Ocena wątku:
  • 40 głosów - średnia: 2.93
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakiego linuksa wybrać

1.Peppermint 10 dobra dystrybucja na starsze komputery wady to małe repozytorium(mało programów)  zalety stabilny i jest dość szybki.

https://peppermintos.com/

2.Lubuntu 19.10 o wiele szybszy  system  lecz   skierowany głównie na nowsze komputery zalety większe repozytorium wady  mniej stabilny.

https://lubuntu.me/

3. Linux  mint 19.3 pośredni kompromis pomiędzy stablilnością a  szybkością  jest pomiędzy  pepermintem a lubuntu.

Wady dość  ochydny  styl(jak dla mnnie) mniejsze repozytorium niż  peppermint nie w pełni  stabilny  zalety  dość szybki i mało wymagający.

https://linuxmint.com/

Dziś o  ile się uruchomi  będę  testował  Ubuntu-Mate 19.10.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
W zasadzie chodzi mi o to,czy co i rusz nie wyciągają pieniędzy od użytkowników na nowszą wersję wypinając się co parę lat na tych,którzy nabyli jakieś wypociny Microsoftu....

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

No Ubuntu Mate mi nie poszło błąd bootloadera grub.

Przeinstalowałem znowu na Lubuntu.

"Bogaci czy biedni, ludzie martwią się o pieniądze; cierpią przez ubóstwo i cierpią przez bogactwo. Ponieważ ich życiem kieruje chciwość, przeto nigdy nie są zadowoleni ani usatysfakcjonowani." -Budda
Odpowiedz

(17-02-2020, 10:29 )ro_bot napisał(a):  Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?
W zasadzie chodzi mi o to,czy co i rusz nie wyciągają pieniędzy od użytkowników na nowszą wersję wypinając się co parę lat na tych,którzy nabyli jakieś wypociny Microsoftu....

Słabo się znam ale z tego co wiem to cały sens Linuxa ze jest darmowy.
Odpowiedz

Próbowałem, już ładnych parę lat temu, zainstalować i ubuntu i linuksa. Jednak za każdym razem coś nie zatrybiło, więc dałem sobie spokój.

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(18-02-2020, 8:18 )jozekkg napisał(a):  Próbowałem, już ładnych parę lat temu, zainstalować i ubuntu i linuksa. Jednak za każdym razem coś nie zatrybiło, więc dałem sobie spokój.

Jeśli chcesz to pomogę instalowałem  linuksa już  kilka razy  co prawda na ubuntu i  pochodnych się  nie kończy  ale  ubuntu  jest najprostsze.

Czyste ubuntu  mi nie chodzi  dlatego używam  dystrybucji  na nim bazujących.

helous

Odpowiedz

No, na razie mam windę 10, więc mi wystarcza. A jak wygląda sprawa miejsca potrzebnego na dysku pod dobrego linuksa?
Jest to wielkość porównywalna z windowsem?

<czapja>Miłego dnia... <hi>
Odpowiedz

(17-02-2020, 18:34 )bonaparte napisał(a):  
(17-02-2020, 10:29 )ro_bot napisał(a):  Ciekawe,czy w komputerach domowych warto zastąpić nim windowsa?

Słabo się znam ale z tego co wiem to cały sens Linuxa ze jest darmowy.

Nie tylko darmowy w sensie pieniężnym  ale także  open source(O otwartym kodzie)  dosłownie to oznacza że każdy może edytować  w dowolny  sposób  system i jego  oprogramowanie tj pisać  własne a nawet kompilować czyt "tworzyć uruchamialne pliki" można  też  modyfikować  całkowicie  system  jak tylko się  podoba ze stroną wizualną  łącznie.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
(18-02-2020, 9:31 )jozekkg napisał(a):  No, na razie mam windę 10, więc mi wystarcza. A jak wygląda sprawa miejsca potrzebnego na dysku pod dobrego linuksa?
Jest to wielkość porównywalna z windowsem?

To  zależy tak naprawdę  od ciebie  tj  ile programów  instalujesz  ja  na linuksa plus jego  poprawki  przeznaczyłem 83 GB  dysku.

I poprawka nie 19.10 a 18.04 podstawowe informacje o systemie to komenda neofetch nie mogę wkleić zdjęcia dlatego dam je potem.

Odpowiedz

Aktualna komenda z Xubuntu.

[Obrazek: Przechwycenie-obrazu-ekranu-2020-03-12-12-23-28.png]

Jest  jeszcze komenda hwinfo pokazuje ona pełne informacje  o systemie i sprzęcie.

Odpowiedz

Jak bym takie coś zobaczyła, to pomyślałabym, że to jaki wirus ubawa2

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości