Liczba postów: 53
Liczba wątków: 1
Reputacja:
14
Zodiak: Koziorożec
Wyważenie kół służy eliminowaniu wibracji.. ale sądzę, że chciałaś powiedzieć - dobrane.
Cóż, w warunkach dopuszczenia do ruchu danego modelu, zazwyczaj podane są dwa lub trzy rozmiary kół. Służą nie tylko dobraniu ogumienia lato - zima, ale także regulują rzeczywistą predkość samochodu.
Dlatego pomysłowcy którzy bezmyślnie tuningując auto, montuja koła o rozmiarze przekraczającym dopuszczenie, sa potem zdziwieni, ze licznik im źle działa, bo przecież jechali tylko 80, a fotoradar pokazał 30 wiecej.
Liczba postów: 7,080
Liczba wątków: 36
Reputacja:
379
Zawsze mam prędkość z GPSa. W Niemczech za przekroczenie o 7 km/h w zabudowanym dostałem 10 euro mandatu. To nie jest wysoka kara. Za przeładunek miałem około 700 euro ale to akurat nie z mojego konta. Kolejnym razem (ale w innym Landzie) 35 euro też za niewielkie przekroczenie ale 25 ero kosztów administracyjnych naliczyli. Ten pierwszy raz to jakaś mała miejscowość, z górki było, 180 KM ten bus miał i wystarczyło lekko stopą drgnąć i już te kilka km/h doszło. I tak to mandatu się nabyłem. Poza tymi trzema przypadkami nie miałem żadnego mandatu u sąsiadów. Nie jestem szaleńcem. A co do oznaczeń prędkości to w Polsce są "na wyrost"!!! Śmiało można jechać szybciej. Natomiast u Niemców są niby ustawione racjonalnie ale poza zabudowanym to raczej pod osobowe. Busem jak się trzymałem dozwolonej prędkości to początkowo miałem kilka zakrętów że ciepło się robiło. Teraz poza zabudowanym w Niemczech jadę 70-80 km/h a nie dozwolone 100 km/h. Niektóre zakręty potrafią zaskoczyć. Nawet gdy jedzie się bez ładunku.
Liczba postów: 3,958
Liczba wątków: 12
Reputacja:
221
Hehe. Na tym zdjęciu z rondem, to chyba ten znak o rondzie jest niepotrzebny, Na zdjęciu nie widać ronda, chyba, że jeździ się naokoło tego domu. Skolei ten znak zakazu skrętu może być prawidłowy, tylko jakiś chuligan go przekręcił.
<czapja>Miłego dnia... <hi>