Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 16 głosów - średnia: 3.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Co się stanie ze Słońcem w przyszłości?

Słonce w szczegółach. Wszystko, co powinniśmy o Nim wiedzieć.

Mnie fascynuje Jego prędkość... Prędkość obrotowa Słońca wynosi 1,997 km/s

https://www.national-geographic.pl/artyk...t-center-1

Słońce w liczbach

Potrzeba niemal milion geoid wielkości Ziemi, aby wypełnić wnętrze Słońca;
Światło słoneczne dociera na powierzchnię naszej planety w ciągu około 8 minut i 20 sekund.  Jego wydobycie się z jądra gwiazdy na powierzchnię trwa miliony lat;
Prędkość obrotowa Słońca wynosi 1,997 km/s;
Słońce obraca się z zachodu na wschód, czyli odwrotnie niż Ziemia;
Gwiazda obraca się szybciej na równiku niż w pobliżu biegunów;
Słońce porusza się z prędkością 220–250 km/s. Znajduje się około 24–26 tys. lat świetlnych od centrum Drogi Mlecznej. Potrzebuje około 225–250 milionów lat, aby pokonać jedną orbitę wokół centrum naszej Galaktyki.
Odległość Ziemi od Słońca nie jest stała. Zmiany odległości są wynikiem eliptycznej orbity, po której porusza się nasza planeta. Odległość ta waha się od 147 do 152 mln km. Średnia odległość między Słońcem a Ziemią wynosi 149 597 870 km. Jest to jednocześnie miara zwana jednostką astronomiczną (j.a. albo AU).

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Będzie świecić ubawa

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

Traf, załóż nowy temat z tym linkiem, bo nie wiem co mam z nim zrobić, bo nie tyczy się tematu.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(09-08-2023, 8:42 )uii napisał(a):  Będzie świecić ubawa

No nie będzie. Teraz, dla nas tak ale nie chciałabym żyć za 5 miliardów lat. Są nowe wyliczenia, bo do tej pory, szacowano
na około 3 miliardy. Wszystko jest pod linkiem.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Napisałaś, że fascynuje cię prędkość Słońca. Była ona podana w linku.
Odpowiedz

Przecież tu wszystkie informacje podałam.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Skoro tak, no to temat zamknięty. Trzeba było tak od razu, to bym nic nie pisał...
Odpowiedz

Szkoda, że oprócz linków nie masz nic do napisania, bo lubię dyskusje o Kosmosie.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(09-08-2023, 20:32 )hogan napisał(a):  Szkoda, że oprócz linków nie masz nic do napisania, bo lubię dyskusje o Kosmosie.
No ale o czym , wyraź pogląd na coś .
Ciekawie bedzie jak piźnie jakaś super protuberancja , zmilkną komórki kompy i Bóg wie co jeszcze.

A tak to świeci i poświeci długo , a na koniec zmieni się w boga Ahura Mazdę , to muj ulubiony.
Jak kto mi nie wierzy niech poczeka te miliony lat i mi udowodni że łże .

[Obrazek: URT0WOo.jpg]
Odpowiedz

W pierwszym poście wspomniałam co mnie fascynuje. To są prędkości niewyobrażalne dla człowieka.
Patrzymy na niebo, widzimy Słońce, razi nam w oczy i nic nie wskazuje na to aby Ono chociaż drgnęło a tu!
Taka niespodzianka! 1,997 km/s, człowiek, na sekundę da co najwyżej jeden krok i to jak dobrze się postara.
To jak poruszanie się w czasie.
Natomiast, to co wspominasz, to chyba chodzi Ci o koronalne wyrzuty plazmowe, osiągają one prędkość od
prawie 200 do ponad 2000 km/s. W tym przypadku widzimy jacy ludzie są głupi i naiwni, bo cieszą się jak
małe dzieci na widok zorzy polarnej. Powinniśmy się jej bać a nie się nią zachwycać. Stare powiedzenie
mówi, nie wszystko co się świeci jest złotem. Tak samo w tym przypadku. Nie wszystko co nas zachwyca, jest
bezpieczne. Grzyb, muchomor, jest piękny a jakże trujący, itd.
Tak jak napisano w artykule, nie zapominajmy, że Mars właśnie przez nie zorze polarne ale przez wiatr słoneczny,
stracił atmosferę.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości