Nowa odpowiedź
Ocena wątku:
  • 20 głosów - średnia: 2.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mecz Izrael- Polska, czy powinien się odbyć?

W sobotę, 16 listopada rozegramy kolejny mecz Eliminacji Euro 2020, tym razem w Izraelu. Jednak, czy jest to rozsądne rozwiązanie?
Przypominam, że Izrael jest teraz jednym z mniej bezpiecznych krajów, w którym "czuć" groźbę wybuchu wojny.

PZPN zaznaczał, że bezpieczeństwo zawodników jest najważniejsze zaznaczając, że najbliższe 24h miały zadecydować o tym, czy mecz się odbędzie. Dzisiaj zapadła decyzja o tym, że mecz się odbędzie. Wywołało to wielką falę krytyki wśród polskich fanów, którzy uważają to, za niebezpieczne i niepotrzebne rozwiązanie. Warto też zaznaczyć, że na mecz pojedzie także ok. 2000 polskich kibiców. Czy faktycznie zapewnienia o bezpieczeństwie są wystarczająco przekonywujące?

Osobiście jestem przeciwna wszelkim rozgrywkom, które odbywają się w krajach, które mają problem z zapewnieniem bezpieczeństwa własnym obywatelom a co dopiero ściągać do siebie drużyny i ich kibiców. Nie piszę tylko o samej piłce nożnej. Nie tak dawno, polscy siatkarze odbywali kolejny mecz w Iranie. Mecze o wysokim zagrożeniu (sytuacje z wtargnięciem kibiców na boisko i ucieczka zawodników do szatni, ostatnio powrót naszych siatkarzy z hali do hotelu który trwał 2h, co w normalnych warunkach nie powinno zająć więcej niż 30 min bo kibice blokowali ulice), które tak naprawdę nie mają prawa bytu. Nie można doprowadzać do sytuacji, kiedy jest "gorąco" a kluby, związki wysyłają drużyny w takie warunki. Uważam, że nie należy nikogo dyskryminować sportowo, jedyna rzecz to po prostu rozgrywać spotkania w innych neutralnych krajach, gdzie nikomu nic nie grozi. Miejmy nadzieję, że piątkowy mecz zakończy się szczęśliwie, nie tylko jeśli chodzi o wynik ale przede wszystkim dlatego, że nikomu nie stanie się krzywda...

A jakie Wy macie zdanie? Czy jesteście przeciwni takim wyjazdom? Jakie macie odczucia co do decyzji wydanych przez PZPN, UEFA i strony Izraela?
Zapraszam do dyskusji ubawa

Więcej szczegółów i informacji na stronie:  https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/...ania-meczu

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

W ostateczności mecz zawsze mógłby się odbyć w jakimś trzecim kraju, blisko Izreaela. Chyba Izrael ma jakieś w miarę normalne stosunki jeszcze z Jordanią i tam mógłby się odbyć ten mecz.
Odpowiedz

Jak widać lepiej "mieć nadzieję" i reagować w trakcie. Tylko wtedy może być już za późno. Nie chodzi mi już nawet o ten mecz ale ogólnie, zawsze ludzie mają nadzieję, aż kiedyś pewnego dnia może się stać tragedia i na wszystko będzie już za późno...

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

Myślę, ze Izrael co do meczu jest bezpieczny, bo to zapaleńcy sportowi ale nie wiem co by było, gdyby przegrali.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Ewus to jest mecz w eliminacyjny do ME.Jesli by sie nie odbył,to dowalili by nam walkower,czyli  3:0 dla Izraele.Ale ten mecz mógłby byc rozegrany na neutralnym gruncie.
Odpowiedz

Jimmy, to jest mecz piłki nożnej, masz link w poście Ewuni.

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Jimmy wiem, że walkower ale od tego jest PZPN UEFA i jakiś związek z Izraela. Tutaj powinna być zdecydowanie inna decyzja i przeniesienie meczu na neutralny a przede wszystkim BEZPIECZNY grunt. Ja bym nie potrafiła wysłać nie małą liczbę ludzi na tereny zagrożone ostrzelaniem. No ale może ja się nie znam

Odpowiedz

(13-11-2019, 23:51 )bonaparte napisał(a):  W ostateczności mecz zawsze mógłby się odbyć w jakimś trzecim kraju, blisko Izreaela. Chyba Izrael ma jakieś w miarę normalne stosunki jeszcze z Jordanią i tam mógłby się odbyć ten mecz.
Mecz podobno osłaniali operatorzy z doborowych wojsk terytorialnych.
Nikt, żaden Arab albo inny takim szturmowcom (pewnie inne specjalizacje też były) by nie podskoczył.
Nie potrzebne obawy były.

[Obrazek: fot-ZSZ-w-Pustkowie-Osiedlu.jpg][Obrazek: 5af98f4cb53f5_o,size,640x400,q,71,h,087af0.jpg]
Odpowiedz

Fajne te niewiasty w mundurach.
Odpowiedz

No i po strachu.Mecz sie odbył.Izrael przegrał.Czyli wszystko dobrze. :cray:
Odpowiedz
Nowa odpowiedź

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości