Liczba postów: 5,359
Liczba wątków: 46
Reputacja:
239
Zodiak: strzelec
Robię w z zwykłym piekarniku bez kwasu chlebowego. Tego niestety nie zdążyła nauczyć mnie babcia mimo, że jest jeszcze obok ale już po prostu nie pamięta.
"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... " <th_to_clue>
Liczba postów: 7,080
Liczba wątków: 36
Reputacja:
379
Siwy masz rację.
W tych czasach jednak słabo z tym w domach. Piec musi zastąpić piekarnik a kwas chlebowy kupisz w prawie każdym sklepie.
Reputacja:
239
A wiecie, że ja mam taki stary kaflowy piec w którym babcia kiedyś piekła chleb? Niestety już się go nie używa a tak na dobrą sprawę to nawet nie wiem jak go obsługiwać

Obecnie służy do suszenia szczypek na rozpałkę bo nadal w domu rodzinnym służy kuchnia tzn "polowa" i zarówno mama jak i babcia obiady robią tylko na niej

Gazowa służy od gotowania wody

Takie to moje "babcie" są
"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... " <th_to_clue>
Reputacja:
239
Jak coś zapraszam, mogę uczyć bo lubię. Bez krzyków i wrzasków wszystko na spokojnie, krok po kroku jak z dzieckiem

faceci również mogą chlebek zrobić
Liczba postów: 7,080
Liczba wątków: 36
Reputacja:
379
Piekłem chleb ale piekarniku. I tak jest o wiele lepszy niż ze sklepu. Ba! Nawet nie ma co porównywać.
Mam w planach piec ponownie. Dostęp do dobrej mąki mam więc chyba warto to wykorzystać.
Liczba postów: 4,081
Liczba wątków: 31
Reputacja:
235
Na początek wystarczą drożdże. Zakwas, bo kwas chlebowy (bardzo dobry) jest do picia, zrobić łatwo, choć markotne z niego stworzenie.
"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze;
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"