Ocena wątku:
  • 25 głosów - średnia: 2.56
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy Jezus musiał umrzeć?

Hogan w tamtych czasach jeszcze nie było kościoła chrześcijańskiego - katolickiego , nie było żadnego kościoła , czy Jezus był synem Boga ? wątpię w to , był jego wybrańcem , wybrańcem który miał zadanie przestrzec ludzi o podłościach i chciwościach oraz zaprzaństwu kapłanów
Wierze ze miał dar leczenia ludzi i być możne wielu ludziom pomógł .a jak bylo naprawdę kto to wie . dziwi mnie tylko ze jego uczniowie tak późno pisali historie jego życia , dzisiaj listy i przekazy nazywa się Ewangeliami , czy słusznie ?

Ślady na piasku przeminą,
ślady na sercu pozostaną.
Odpowiedz

Dlaczego uważasz, że nie było żadnego kościoła? Skąd taka informacja?

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

(29-10-2018, 10:20 )hogan napisał(a):  Dlaczego uważasz, że nie było żadnego kościoła? Skąd taka informacja?

Za życia Jezusa nie było kościoła -kościołów zwłaszcza w panieństwie   żydowskim .
Budowniczym kościoła miał być sw. Piotr ,najpierw były gminy chrześcijańskie i zazwyczaj chrześcijanie nie przyznawali sie do przynależności chrześcijańskiej , a jak wiemy byli karani nawet śmiercią za przynależność do tego ruchu .
Sw. Piotr nie zbudował żadnego kościoła gdyż został zamordowany w straszliwy sposób , mianowicie został ukrzyżowany glowa w dol .
Na miejscu kaźni stoi prawdopodobnie dzisiaj Bazylika sw Piotra 
nie jestem pewien ale przypuszczam ze kościoły zostały budowane w trzecim wieku chyba po nawróceni Konstantina

Odpowiedz

A co uważasz na temat wiary Egipcjan czy Rzymian?

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Raczej Egipcjan.Ozyrys też musiał umrzeć.
Rzymianie tylko małpowali religie od innych.Byli zajęci ważniejszymi sprawami.

W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Odpowiedz

(30-10-2018, 18:29 )hogan napisał(a):  A co uważasz na temat wiary Egipcjan czy Rzymian?

Obie , a w sumie  wszystkie religie służyły cwaniakom kapłanom do zastraszanie nie tylko ludzi -pospólstwa lecz także władców w danym państwie, kazda religia była oparta na zastraszani ludzi aby nimi można było władać , kto się sprzciwil kapłanom umierał , nawet władcy byli mordowani przez kapłanów jeśli nie  robili tego czego chcieli kapłani .
A wiec te religie nie mialy nic wspólnego  z wiara  , bożków była co niemiara i każdy żądał  ofiar  ,nie ktorzy nawet  ofiar z ludzi.
Wprowadzanie religii chrześcijańskiej w europie wiązało się także  z ofiarami ludzkimi .
W ST także Mojżesz mordował swych pobratymców,  mówiąc ze tego zada bóg  , wiec religie zamordowały w okrutny sposób niezliczone miliony ludzi  i to wszystko nie miało nic wspólnego z wiara .
w dzisiejszych czasach także umiera rocznie tysiące ludzi wskutek zle pojętej wiary w danej religii ,dzisiaj najbardziej krwiożerczą religia jest islam .
Jest to straszne i nie do zaakceptowania, aby w dzisiejszych czasach mordowano z powodu religii.

Odpowiedz

Nie o to mi chodziło Martinku. Pisałeś, że nie było żadnych religii wcześniej a te dwie właśnie między wieloma innymi
były o wiele, wiele wcześniej niż chrześcijaństwo a z którego właśnie chrześcijaństwo się odłamało. Czyli stało się własną
sektą.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

być może nie zrozumiałaś mego wpisu w co wątpię , raczej nie dostatecznie jasno sie wyraziłem , oczywiście ze były religie i to wiele , żydzi wierzyli w Bala a ojciec Mojżesza był o ile się nie mylę kapłanem tej religii , tylko wiara a religia to nie to samo , czy można wierzyć bez religii ??? chyba tak , ale na czym opieramy swa wiarę???

Odpowiedz

No raczej zawsze jest religia związana z wiarą ale jeszcze jakiś czas temu, nie uznawałam żadnej religii lecz
w boga wierzyłam... do czasu aż zrozumiałam, że to bujda na resorach.
Także więc, może jednak zdarzyć się, że ktoś w coś wierzy bez religii.

Hogan- Izabela
Odpowiedz

Mnie zastanawia coś innego. Po co w ogóle była ta ofiara? Przecież Bóg jest wszechmogący, mógł zbawić ludzi jednym pstryknięciem, po co wysyłać syna na męczarnie? Wiem, chodziło o wypełnienie proroctwa, inaczej zbawienie nie miałoby "mocy prawnej", ale przecież Bóg te zasady ustanowił i mógł powiedzieć: Dobra, słuchajcie, uznaję wasze grzechy za niebyłe i postanowiłem was zbawić. Nikt nie musi cierpieć i umierać.

Rozumiem, że miało to mieć formę ofiary, zresztą Jezus sam nazywał siebie Barankiem, tylko do kogo miała być ta ofiara skierowana? Do Boga? Przecież to on ją składał. Co, samemu sobie składał ofiarę? A może komuś jeszcze większemu? Ale przecież Bóg jest największy, nie ma nikogo nad nim.

Do takich przemyśleń sprowokował mnie ten temat.

A czy Jezus musiał umrzeć? No musiał, jeśli miało wypełnić się proroctwo i zrealizować to, co było zapisane. Gdyby nie zginął na krzyżu i nie zmartwychwstał, tylko dożył późnej starości i umarł na koklusz to prawdopodobnie nigdy nie powstałoby chrześcijaństwo.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości