Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 2.82
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Muffiny z budyniem

Dawno nic nie było oczko
Dzisiaj podrzucam przepis na fajne, wilgotne muffiny z budyniem.

Składniki na ciasto:
Suche:
1 i 3/4 szkl mąki
3 łyżki kako
1/2 szkl cukru
2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre:
1 szkl mleka najlepiej 3,2%
1/2 szkl oleju
1 jajko

Dodatkowo:

Budyń (śmietankowy/waniliowy) ugotowany dzień wcześniej (musi być zimny), według przepisu na opakowaniu (ja robię z 2 opakowań i litra mleka).
Po ugotowaniu budyniu najlepiej wierzch przykryć folią, w ten sposób pozbędziemy się kożucha.
Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Składniki suche wymieszać w miseczce, mokre wymieszać dokładnie. Następnie mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia (mogą być grudki, one w niczym nie przeszkadzają).
Do formy włożyć papilotki, do każdej wlać po łyżce ciasta (jest lejące), łyżeczką nałożyć budyń, zalać łyżką lub dwiema ciasta, tak aby papilotka była wypełniona do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30 minut lub do suchego patyczka

Muffiny można udekorować według uznania.
PS. Przepis jest na ok. 10 muffin w zależności od wielkości papilotki. W przypadku większej ilości podwajamy lub potrajamy składniki

[img][Obrazek: 3POCfuX.jpg]

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

Ale kusisz niedobroto ubawa2

Dawno żadnych muffinek nie robiłam... i jakie ładne masz papilotki(tak się to nazywa?)

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Izuniu to są papilotki tulipany. Tak to się nazywa. Powiem Ci, że na necie wyglądało to pięknie. Wydawało się stabilne i sztywne ale w rzeczywistości straszna lipa.
Te muffiny są akurat u koleżanki robione dzisiaj, więc mając chwilę wrzuciłam przepis. Ten budyń fajny smak daje, ciasto jest miękkie wilgotne a na zewnątrz super chrupiące. Osobiście używałam waniliowego, koleżanka chciała śmietankowy i jednak są delikatniejsze. Wanilia podkręca smak ubawa

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

Jak za mufinami nie przepadam to na te bym się skusił.  paaluh

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

U nas na papiloty mówią bibułki ubawa2
I jako dekoracja świąteczna, te Twoje wypadają świetnie!

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ja muffiny robię w każdej wolnej chwili. Tzn jak mi się chce i już dawno nie było ubawa2 składników dużo nie ma, robota też nie jest jakaś wielka. Do kawy muffin zawsze fajny, zwłaszcza domowy gdzie wiemy jaki jest skład

Odpowiedz

A ta dekoracja to jest jadalna?

Odpowiedz

Jako dekoracja jest śmietana 36% plus czekoladki milky way w niej rozpuszczone, ubite z mascarpone. Ozdobione przekrojoną czekoladką milky way i perełki (te akurat twarde jak kamień) i posypka czekoladowa też twardawa.

Odpowiedz

Właśnie te perły mnie zastanowiły czy jadalne.

Odpowiedz

Karbonku zależy od partii. Jedne są dość miękkie i zjadliwe ale zdarzają się twarde ubawa

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości