Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 18 głosów - średnia: 3.11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vintage

Vintage – styl w kulturze i sztuce.
-W modzie, w której zaistniał w XIX wieku, polega na noszeniu rzeczy z innej epoki albo stylizowanych na takie oraz łączeniu stylów pochodzących z różnych epok. Ubrania z poprzednich dekad albo starsze niż 20 lat są zwykle uznawane za vintage.Obecnie słowem tym określa się produkty, które jedynie nawiązują do poprzednich epok.

-:Styl ten znalazł również swoje miejsce w projektowaniu wnętrz. Cechą charakterystyczną stylu vintage jest łączenie przeciwieństw. Wnętrze vintage można stworzyć na trzy sposoby:

stylizując nowe rzeczy na wzór poprzednich epok,
wprowadzając stare, stylowe meble w nowoczesne wnętrze,
wnętrze stylizowane z historią łącząc z nowoczesnymi elementami.

To powyżej to z Wikipedii.
Dzisiaj się dowiedziałem,że mam różne małe dodatki w tym stylu-zegary,doniczki,...Dawniej kształty przedmiotów użytkowych były ładne,..takie z duszą.Teraz to już nie.
[Obrazek: Czarny-zegar-kominkowy-Zinna-stolowy-vintage-loft]
Np.taki zegar czy nie jest piękny w porównaniu z chińskimi plastikowymi..[Obrazek: il_300x300.1543899879_c254.jpg]
Lub lampa:[Obrazek: 100-240-v-du-y-ci-ki-nab-yszczania-dom-w...talowe.jpg]

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

Preferuję styl vintage z prostego powodu, to styl wygodny i różnorodny.
We mnie drzemie romantyczka, taka księżniczka w nowoczesnym świecie i dlatego taki styl dla mnie
najbardziej odpowiada czy do mnie przymawia. ubawa

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(06-07-2020, 23:08 )hogan napisał(a):  Preferuję styl vintage z prostego powodu, to styl wygodny i różnorodny.
We mnie drzemie romantyczka, taka księżniczka w nowoczesnym świecie i dlatego taki styl dla mnie
najbardziej odpowiada czy do mnie przymawia. ubawa
Ja jako stary romantyk albo reumatyk się cieszę,że lubisz ten styl.Ciekawe czy duda lubi.. oby nie bo nie chcę wyrzucać wszystkiego ;-)

Daj, ać ja pobruczę, a ty poczywaj.
Odpowiedz

ubawa2 Jesteś szalony!
Meble zazwyczaj kupuję nowoczesne ale na stary styl, czyli ciężkie, ciemne.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ja upodobałem sobie styl Biedermeier, ale to raczej antyki jak vintage. Styl którego głównym założeniem jest: wygoda, celowość, i kunsztowne wykonanie przez rzemieślników artystów. Wiekszość tych rzeczy jestem sam w stanie odrestaurować. Wszystkim meblom i ozdobom z tego okresu jakie posiadam, sam wrociłem życie. Przedmioty z historią i duszą mają w sobie piękno
Odpowiedz

Izydor hrabia Psinka napisał(a):... Wiekszość tych rzeczy jestem sam w stanie odrestaurować. Wszystkim meblom i ozdobom z tego okresu jakie posiadam, sam wrociłem życie. Przedmioty z historią i duszą mają w sobie piękno

Dobrą robotę robisz.  paaluh

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości