Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 2.85
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zasady logiki

(23-03-2023, 9:16 )hogan napisał(a):  A gdzie znajdziesz prawdziwe i niezmyślone?
Znajdziemy wtedy, gdy udowodnimy ich prawdziwość w oparciu o źródła naukowe, historyczne, filozoficzne, materiały dziennikarskie, literackie, itd. Napisałem to już wielokrotnie, a Ty znów o to samo pytasz. Ja z kolei pytałem, czy potrzebne Ci na Twoim forum wpisy zgodne z prawdą i etyką, czy też może nie ma to dla Ciebie żadnego znaczenia ?
Odpowiedz

Ty też w kółko piszesz to samo, ile razy mam tłumaczyć, że wszystko co gdzieś jest, nie można mieć pewności, że jest prawdą.
Liczy się nasza prawda, bo to my obecnie stanowimy cywilizację i na naszej prawdzie wszystko się opiera.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(23-03-2023, 16:51 )hogan napisał(a):  Ty też w kółko piszesz to samo, ile razy mam tłumaczyć, że wszystko co gdzieś jest, nie można mieć pewności, że jest prawdą. Liczy się nasza prawda, bo to my obecnie stanowimy cywilizację i na naszej prawdzie wszystko się opiera.
Akurat w tym temacie piszę o zasadach logiki. Mogą być one pomocne np. dla prawników ale i dla zwykłych ludzi. Logika filozoficzna opiera się na pracach Arystotelesa. Dał on podstawy do rozwoju logiki jako odrębnej dyscypliny badawczej, rozwijając takie zagadnienia jak: definiowanie, klasyfikowanie logiczne, wnioskowanie indukcyjne czy pojęcie dowodu. Arystoteles podał także trzy zasady, nazywane czasem najwyższymi prawami myślenia: zasadę tożsamości, sprzeczności, prawo wyłączonego środka.
Odpowiedz

A Ty wiesz, że ja mam w nosie co powiedział Arystoteles? Nie żebym jego nie szanowała ale dla mnie nie ma autorytetów, bo
takie same lub inne czy podobne zagadnienia, może ustalić każdy sam.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(23-03-2023, 21:00 )hogan napisał(a):  A Ty wiesz, że ja mam w nosie co powiedział Arystoteles? Nie żebym jego nie szanowała ale dla mnie nie ma autorytetów, bo takie same lub inne czy podobne zagadnienia, może ustalić każdy sam.
To dobrze, że tylko w nosie bo już się obawiałem najgorszego..  ubawa2  To tak, jakbyś napisała że pieluszki (pampersy) możemy będąc niemowlętami zmieniać sobie sami i jednocześnie raczkując czytać publikacje naukowe, wynaleźć komputer oraz odkrywać na nowo wyższą matematykę i Amerykę..
Odpowiedz

Nie, to wcale nie jest tak jak napisałeś. Do wszystkiego dochodzimy z wiekiem, z naszym rozwojem i nauką.
Ale nie znaczy, że mamy w pełni temu wszystkiemu zaufać. Trzeba wyciągać własne wnioski.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(23-03-2023, 23:38 )hogan napisał(a):  Do wszystkiego dochodzimy z wiekiem, z naszym rozwojem i nauką.
Ale nie znaczy, że mamy w pełni temu wszystkiemu zaufać. Trzeba wyciągać własne wnioski.
Dokładnie tak samo jak niemowlak dorasta i się rozwija, cała ludzkość też do wszystkiego co dobre dochodziła z wiekiem i rozwojem. I prawdą jest, że nie wszystko co wynalazła jest dobre. Ale rezygnować z zasad logiki byłoby wielkim błędem, bo dzięki nim możemy odróżnić prawdę od fałszu.
Odpowiedz

Nieprawda i co Ty na to?! Gdzie tu sprawdza się formułka przez kogoś narzucona? Nie sprawdza się.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

(24-03-2023, 11:13 )hogan napisał(a):  Nieprawda i co Ty na to?! Gdzie tu sprawdza się formułka przez kogoś narzucona? Nie sprawdza się.
Mogłabyś rozwinąć swoją wypowiedź? Bo tym razem już nic nie rozumiem.. fizja5
Odpowiedz

ja już też nie wiem, bo okropnie mieszasz w tematach i niewiadome o co chodzi.

Hogan- Izabela
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości