało...
Odpowiedz

Nie mam pojęcia jaka jest prawda ale skoro Rosja sama to obwieściła, to coś jest na rzeczy. Mogli sami Go się pozbyć.
Wpierw wykorzystali a jak już nie potrzebny, to usunęli.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

To, że Rosja coś obwieściła, to jednak mało ważne, bo tam zbyt często kłamią.
Pewniejszym źródłem jest sama Grupa Wagnera...
Odpowiedz

Z tego co pamietam, prigożyn miał jakieś udziały w winnicy nad morzem czarnym. Tam, obok rezydencji Putina.
Materiały na pewno ma, bo pieniądze latały Transportowcami.

Ten układ to wielka bomba.
Putin nie może tego ukryć bez pozbycia sie pionków z szachownicy.
Ale nie sądzę by prigożyn i wagner nie mieli świadomość zdolności FSB, do usuwania pionków.

Brakuje dwóch Ciał.. prgożyn i uteckij..
To by się zgadzało..

Moim zdaniem wypłyną jak feniksy i posprzatają w Moskwie.
Odpowiedz

A kto umarł ten nie żyje...

Według mnie - ale nie zgłebiałem sprawy- to go Putin sprzątnął w zemście za tamten bunt. Musi pokazać że nie ma sprzeciwu. Oczywiście Putler musiał przy okazji zabić innych ludzi którzy może niczym nie zawinili mu czy światu. Typowy mściwy dyktatorek.
Odpowiedz

(24-08-2023, 22:21 )bonaparte napisał(a):  A kto umarł ten nie żyje...

Według mnie - ale nie zgłebiałem sprawy- to go Putin sprzątnął w zemście za tamten bunt. Musi pokazać że nie ma sprzeciwu. Oczywiście  Putler musiał przy okazji zabić innych ludzi którzy może niczym nie zawinili mu czy światu. Typowy mściwy dyktatorek.
A kogo to obchodzi , 'dobry indianin to martwy indianin'

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości