Ocena wątku:
  • 17 głosów - średnia: 2.47
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Unikaj pieczywa, zobacz dlaczego

(16-07-2018, 14:29 )ewus napisał(a):  Drożdże, mąka, sól, tłuszcz i odrobina chęci. Mamy swój chlebek taki jaki chcemy bez spulchniaczy, "witaminek E-..."  itp ubawa Kiedyś taki chleb się tylko jadło a teraz ludzie wygodni i mało komu chce się robić ubawa

Nio, ale to piec chlebowy trzeba mieć. No i kwas chlebowy do przepicia?
Mam rację? Czy nie?
Odpowiedz

Robię w z zwykłym piekarniku bez kwasu chlebowego. Tego niestety nie zdążyła nauczyć mnie babcia mimo, że jest jeszcze obok ale już po prostu nie pamięta.

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

Chleb bez zakwasu można upiec nawet w prodiżu, choćby na drożdżach. ubawa

"Tonący w kłamstwie, cynizmu się chwyta"
Hogan- Izabela
"Buzie widze w tym tenczu!"
Odpowiedz

Siwy masz rację.
W tych czasach jednak słabo z tym w domach. Piec musi zastąpić piekarnik a kwas chlebowy kupisz w prawie każdym sklepie.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

A wiecie, że ja mam taki stary kaflowy piec w którym babcia kiedyś piekła chleb? Niestety już się go nie używa a tak na dobrą sprawę to nawet nie wiem jak go obsługiwać oczko Obecnie służy do suszenia szczypek na rozpałkę bo nadal w domu rodzinnym służy kuchnia tzn "polowa" i zarówno mama jak i babcia obiady robią tylko na niej ubawa Gazowa służy od gotowania wody ubawa Takie to moje "babcie" są

"Wspomnienie jest jedynym rajem, z którego nikt nas nie może wypędzić... "  <th_to_clue>
Odpowiedz

(16-07-2018, 21:39 )ewus napisał(a):  Robię w z zwykłym piekarniku bez kwasu chlebowego. Tego niestety nie zdążyła nauczyć mnie babcia mimo, że jest jeszcze obok ale już po prostu nie pamięta.

Kobiety to umi9eja piec chleby,ale mężczyźni...chyba nie umieją
Odpowiedz

Jak coś zapraszam, mogę uczyć bo lubię. Bez krzyków i wrzasków wszystko na spokojnie, krok po kroku jak z dzieckiem ubawa faceci również mogą chlebek zrobić ubawa

Odpowiedz

Piekłem chleb ale piekarniku. I tak jest o wiele lepszy niż ze sklepu. Ba! Nawet nie ma co porównywać.
Mam w planach piec ponownie. Dostęp do dobrej mąki mam więc chyba warto to wykorzystać.

[Obrazek: q2WwWkr.gif]
Odpowiedz

Na początek wystarczą drożdże. Zakwas, bo kwas chlebowy (bardzo dobry) jest do picia, zrobić łatwo, choć markotne z niego stworzenie.

"To, co dajesz, Momo, pozostaje twoje na zawsze; 
to, co zachowujesz, jest na zawsze stracone!"

Odpowiedz

u nas do pieczenia chleba używamy  thermomixu, szybko, sprawnie, nie wnikam  jaka jest mąka, ale chleb dobry zreccici
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości